Pazar Muhteşem diziye muhteşem sergi

Muhteşem diziye muhteşem sergi

14.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dört yıl boyunca reytinglerialtüst eden dizisi bitti. Ama karakterlerinin silikon heykellerinin bulunduğu 2.600 metrekareye yayılan sergisiyle “Muhteşem Yüzyıl”ın ihtişamı sürüyor

Muhteşem diziye muhteşem sergi

Büyük ilgiyle izlenen “Muhteşem Yüzyıl” dizisinin sergisi Maslak Uniq Müze’de açıldı. Şubat sonuna kadar açık kalması planlanan “Muhteşem Yüzyıl: Teşhir-i İhtişam” sergisinin kalıcı olma ihtimali de var. Serginin hayal edilmesi ve kurgulanmasında da katkısı bulunan, serginin yapımcısı İstanbul Exhibitions Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Balcı sorularımızı cevapladı.

Haberin Devamı

Bu fikir nasıl ortaya çıktı?

“Muhteşem Yüzyıl”
55’i aşkın ülkeye satılmış, özellikle Rusça ve Arapça konuşulan coğrafyalarda çok fazla bilinen bir dizi. Böyle olunca yaklaşık iki sene önce niyetlendik Timur Savcı’yla bunu yapmaya. Mart’ta da çalışmalara başladık.

Sergi başka ülkelere de gidecek mi?

Buradaki sergi kalacak. Ama 14 TIR ile taşınabilecek, 1.700 metrekarelik, buradaki gibi kurgulayacağımız diğer sergiyi Dubai, Doha, Abu Dabi, Moskova, Kazakistan, ve Türkmenistan’a götürmeyi planlıyoruz.

Sergi için Türkiye’de bir ilk denebilir mi?

Öyle söylüyorlar. Dünyada örnekleri var ama Türkiye’de bir dizinin sergisinin yapılması ilk sanıyorum. Dünyadaki dört büyük işten biri bu.

“Silikon heykeller çok ilgi görüyor”

Haberin Devamı

“Muhteşem Yüzyıl”ın bir sergiyi hak edecek özelliği ne?

“Muhteşem Yüzyıl” başarılı bir dönem dizisiydi. Rahmetli Meral Okay’ın yazdığı çok iyi bir senaryosu vardı; dekor, kostüm, aksesuar hepsi çok başarılıydı. Müzikler öyle, oyunculukları zaten söylemiyorum... Yedi-sekiz farklı disiplinin hepsi en üst seviyede olunca da böyle bir projeyi hak eden bir yapım oldu.

En çok ne ilgi çekiyor?

Silikon heykeller büyük
ilgi görüyor. Heykeltıraşımız Murat Daşkın sekiz aydır uğraşıyor. İnsanüstü bir çaba. Birerbirer bütün tüyler ve sakallar dikildi. Bütün sanatçılardan silikon yüz maskeleri alındı. Bu kadar silikon heykeli bir arada görme şansınızın da dünyanın hiçbir yerinde olmadığını sedebilirim.

Meryem Uzerli’nin heykelini de görecek miyiz?

Onunki de bitmek üzere. Ama ayrı bir bölümde olacak.

Her odaya özel bir koku var

Sergi, Hürrem Sultan’ı 1520’de Ukrayna’dan İstanbul’a getiren tekneyle başlıyor. Burada denizde gidiyor hissi veren bir sallanma efekti var, teknenin camı olan ekranlarda da 2.5 dakikalık video dönüyor.

Tekneden inince Galata’daki pazar yerine giriş yapıyorsunuz ve yeniçeri ordusu sizi karşılıyor.

Sarayın içine girdiğinizde karşınıza ilk olaraktaşlık geliyor. Burada gerçekten balkondan aşağı bakan Hürrem Sultan’ın gözlerini üzerinizde hissedebiliyorsunuz.

Sonra sarayın odaları arasında gezinti başlıyor. Sultanların odalarını, saray mutfağını, haremi ve saray hamamını görebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Her odaya özel bir koku var. Mesela hamamda sabun, teknede ise deniz ve nem kokusu etrafı kaplıyor.

Serginin 16’ncı yüzyıl dokusunu hissettiren kandil ve mum ışıkları gibi düşük seviyede bir aydınlatması var.

Gezerken arka planda dizinin müziklerini duyabiliyorsunuz.

Sanat yönetiminde Nilüfer Çamur, kostüm tasarımında Serdar Başbuğ ve dekor uygulamada Zafer Kanyılmaz dizideki gibi sergiyi de oluşturan ekip.

Serginin sonunda silikondan, sanatçıların gerçek boy ve beden ölçülerine göre yapılan, karakterlerin son dönemini yansıtan sekiz heykel var.
Sergiyle ilgili objelerin satıldığı bir dükkan da var.

8.5 milyon liraya mal oldu

2.600 metrekareye kurulu bir alanda sergileniyor.

Her şey 36 bin saatlik bir çalışmanın ürünü.

Toplam 16 silikon heykel var ama şu an 8 tanesi sergileniyor. Devamı ay sonunda gelecek.

Serginin bölümlerini oluşturan toplam 20 mekan var.

3.600 metre kumaş kullanılmış.

Haberin Devamı

145 farklı kostüm tasarlanmış.

530 özel aksesuar ve mücevher sergileniyor.

Sergi için 8 ayrı koku ve 18 farklı duvar kağıdı seti üretilmiş.

Serginin yaklaşık 8.5 milyon liralık bir maliyeti var.