Cadde Yeni sinema hareketi başladı!

Yeni sinema hareketi başladı!

31.03.2010 - 01:34 | Son Güncellenme:

Reha Erdem, Derviş Zaim, Yeşim Ustaoğlu... Beyazperdenin önde gelen yönetmenlerinin hepsi bu hareketin içinde. İstedikleri tek şey, Türk sinemasının daha eşitlikçi, düzeyli ve demokratik yapılması

Yeni sinema hareketi başladı

İlk filmleriyle ses getiren yönetmenler, tecrübeliler ve genç yapımcıların da aralarında olduğu bir grup sinemacı, önceki gün Yeni Sinema Hareketi adında bir oluşum kurduklarının müjdesini verdi. Reha Erdem, Derviş Zaim, Yeşim Ustaoğlu ve Sırrı Süreyya Önder gibi Türk sinemasının önde gelen isimleri bu hareketin içerisinde. 'Sonbahar'la yeri göğü inleten Özcan Alper, ödüllerini bir nefeste sayamayacağınız 'Gitmek' filminin yönetmeni Hüseyin Karabey, 'Oyun' ve '11'e 10 Kala' ile yönetmenlik adına çok sağlam adımlar atan Pelin Esmer, ilk filmi 'Uzak İhtimal'le 2009'da Rotterdam Film Festivali'nden büyük ödül alan Mahmut Fazıl Coşkun ve 'Tatil Kitabı'yla uzun metraja çok iyi bir başlangıç yapan Seyfi Teoman'ın da aralarında olduğu genç nesil sinemacılar da bu yeni harekette yer alıyor.

Haberin Devamı

Filmler dağıtım sorunu yaşıyor
Ortaköy Feriye Sineması'nda yapılan basın toplantısında, ilk kez basının karşısına çıkan grubun sözcüleri yapımcı Yamaç Okur ve yönetmenler İnan Temelkuran, Özcan Alper ve Hüseyin Karabey'di. Söze onları bir araya getiren gücün, aynı zorlukları yaşamaları olduğundan, bunlara yalnız göğüs germek yerine birlik olmanın öneminden bahsederek başladılar. Hedef, sinema alanında üretim yapan kişiler arasındaki dayanışma, işbirliği ve iletişimi arttırarak evrensel değerlere uyumlu bir sinema kültürünün Türkiye'de yerleşmesine ve gelişmesine katkıda bulunmak! Temelkuran, "Sinemanın daha düzeyli, daha eşitlikçi, daha şeffaf ve demokratik bir ortamda yapılması için, her türlü baskıcı ve sansürcü güce karşı, farklı seslerin kendini özgürce ifade edebileceği bir üretim ortamı yaratmak için mücadele edeceğiz" dedi.
Okur, "Bir yıldır, iki üç haftada bir toplanıyor ve raporlar hazırlıyoruz" derken, onları bir araya getiren sorunların neler olduğuna İnan Temelkuran cevap verdi: "RTÜK dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir uygulamayla kablolu yayınlara karışıyor. Ayrıca filmlerimiz dağıtım sorunları yaşıyor."
Alper, Türkiye'de sinematek olmamasının eksikliğinden bahsetti. Ayrıca her gün kapanma haberleri gelen sinema salonlarının devlet desteğiyle sinematek olarak kullanılabileceğini belirtti. Sinemacıların yaşadığı sorunlar arasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği destekten bu yıl Aslı Özge, Selim Evci ve Hüseyin Karabey'in de aralarında olduğu başarılı sinemacıların yararlanamaması da vardı. Karabey'in önerisi "Destekleri belirleyen Sinema Destekleme Kurumu şeffaflaşmalı" oldu.

Haberin Devamı

17 film izleyiciyle buluşacak
Özcan Alper daha uzun vadeli hedeflerden bahsederken, "Yeni bir sinema seyircisi oluşmalı. Reha Erdem, İstanbul'da salon bulamıyor. Ama eminim mesela Batman'da filmi izlemek isteyen bir sürü insan var. Filmler, seyirciyle buluşmalı" dedi.
Yeni Sinema Hareketi'nin ilk etkinliğini, 23 Nisan'da göreceğiz. Yeni Sinema Günleri adlı sinema şenliğinde 23 Nisan - 9 Mayıs arasında son dönem vizyona girmiş ancak dağıtım sorunları nedeniyle seyircisine arzulandığı ölçüde ulaşamamış 17 film Feriye Sineması’nda gösterilecek. 'Süt', 'Kıskanmak', 'Üç Maymun', 'Bornova Bornova', 'Sonbahar' ve 'Hayat Var'ın da aralarında olduğu filmlerin gösterimlerinin bazılarına yönetmen, oyucular ve yapımcılar da katılacak.