Pazar Sıfır atık davetler için

Sıfır atık davetler için

26.06.2022 - 03:00 | Son Güncellenme:

Yemek israfı, iklim ve gıda kriziyle kuşatıldığımız bugünlerin en can alıcı konularından biri.

Sıfır atık davetler için

Ceyda Ulukaya /ceyda.ulukaya@milliyet.com.tr - İsrafı azaltmak, hatta tamamen sıfırlamak için her birimizin kendi mutfağında ürettiği çözümler var. Peki düğün, davet ya da iş toplantısı gibi kalabalık halde yenilip içilen ve kalan yiyeceklerin doğrudan çöpe gittiği sofralar? 2017’de yapılan bir araştırma, tüm düğün yemeklerinin onda birinin israf edildiğini söylüyor. Peki bu tabloyu değiştirmek ve sıfır atık etkinlik organize etmek mümkün mü? Londra’da tam da bunun için kolları sıvayan Lettice Events adlı catering firması, etkinlik endüstrisindeki gıda atığı kültürünü ortadan kaldırmak için çalışıyor.

Haberin Devamı

Lettice Events kurucularından Holly Congdon “Pandemi bizi, işin daha önce hiç düşünmediğimiz yönlerini incelemeye zorladı” diyor. Her menü öğesinin karbon puanlamasını yapmak, mutfakta kullanılan her malzemenin çevresel etkisini değerlendirmek, mevsimsel, yerel ürünlerle bitkisel temelli menüler hazırlamak bu mutfağın olmazsa olmazı olmuş. Mutfakta daha az atık yaratma girişiminin bir parçası olarak Lettice, her etkinlik için bir ‘ziyankar kanepe’ yaratmayı da benimsemiş. Bunu, menüdeki diğer tüm öğeleri hazırlarken kalan yan ürünleri kullanarak yaratmışlar. Firmanın baş şefi Mark Malden, her ne kadar artan çevre duyarlılığıyla birlikte sürdürülebilir davetlere ilgi artsa da, en çok zorlandıkları konunun hâlâ “etsiz menü” olduğunu anlatıyor: “İnsanlar bir vejetaryen menünün bu kadar doyurucu olabileceğine inanmıyorlar. Onlara gerçekten çok çeşitli ve hiç et içermeyen, gerçekten doyurucu bir yemek olabileceğini göstermelisiniz.”