Pazar Ustayı uğurladık

Ustayı uğurladık

21.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın. Fotoğraf tarih olayıdır. Bir makine ile tarihi durduruyorsun” diyen usta foto muhabiri Ara Güler’i dün toprağa verdik.

Ustayı uğurladık

Ustayı uğurladık
Özellikle İstanbul fotoğraflarıyla hafızalarımıza yer eden dünyaca ünlü foto muhabiri Ara Güler, hepsi birbirinden değerli ‘tarihi’ anları dondurarak gelecek kuşaklara bir hazine bıraktı. Büyük usta, artık eserleriyle yaşamaya devam edecek. Dünya çapında tanınır olması, siyaset, sanat ve iş dünyasının ondan hep saygı ile söz etmesi aslında fotoğrafın önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Duayen fotoğrafçının, “Ben salt fotoğrafçı değilim, foto muhabiriyim” diyerek ülkemizde hak ettiği yeri pek bulamayan foto muhabirliği çıtasını yukarı çektiği de su götürmez bir gerçektir. Şimdiki Zamanın Hikayesi’ni bu hafta, son yolculuğuna uğurladığımız Ara Güler’e ayırdık. Ama bu kez onun çektiği fotoğraflarıyla değil, 70’li yıllardan günümüze Milliyet foto muhabirlerinin gözünden Ara Güler fotoğraflarıyla… Güler’in, geçmişle gelecek arasında kuvvetli görsel bağ kuran fotoğrafları dünya çapında müze ve koleksiyonlarda yer alırken bizler onu saygıyla hatırlayacağız…

Haberin Devamı

Fotoğraftan vazgeçmedi

- Ara Güler fotoğraflarında İstanbul’un ayrı bir yeri var. Özellikle Galata Köprüsü üzerinde, Haliç’in iki yakasında çektiği siyah beyaz fotoğraflar tartışmasız onun başyapıtları arasında. İstanbul’un gözü olan Ara Güler, ilerlemiş yaşına rağmen, fotoğraf çekmekten, düşünmekten hiç vazgeçmedi. Fotoğrafta Ara Güler, 16 Ağustos 2018’de son doğum gününü kutladığı Kınalıada’daydı.

Ustayı uğurladık

Erdoğan’ın gözünden Ara Güler

- Foto muhabiri Ara Güler 2011 yılında Kültür Sanat Büyük Ödülü‘ne layık görülmüş, ödülünü dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden almıştı. Ünlü foto muhabiri Güler’in bu fotoğrafını çeken muhabirimiz Ozan Güzelce o anları şöyle özetliyor: “Poz verirken onu gıpta ile izlemiştim. Deklanşöre basarken, ‘Bir gün bana da kısmet olur mu?’ diye aklımdan geçirmiştim”.

Haberin Devamı

Ustayı uğurladık

Gözüm sende

- Herkesin gözü Ara Güler’de, Ara Güler’in gözü ise fotoğrafını çekenlerde… Geçtiğimiz yıl Antalya’da 54’üncüsü düzenlenen Uluslarası Antalya Film Festivali’ne onur konuğu olarak katılan Ara Güler, “Bir Göz, Bir Makine Ve Gerçek” kitabını imzalıyor. Milliyet’in gelecek vadeden genç muhabirlerinden Rıdvan Menekşe, ustanın akılda kalan bu anını ölümsüzleştiriyor.

Ustayı uğurladık

Efsane üçlü

- Her fotoğrafçının hayalidir ülkesinde belli bir dönem efsaneleşen isimlerin fotoğrafını çekmek… Milliyet gazetesinde bir röportaj için Ara Güler, Şakir Eczacıbaşı ve Çetin Altan’ın bir araya geleceğini duyunca heyecanlanmıştım. Efsaneleşen bu üç eski dostu fotoğraflarken hayatımın en keyifli karelerinden birini çektiğimi doğrusu o gün anlayamamıştım.

Ustayı uğurladık

Fotoğrafa hazır

- Ara Güler’in fotoğraf muhabirlerinin çektiği henüz paylaşılmamış çok fotoğrafı mevcut. İşte onlardan biri; Milliyet arşivinden aldığımız bu fotoğraf. Milliyet foto muhabiri Doğan Kemancı tarafından 1970’li yıllarda çekilmiş.

Ustayı uğurladık

Büyük usta minik hayal

- Onunkisi minik bir hayal… Gazeteci anne ve babasından duyduğu usta fotoğrafçı Ara Güler’in en minik hayranlarından biri Batu Arman. Ölümünden sadece bir ay önce hafta sonu Göktürk’te restoranda gördüğü ustanın yanına koşmuş ve “Başardım sonunda” dercesine zafer işareti de yapmış. Büyük usta ile böyle bir fotoğraf o yaşta kaç çocuğa nasip olur ki!

Haberin Devamı

“Okur Çeker” için çektiğiniz fotoğrafları nerede ve ne zaman çekildi bilgisi ile birlikte bekliyoruz. bunyaminaygun@gmail.com