Son Güncellenme:
Ticari kazanç tespiti sırasında öne önemli kalemlerden biri de amortisman gideridir. Amortisman; genel ifadeyle, bir malı ya da gayrimenkulün yıpranan veya teknik gelişmelere bağlı olarak eskimesi sonucu değer kaybetmesi olarak tanımlanır.
Vergi Usul Kanunu hükümlerince, işletmelerde bir yıldan fazla süreyle kullanılan ve yıpranma ve aşınmaya maruz kalana gayrimenkul ve iktisadi kıymetlerin, aşınma ve yıpranmaya konu değerlerinin belirlenen oranlarda yok sayılması amortisman ayrılması olarak ifade edilir. Bu doğrultuda, amortismanın ayrılmaya başlanması için iktisadi yönü bulunan bir kıymetin kullanılıyor olması gerekmez. Kullanıma hazır halde olması amortismana tabi olması için yeterli görülür.
İş Yeri Amortisman Süresi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Amortisman süresi, genel olarak gayrimenkul, bina ya da diğer iktisadi kıymetlerin geri dönüşüm süresi olarak ifade edilir. Bu doğrultuda iş yeri amortisman süresi, iş yerine yapılan yatırımın kendi değerini ne kadar sürede ödeyeceğini, diğer bir ifadeyle yatırıma dair ödenen paranın geri dönüş süresini göstermekte olup gerek yatırım, gerekse ticari faaliyet amacıyla iş yeri alımlarında dikkat edilen en önemli noktalardan biri de amortisman süresi olmaktadır.
Hem yeni alınan hem de geçmiş yıllarda alınan mallarda ve binalarda tespit edilen aşınma ve yıpranma oranları iş yeri amortisman süresi için belirleyici değer olur. Bu noktada amortisman süreleri Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen faydalı ömür süreleri dikkate alınarak belirlenir. Bu süreler ve her bir iktisadi kıymete ait amortisman oranı ve süreleri ile iş yeri amortismanına dâhil edilecek ek giderler, bir sonraki yılın amortisman hesaplamalarında kullanılmak üzere, her yıl sonunda devlet tarafından belirlenir.
İş Yeri Amortisman Süresi Nasıl Ölçülür?
İş yeri amortisman süresi, yatırımların bugünkü değerinin aylık kira gelirine bölünmesi ile ölçülür. 450 bin TL’ye alınan iki iş yerinden birinin aylık kira bedeli 2.500, diğeri 5.000 TL ise bu iş yerlerinin amortisman değerleri 450.000 / 2.500 ve 450.000 / 5.000 şeklinde olup, bu değerin ay bazında hesaplanması şeklinde yapılır. Bu hesaplama sonucunda iki iş yerinin değerleri sırayla 15 ve 7,5 yıl olacaktır.
Amortisman süresine yönelik bu hesaplamalarda temel alınan iş yerinin fiyatı olurken, iş yerinin metrekare ölçüsü, kolay satılabilir ya da kiralanabilir durumda olup olmaması gibi faktörlerde etkili olmaktadır. Kolaylıkla satılamayan ya da kiralanamayan iş yerleri uzun süre boş kaldığında yatırımcılarına değer kaybettirecek ve bu durum amortisman süresini arttıracaktır. Yanı sıra, iş yerinin bulunduğu şehir ve şehrin gelişme potansiyeli de amortisman süresinin belirlenmesi açısından önem taşıyan noktalara arsında yer alır. Merkezi lokasyonda yer alan iş yerlerinde talep daha yoğun ve hızlı olacağından, amortisman süresi daha kısa olacaktır.
www.mlliyetemlak.com'un satılık iş yeri ilanlarını inceleyerek, en karlı ve doğru yatırım fırsatlarına kolayca ulaşabilirsiniz.