Emlak Kira Stopaj Oranı 2021'de Ne Kadar Oldu?

Kira Stopaj Oranı 2021'de Ne Kadar Oldu?

25.05.2021 - 16:06 | Son Güncellenme:

Mesken ve iş yerleri, vergiye tabi tutulan müesseselerdir. Gelir elde edilen ve gayrimenkul, ticari, araç gibi her türlü durumda kişiler, devlete vergi ödemekle yükümlü olur. Vergi yani bir diğer adıyla stopaj oranları ile her sene belirli oranda artış göstermektedir. Bu durumda vergiye yansır. Kira ödeme durumunda da stopaj vergisi zorunlu bir işlemdir. Peki kira stopajı 2021 yılında ne kadardır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kira Stopaj Oranı 2021de Ne Kadar Oldu

Kira stopajı gelir getiren gayrimenkuller için uygulanan bir sistemdir. Kira stopajı, kiracıya ait olmakla birlikte kira, gayrimenkul sahibinin eline ulaşmadan önce verilir. Böylelikle vergide aksama olması durumunun önüne geçilir. Ayrıca kira stopajı her sene farklı oranlarda ödenir. Öncesinde araştırma yaparak doğru ödeme yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Kira Stopaj Oranı 2021'de Ne Kadar Oldu?

Kiracının ödemekle mükellef olduğu bir vergi türü olan kira stopajı her sene belirli oranda artış göstererek kiracıdan tahsil edilmektedir. Kira stopajı, kiranın gayrimenkul sahibinin eline ulaşmadan tahsil edilmesi uygun görülmüştür. Böylelikle vergi de gecikme ya da ödememe gibi sorunların önüne geçilmektedir. 2021 kira stopaj oranı da merak edilen bir sorudur. Kira stopaj oranı 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren %20 olarak ödenmektedir. Kira stopajı her sene Mart ayında beyan edilmektedir. Ödeme yapılması için ise iki ay belirlenmiştir.

Mart ve Temmuz aylarında kira stopaj ödemesi yapılmaktadır. Kira stopajı gelir vergisi kapsamında ödenmektedir. Kira stopajı hesaplamak için kira sözleşmesinde yer alan brüt kira miktarının %20'si hesaplanır. Elde edilen tutar kira stopajı olarak vergi şeklinde ödenir. Kira stopajı, her sene kiracıdan 1 kereye mahsus olarak alınır. Fakat ödenmesi için 2 ayrı zaman sunulmaktadır. Kira stopajı sadece konutlar için ödenmez. Kira stopajını hem konut kiracıları hem de iş yeri kiracıları ödemekle yükümlüdür.