Kısa sürede çok kilo vermek düşüncesi tıpkı kolay ve uygunsuz yoldan çok para kazanmak gibi sonrasında bedeli ağır olan mantık dışı bir yaklaşımdır. Az yemek tabii kilo verdirir ancak şok diyetler metabolizmamızı da şoka sokarak normal çalışmasını bozar. Vücut kıtlık var diye düşünerek metabolizmasını yavaşlatır.Zira hayatımızı sürdürebilmemiz için, beyin başta olmak üzere hayati organlarımızın çalışması için enerjiye ihtiyaç vardır. Bu enerjiyi de yediklerimizden ve depo ettiklerimizden karşılarız. Kıtlık algısına düşen bünyemiz bu kaynağı iktisatlı kullanmak adına yediklerimizi yakma olayını yavaşlatıp depolama yoluna gider. Böylece kestirme zannettiğimiz yoldan giderken su içsem yarıyor durumuna düşeriz.
Klinik sonuçlara yol açar
Genellikle çok düşük kalori ve tek taraflı beslenme tarzında yapılan bu diyetler kan şekerinde ve tansiyonda ani düşüş, baş dönmesi, göz kararması ve bayılmaya kadar varan klinik sonuçlara yol açabilir. Vücudumuzun belirli oranda protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. Bağışıklık sistemimiz için de önemli olan bu denge bozulduğu zaman basit infeksiyon hastalıklarından tutun da kanser gibi kronik ve ölümcül hastalıklara açık hâle geliriz.
Vitamin, mineral eksiklikleriyle beraber saç dökülmesi, kansızlık, tırnaklarda kırılma, cilt renginde bozulma ve sağlıksız bir görünüm olacaktır. Açlığa bağlı olarak, midenin koruyucu mukus tabakasının zarar görmesi ve mide asit düzeyindeki yükselme ile gastrit, ülser gibi mide hastalıklarında artış gözlenir. Şok diyetler bağırsakları tembelliğe sevk edip kronik kabızlığa yol açabilir. Safra kesesinde safra taşı ve çamuru daha kolay oluşabilir. Bu olay ileride safra yollarının tıkanmasına ve devamında mekanik sarılığa yol açabilir. Tedavi için safra kesesinin acil olarak ameliyatla alınması gerekir.
Hekime danışın!
Bu nedenle gelişigüzel olarak şok diyetlere müracaat etmeden önce mutlaka hekiminize danışmalısınız. Diyetinizi bir sağlık problemi ya da vücudunuzda sağlığınızı tehdit edecek bir eksikliğe yol açmayacağından emin olacak şekilde, süresini ve tipini doğru belirleyerek yapmanızı tavsiye ederim.
Özay Şendir
Garipçeli Lütfi Reis'in başarısı...
4 Temmuz 2025
Cem Kılıç
Çocuk işçiliği ile mücadele
4 Temmuz 2025
Abbas Güçlü
Eğitimin dünü, bugünü, yarını
4 Temmuz 2025
Zafer Şahin
AK Parti’nin tek rakibi 3 harfliler
4 Temmuz 2025
Mehmet Tez
Yılın müzik olayı: Oasis bugün birleşiyor (bir aksilik olmazsa…)
4 Temmuz 2025