Pazar Geç yaşlanmak için akşam yemeğini düşmanına bırak

Geç yaşlanmak için akşam yemeğini düşmanına bırak

14.04.2024 - 02:00 | Son Güncellenme:

Her yıl Nisan ayının ikinci haftası tüm dünyada Kalp Sağlığı Haftası olarak anılıyor. Geçtiğimiz hafta antiaging’in yaşlanmayı önleme etkilerinden bahsetmiştik. Bu hafta ise antiaging’in 5 temel tedavi alanını inceleyeceğiz…

Geç yaşlanmak için akşam yemeğini düşmanına bırak

Antiaging felsefe yaşlanmaya sebep olan olayları düzenlemek, doğal yaşlanma sonucu ortaya çıkan psikolojik değişiklikleri azaltmak, tedavi etmek ve kişinin yaşlılıkta sık görülen hastalıklara yakalanmasını engellemeyi hedeflemektedir. Doğru ve dengeli beslenme, egzersiz, sigara ve alkolün bırakılması veya kullanılmaması, obezitenin önlenmesi en önemli antiaging tedavi yöntemleridir. Antiaging sürecinin devamı için olumsuz davranışlar durdurulmalıdır. Tedavide amaçlardan biri yaşlanmayı durdurmaktan çok kişinin yaşam kalitesi arttırılmak olmalıdır. Antiaging tedavi, temelde 5 alanı içermektedir…

Haberin Devamı

1- Kalp damar sağlığının korunması: Doğru beslenme, spor, yeterli uyku, sigara ve alkol yasağı, obezite tedavisi, vitamin mineral ve fitokimyasal desteği önemlidir. Hipertansiyonun engellenmesi ve tedavisi ana hedeflerdendir. Koruyucu hekimlik uygulamaları, lipid düşürücü tedaviler uygun endikasyonda yararlıdır.

Multivitamin preperatları demir içermemelidir. Hormon replasman tedavisi tartışmalıdır. Zararları yararlarından daha çok görünmektedir. Balık tüketimi yararlıdır.

2- Doğru hormon dengesi: Fizyolojik olarak yaşlanma ile azalan gençliğin sağlayıcısı hormonların dikkatli bir şekilde takviyesi ve hastalıklar neticesinde gerileyen bazı hormonların ya da hormon benzeri aminoasitleri takviyesini içerir.

Haberin Devamı

3- Antioksidan, vitamin, mineral ve fitokimyasal destekler: Vücudumuzda fazlaca biriken ve zararlı etkileri olan kararsız yapılı ürünler için ek olarak antioksidanlar tedavilerde yer almaktadır. Fitokimyasallardan izoflovanlar, likopen (sebze ve meyvelere kırmızı rengi verir) gingko biloba, ginseng, soğangiller, lahanagiller, sıklıkla antiaging amaçlı önerilmektedir. Ayrıca lesitin, omega 3 yağ asitleri, nuklesik asitler (balık, yulaf, soğan, mantar, kuşkonmaz) iyi kaynaklardır.

4- Sağlıklı yaşam biçimi: Doğru ve dengeli beslenme, fitokimyasallar, lifler, protein- yağ-karbonhidrat dengesi, bol su içilmesi, obezitenin önlenmesi, akşam yemeğinden vazgeçmek, ölçülü ve kontrollü egzersiz, yeterli zihinsel aktivite, stresle başa çıkma, çevresel risklerden kaçınma (çevre kirliliği, sigara, alkol, hava kirliliği, ağır metaller, mikrodalga, cep telefonu, güneş ışınları, radyoakrtif ışınlar, elektromanyetik dalgalar), sağlıklı uyku, normal seksüel aktivite, cilt ve saç bakımı, burada özellikle az yemek yemek bir çok çalışmada antiaging için temel bir kavram olmaktadır. Bir Çin Atasözü; “Akşam yemeğini düşmanına bırak” der.

5- Zayıflamış vücut direncine destek: Sağlıklı beslenmek, vitamin takviyesi almak, sigaradan kaçınmak, yeterli uyku, stresin azaltılması, sosyallik, erişkin aşılama, kahveyi azaltmak immun sistemi güçlendirir. Çinko, selenyum, E vitamini, C vitamini, B 6 ve B 12 vitaminleri, omega 3 yağ asitleri, aminoasitler, betaglukan, Echinecea immun sistemi güçlendirebilir. Influenza aşısı yılda bir, pnömoni aşısı 5 yılda bir özellikle 65 yaş sonrası veya riskli grupta yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Kalori kısıtlaması çok önemli

Kalori kısıtlaması, özellikle Gaziantep ve Güneydoğu’da yaşayanlar için oldukça önemli bir konudur. Çünkü sofra lezzeti arttıkça yemek yememek de zorlaşır.

Besin alımının alışılmışın yüzde 50-70’ine azaltılmasının yapılan çok çeşitli çalışmalarda yaşam süresini uzattığı, yaşla ilişkili fizyolojik bozulmayı gerilettiği ve yaşla ilişkili hastalıkları geciktirdiği hatta bazı olgularda önlediği gösterilmiştir.

Kalori kısıtlaması; serbest radikal oluşumunun azaltılması, metabolik hızın azaltılması, vücut ısısının azaltılması, protein glikozilasyonunun azaltılması, gen tamirinin artırılması, protein döngüsünün yani onarımının, immun yanıtın artırılması, nöroendokrin fonksiyonun optimizasyonu yer almaktadır.

Haberin Devamı

Kök hücre ve antiaging

Kök hücre tedavisinin yapılan çalışmalarla yakın gelecekte antiaging ve insan klonlaması konularında sıklıkla uygulanacağı gözlenmektedir.  Ancak bugün için hangi ve nereden elde edilen kök hücrenin kullanılması konusunda halen sorunlar mevcuttur.

Günümüzde otolog yani kişinin kendisinden üretilen veya başkasından elde edilen kemik iliği, mezenşimal, kord kanı, embriyojenik kök hücrelerden türetilen hücre tedavileri ve genetik olarak modifiye edilmiş hayvan doku ve organlarından geliştirilen hücre tedavileri uygulanmaktadır.