Pazar Kelebekler keşfedilmeyi bekliyor

Kelebekler keşfedilmeyi bekliyor

02.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin 10 önemli kelebek alanı arasında gösterilen Saimbeyli ilçesinin sosyal sorumluluk projesi “Kendi Kelebeğini Keşfet”te siz de bir kelebek keşfedebilir; Bahadır ya da Saimbeyli Mavisi’ne denk gelebilirsiniz

Kelebekler keşfedilmeyi bekliyor

Adana’ya bağlı; 40 kilometre güneyi deniz, 40 kilometre kuzeyi Toroslar olan, doğal güzelliklerine hayran kalacağınız bir yer Saimbeyli. Merkezden iki saat uzaklıktaki ilçeye giderken göreceğiniz manzaralara, yeşilin her tonuna hatta dağların duruşuna bile bayılacağınızı söyleyebilirim. Peki neden oraya gittik?

Haberin Devamı

Üç iklim bir arada

Belki bilenleriniz vardır; Anadolu Efes 2007’den beri “sürdürülebilir turizm” alanında, “Gelecek Turizmde” adı altında birçok sosyal sorumluluk projesi gerçekleştiriyor. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında yapılan bu projelerde 2013’ten beri her yıl üç proje seçip ona fon oluşturuyorlar.

Bu yıl seçtikleri projelerden biri de Adana Toros Dernekler Federasyonu’nun “Kendi Kelebeğini Keşfet” projesi. Bizim Saimbeyli’ye gitme sebebimiz de buydu; Türkiye’deki 10 önemli kelebek alanı arasında gösterilen Adana’nın Saimbeyli ilçesindeki kelebekleri yerinde gözlemek.

Saimbeyli Türkiye’de keşfedilmiş 380 kelebek türünün (bir çalışmaya göre bu sayı 412) neredeyse yarısını görebileceğiniz bir bölge. Sebebi de Akdeniz, karasal ve İran iklimi olmak üzere üç iklimin kesişme noktası olması. Bu durum bölgenin floral zenginliğini ve biyolojik çeşitliliğini birçok yere göre 10 kat artırıyor. Kızılçam, meşe, ardıç ve birçok step bitkisini aynı alanda görebildiğiniz için kelebek hatta kuş, sürüngen, memeli vs. tüm türlerin çeşitliliği de fazla oluyor. Kelebek açısından şu an toplam 149 türe ulaşmışlar ama sayının yaklaşık 160 olduğunu düşünüyorlar.

Haberin Devamı

En ideal ay temmuz

Bölgenin kelebekleri görmek için en ideal zamanı temmuz ayı. Biz sezon sonunda gittiğimiz için ancak 10 kadar tür görebildik; Bahadır, Yalancı Beyaz Melek, Çok Gözlü Mavi, Benekli Bakır, İsli Bakır, Levendin Çilli Mavisi bunlardan bazıları. Ama sezonda giderseniz aynı bölge içinde 50 türü bir arada görebilirsiniz.

Bu durum doğa ve kelebek fotoğrafçılarını da çok mutlu ediyor tabii. Projenin gelişmesinde önemli bir yeri olan, proje ortaklarından Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Zeynel Cebeci “Türkiye’de kelebek fotoğrafçılığı giderek gelişiyor. Birçok bölgeden farklı olarak aynı anda 50’den fazla tür görülebilmesi de ilgi uyandırıyor. Buraya her yıl gelenler her yıl bir başka kelebek keşfediyor çünkü” diyor.

Fotoğraf zamanı

Haberin Devamı

- Kelebek fotoğrafçılığının en güzel zamanı saat 8.00-10.00 arası. Bu saatlerde kelebekler yeni uyanıyor. Kanatlarını ısıtmadan için açtıklarında da çok güzel fotoğraf kareleri çıkabiliyor.

- Diğer bir zaman dilimi de 18.00 sonrası. Bu saatlerde de çiçeklerin üzerinde dinlenmeye çekildikleri için yine güzel fotoğraflar ortaya çıkabliyor. Saat 12.00-14.00 arası ise çiftleşme saatleri ve bu saatlerde çok hareketli oldukları için
onları yakalamak zor.

Ekoturizme katkı amaçlanıyor

İnsanların kelebek fotoğraflamak için gelmesi turizm faaliyetlerini de olumlu etkiliyor. Zaten projenin bir amacı da bu: Kelebeklere, özellikle de bölgenin endemik bir kelebek türü olan Saimbeyli Mavisi’ne dikkat çekerek ekoturizm hamlesine katkı sağlamak.

Böylece bölgedeki pansiyonculuğun geliştirilmesi ve ev kadınlarının çalışmaya teşvik edilmesi planlanıyor. İlçedeki düşük gelir düzeyini artırarak bölgenin bir turizmi merkezi olması amaçlanıyor. Doğayı ve biyolojik çeşitliliği korumak, bölgedeki 570 hektarlık bir alanın tabiat parkı statüsüne alınması da diğer hedefleri. Bu tabiat parkının içinde yürüyüş parkuru oluşturup alan kılavuzluğu için yöreden 20 kadar kişiye iş istihdamı sağlamayı da düşünüyorlar.