Pazar “İşyerinde bile yapılabilecek esneme hareketleri var”

“İşyerinde bile yapılabilecek esneme hareketleri var”

17.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Marmaris’te “Doğada Sağlık” programı yürütecek olan Julie Wilcox: “Zamansızlıktan şikayet etmeye gerek yok. 4-10 dakikalık programlar, işyerinde bile yapabileceğiniz esneme hareketleri var”

“İşyerinde bile yapılabilecek esneme hareketleri var”

New York’ta yaşayan, vinyasa yoga (hareketli yoga) stüdyosunun da kurucularından Julie Wilcox fitness, yoga ve beslenmeyi kapsayan özgün bir metot geliştiren, dünyaca ünlü bir sağlık gurusu. Önemli yoga merkezlerinde eğitim veren Wilcox, 25 Mayıs’a kadar Marmaris’teki Hisarönü Martı Hemithea Otel’de “Doğada Sağlık” başlıklı bir program yürütecek. Bu otele ikinci kez gelen Wilcox sorularımızı yanıtladı.

Haberin Devamı

Sağlık gurusu kimdir ve ne yapar?

Sağlık gurusu ideal bir sağlığa sahip olan ve bunu bir yaşam biçimi haline getiren kişidir. İdeal bir sağlık için de fitness, yoga ve beslenmeyi hayatınıza uygulamanız gerekir. Ayrıca sağlık gurusu insanlara mutluluğa ulaşmalarında ve kendilerini bulmalarında yardımcı olur.

Julie Wilcox metodu tam olarak nedir?

Sistemimin iki kısmı var. İnternet kısmında yoga, fitness, yemek ve tarifler hakkında videolar bulunuyor. Diğer kısmında ise Martı Hemithea gibi otellerle, firmalarla çalışıyorum ve onlara sağlık programları hazırlıyorum. Ayrıca bire bir eğitimler de veriyorum.

Hem yoga hem fitness eğitimi veriyorsunuz. İkisinin birbirini desteklemesi gerekir mi?

Fitness ve yoga çok farklı hareket formları. İkisinin de kendine ait alanları olduğunu düşünüyorum ama bir yandan da birbirlerini destekliyorlar. Zaten benim konseptim, fitness ve yogayı hatta beslenmeyi bütünleştiriyor. Benim yaklaşımıma ve öğretime göre fitness daha çok vücut dayanıklılığını sağlayan, güçlendiren kardiyo odaklı bir sistem. Yoga ise daha çok esneklik ve denge sağlayan, nefes alma teknikleri ve meditasyonu da kapsayan, kendi vücudun ve ruhunla ilgili bir şey.

Haberin Devamı

“Zihin ve ruh için doğada egzersiz yapmak çok önemli”

Birçok kişi genelde zamansızlıktan ve şartlardan şikayet ederek spor yapmaktan kaçınıyor ama sizin 10 dakikalık videolarınız var. Aslında pek şikayet etmeye gerek yok değil mi?

Kesinlikle. Sağlık en önemli önceliğimiz olmalı, daha ötesi yok çünkü. 4-10 dakikalık programlar, işyerinde bile yapabileceğiniz esneme hareketleri var. İsterseniz her zaman ve her yerde yapabileceğiniz şeyler bulunabilir.

Artık sadece kadınlar değil erkekler de ilgileniyor sağlıklı beslenmeyle, yogayla değil mi?

Evet 10-15 yıl öncesinde sınıfta sadece bir erkek görürken şimdi yoga pratiği yapan birçok erkekle karşılaşmam sevindirici.

Egzersizlerin kapalı salonlardansa doğada yapılması daha mı faydalı?

Egzersizlerinizi istediğiniz her yerde yapabilirsiniz. Ama zihin ve ruh için doğada olmak çok önemli. Doğal bir ortamda yürümek veya koşmak çok daha yararlı olabilir.

Haberin Devamı

Haftada kaç gün spor yapılmalı?

Günde yarım saatten beş gün.

İnsanlara mutlu olmaları ve kendilerini iyi hissetmeleri için ne önerirsiniz?

Hayatlarına fitness, yoga ve
sağlıklı beslenmeyi dahil etmeliler. Bunu uygularken sessiz ve huzurlu bir ortam yaratmaya dikkat etmeliler. Özellikle yogayı sessiz bir ortamda yapmak çok önemli. Ama bunların hepsini bir kenara bırakırsak salim bir kafaya, açık bir zihne sahip olmak yani bedeninizi, zihninizi, ruhunuzu dinlendirmek gerekli.

“Herkese özel, farklı program hazırlıyorum”

Kişiye özel programlar hazırlarken neye dikkat ediyorsunuz?

Müşterilerimin arasında fit ve her şeyi yapabilme kabiliyetine sahip olanlar, çok hasta hatta ölmek üzere olanlar, ağır yaraları, sırt veya mide problemi olanlar, depresyonda olanlar, nörolojik rahatsızlığı olanlar var. Birbirinden çok farklı insanlarla çalışıyorum ve hepsinin neye ihtiyacı olduğunu bilip ona göre program hazırlamak zorundayım.

Bireysel beslenme programı da hazırlıyor musunuz?

Haberin Devamı

Evet, beslenme danışmanlığı yapıyorum. Ayrıca internet sitemdeki yemek bölümünde yüzden fazla tarif var. İnsanlar oradan dilediğini seçerek istedikleri gibi uygulayabiliyorlar. Üç kategoriye ayrılıyor sitemdeki yemek bölümü. İlk kategori nasıl sağlıklı yemek yenmesi gerektiğini öğretiyor. İkinci kategoride diyet planı var, kilo vermek için nasıl bir plan yapmak gerektiğini gösteriyor. Üçünü kategoride ise menüler ve öğün planları var, mesela seyahatteyken nasıl beslenmeli gibi.

Tariflerinizden birkaç örnek verebilir misiniz?

Ispanaklı omlet, avokadolu yumurta, lahana salatası... Genelde mevsimsel sebzeler kullanıyorum, sebze çorbaları, vegan çorbalar yapıyorum. Akşam yemeği için yine sebze, balık... Ayrıca müşterilerimi motive etmek için diyet programlarıma makarna, pizza koyuyorum.

“Türkiye’de imkanlar inanılmaz!”

O kadar çok diyet önerisi, beslenme tavsiyesi veriliyor ki... Sizce nasıl bir beslenme düzenimiz olmalı?

Ben Akdeniz ve vejetaryen diyetlerini paylaşıyorum. Yani daha çok meyve, sebze, kuruyemiş, bakliyat ve çok az da alkol önerebilirim, haftada bir mesela.

Haberin Devamı

Türk yemeklerinden hangisini beğeniyorsunuz ve önerirsiniz?

Bence mezeleriniz çok özel. Mesela patlıcanlı olanlar, nohut, mercimek ve bezelyeyle yapılan bakliyat bazlı tatlarınız çok güzel. Burada imkanlarınız inanılmaz! Amerika’da nadiren, bulabileceğiniz bir şey burada her yerde. Meyveler daha lezzetli ve taze, direkt tarladan tabağıma gelmiş gibi. Bir de yoğurt, kesinlikle çok daha iyi.