Son Güncellenme:
Amaçlanan konuyla ilgili olarak çizilmiş ve belirli işaretler (dere, yerleşim yeri, yollar vb.) sayesinde ilgili açıklamalar yapılarak düzlem üzerine aktarılan taslak harita olarak adlandırılır. Harita bilimi kartografya olarak da tabir edilebilir. Harita biliminin iki adet olmazsa olmaz özelliği bulunur. En önemli özelliği ölçekli olmasıdır. Bir harita asla ölçeksiz çizilemez. Diğer özelliği ise kuşbakışı çizilmesidir.
Ölçek küçültme oranı olarak tanımlanır. Yani bir arazi parçasının küçültülerek bir kalıba oturtulmasıdır. Harita üzerinde lejant olarak adlandırılan ve haritada kullanılan işaretleri veya kriterleri tanımlayan bilgi tablosunda yer alırlar.
Harita çeşitleri ölçeklerine ve konularına göre iki ana grupta toplanır. Ölçeklerine göre haritalar küçük, orta ve büyük ölçekli haritalar olmak üzere üç alt grupta toplanır. Ölçek büyüdükçe ayrıntı azalır. Konularına göre haritalar incelendiğinde ise iki alt grupta toplandığı görülür. Genel haritalar; şehir, gezi, fiziki, siyasi gibi amaçlarla çizilen geniş kullanım alanı olan haritalardır. Özel haritalar ise uzmanlarca bir konu üzerine (toprak veya yağış haritası vb.) çizilen haritalardır. Haritalar kullanım amacına uygun olarak ölçeklendirilir. Aksi takdirde verimli bir kullanım söz konusu olmaz ve birçok hata ile karşılaşılabilir.