Pazar Big bang’den günümüze

Big bang’den günümüze

18.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Edirne Belediyesi tarafından hayata geçirilen Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi’ni Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte gezdik.

Big bang’den günümüze

Edirne Belediyesi 12 bin metre karelik alana Türkiye ve Balkanların en büyük interaktif çocuk müzesini kurdu. Hasan Ali Yücel Çocuk Müzesi kapılarını Cumhuriyet Bayramı’nda açtı.

Haberin Devamı

Müzeyi Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte gezdik. Kendisi de bir eğitimci olan Gürkan, müze fikrinin ortaya çıkışını şu sözlerle anlattı: “Müze fikri doğrudan müze olarak değil eğitim ihtiyacından ortaya çıktı. Doğru eğitimi verirseniz doğru insanlar yetiştirirsiniz. Bizim Türkiye’deki hedefimiz Ahmet ile Hasan’ı değil Ahmet ile George’u yarıştırmak olmalı.”

Dört ayda tamamlandı

Müzede dünyanın oluşumunu sağlayan büyük patlamadan başlayarak teknolojinin bugün geldiği son nokta anlatılıyor. Bir ilkokul ya da ortaokul öğrencisinin üç turda bütün canlı evrimini tanımış ve öğrenmiş olması amaçlanan müzedeki eğitim müfredatı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı. Dört ay gibi kısa bir sürede yapımı tamamlanan müzenin içerisinde canlı hayat adası, bilim adası, trafik etiğim adası, paleontoloji adası, fosil adası, buzul adası, entomoloji adası ve ilkyardım adası yer alıyor. Bunun yanı sıra bir kafeterya, fotoğraf stüdyosu ve hediyelik eşya alanı bulunuyor. Hafta içinde sadece öğrenci gruplarına hizmet verecek olan müze hafta sonlarıysa serbest ziyaretlere açık olacak. Müzenin bir öğrenci tarafından tamamen gezilip görülebilmesi için eğitmenler eşliğinde üç defa dolaşması gerekiyor. “Cumhuriyetin en önemli özelliklerinden bir tanesi de eğitimde fırsat eşitliği yaratmasıdır” diyen Gürkan, sözlerine şöyle devam etti: “Atatürk’ün kurduğu cumhuriyetin 95. yılında ben de çocuklara bir armağan vermek istedim. Bu armağanın da onları geleceğe taşıyacak bir eğitim donanımına sahip bir müze olmasını arzuladım.”