Son Güncellenme:
Şufa veya ön alım hakkı olarak da anılan kanuni şufa tapu sicili işlemleriyle ilgilidir. Ön alım hakkına göre taşınmaz mallarda paydaşların paydaş olmayanlara kıyasla daha önce satın alma hakkı vardır. Buradaki taşınmaz mallar paylı mülkiyet içindedir. Taşınmaz mallarda pay sahibi olan herkes bu haktan faydalanabilir.
Taşınmaz malın hissedarlarından biri hissesini satmak isterse üçüncü bir kişiden önce diğer hissedarlara bu hisseyi satın alıp almayacaklarını sormalıdır. Mal hissedar olmayan üçüncü kişiye satılırsa diğer hissedarlar ön alım hakkını kullanarak dava açabilir. Fakat bu satış takas usulüyle yapıldıysa hissedarlar şufa hakkına ve dava açma hakkına sahip olamaz. Ayrıca satış cebri artırmayla yapıldıysa yine şufa hakkı kullanılamaz.
Kanuni şufa hakkının belirli bir kullanım süresi vardır. Yasada belirtilen süre geçtiği takdirde haktan tekrar yararlanmak söz konusu olamaz. Şufa hakkı sahibine gayrimenkulün alıcısı tarafından satış noter aracılığı ile bildirilmişse, şufa davası 3 ay içerisinde açılabilir. Eğer şufa hakkı sahibinin haberi olmadan gayrimenkul satıldıysa satış tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde şufa davası açılabilir.
Kişi isterse kanuni şufa hakkından feragat edebilir. Feragatin resmi yollardan yapılması zorunludur. Feragat iki şekilde yapılabilir. Birincisi noter yolu ile ikincisi ise Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurarak.