15.05.2024 - 10:53 | Son Güncellenme:
Milliyet.com.tr
24 Şubat 2022'de başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde Kiev yönetimi şimdiye kadar beklediği kazanımları elde edemedi. Cephe hattında her geçen gün zor günler geçiren Ukrayna'ya, ABD 61 milyar dolarlık askeri yardım paketi gönderdi. Bu yardımın yanı sıra ABD, bölgeye gizlice uzun menzilli füzeler de gönderdi ve birkaç ay içinde Ukrayna kanadı F-16 savaş uçaklarına da kavuşmuş olacak. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Tuğgeneral Oleksandr Syrskyi, Ukrayna'nın sayıca az olan birliklerinin, Rusya'nın çeşitli noktalarda önemli kuvvetlerini yoğunlaştırdığı doğu cephesinde konumunun kötüleştiğini belirterek yeni mevzilere çekildiklerini bildirdi.
Geçtiğimiz hafta General Syrskyi, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, "Cephedeki durum daha da kötüleşti" ifadesini kullanarak, Ukrayna birliklerinin bazı bölgelerde daha batıdaki yeni savunma hatlarına geri çekildiğini ve ilerleyen Ruslar karşısında toprak kaybettiğini dile getirdi. ABD kanadı ise Temmuz ayına kadar Ukrayna'nın ülkede savaşacak genç erkek bulması ve yeni gönderilen silahlarla birlikte Rus ilerlemesini durduracağını belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki müttefik arasındaki birlikteliğin son göstergesi olarak bu hafta Çin'e iki günlük bir resmi ziyaret gerçekleştirecek. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu hafta Çin'e bir devlet ziyareti gerçekleştirecek. Çin Dışişleri Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in iki günlük ziyareti sırasında ikili ilişkilerin yanı sıra ortak endişe kaynağı olan uluslararası ve bölgesel konuları ele alacaklarını söyledi. Kremlin, geziyi doğruladı ve Putin'in Şi'nin daveti üzerine gittiğini söyledi. Bu, Putin'in Rusya Devlet Başkanı olarak beşinci dönemine başlamasından bu yana yapacağı ilk yurtdışı gezisi olacak.
Pekin, Ukrayna'daki çatışmada Moskova'yı siyasi olarak destekledi ve Rus savaş çabalarına katkıda bulunduğu düşünülen makine aletleri, elektronik ve diğer ürünleri ihraç etmeye devam etti. Çin aynı zamanda Kremlin'in kasasını dolu tutan önemli bir enerji kaynağı ihracat pazarı. Pekin kendisini çatışmada tarafsız bir taraf olarak göstermeye çalıştı ancak Batı'ya karşı Rusya ile "sınırsız" bir ilişki ilan etti.
Taraflar ayrıca bir dizi ortak askeri tatbikat düzenlerken Çin, Ukrayna'ya karşı iki yıldır sürdürdüğü fetih harekatına karşılık olarak Rusya'ya ekonomik yaptırım uygulanmasına sürekli olarak karşı çıktı.
New York Times gazetesine yansıyan haberlerde ise ABD kanadının bu görüşmeden endişeli olduğu ve savaşın gidişatını önemli ölçüde etkileyeceğini düşündüğünü yazdı. Biden'ın sık sık 'Putin bu savaşı kaybetti' açıklamasını söylediğini ancak cephe hattında durumun böyle olmadığını hatırlatan gazete, "Rusya çoğu zaman savaşlara kötü başlıyor, ama güçlü bitiriyor" ifadesini kullandı. Bu ilerlemenin en önemli nedeni ise elbette Washington'dan gelmesi ancak geciken yardımlar. New York Times ayrıca, Çin-Rusya temasında iki ülke arasında teknolojik yardımların gerçekleşeceğine ve Rusya'nın askeri olarak cephe hattında daha kolay ilerleyeceğini ifade etti.