Pazar Yılın en iyi kadın futbolcusu kim?

Yılın en iyi kadın futbolcusu kim?

04.01.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

#10

FIFA yılın oyuncusu ödülleri için adaylarını geçen haftalarda açıklamıştı, kazanan da 12 Ocak’ta belli olacak. Herkesin gözü erkek adaylarda ama kadınlar arasında da ciddi bir rekabet var

Yılın en iyi kadın futbolcusu kim

Eğer yine o alırsa üç defa üst üste kazanmış olacak
Marta 1986 doğumlu Brezilya / Orta saha
Brezilya’nın ünlü futbolcusu Marta Vieira da Silva’nın 2006 ve 2007 yıllarında aldığı bu ödülü bu yıl da kazanması şaşırtıcı olmaz. Yetenekli oyuncu bugünlere kolay gelmedi. Ülkesinde futbol bir din gibi algılansa da 22 yaşındaki Marta ilk futbol oynamaya başladığı günler etrafından fazlasıyla baskı gördü.
Hayallerini gerçekleştirmek için doğduğu yeri 14 yaşında terk eden Marta önce Rio de Janerio ve Sao Martins’e gitti ve 2004’te soluğu İsveç’te aldı. 18 yaşında sevdiklerinden uzakta ve dilini bilmediği bir yerde hayallerini kovalayan futbolcu, karşısına çıkan engelleri bir topla neler yapabildiğini göstererek atlattığını söylüyor.
Marta’nın emeklerinin karşılığını aldığına en büyük işaret ise Brezilya futbol tarihine geçmiş olan Pele, Garrincha, Zico gibi ünlü futbolcuların ayak izlerini bıraktıkları tarihi duvarda onun da adının (ve ayağının) bulunması. Şimdi herkesin aklındaki soru yenetekli ve güzel Brezilyalının 2004’te üçüncü, 2005’te de ikinci olup son iki yıldır da birinciliği kimseye bırakmadığı ödülü alıp alamayacağı.




Erkek takımının transfer teklifini reddetti
Birgit Prinz 1978 doğumlu Alman / Forvet
Almanya’da yoldan geçen herhangi birinden bir kadın futbolcu ismi söylemesini isterseniz size yüzde 99,9 Birgit Prinz diyecektir. Oynadığı kulüplerle ve milli takımda dünya şampiyonluğu, Avrupa şampiyonluğu, lig şampiyonluğu, ne varsa birden fazla defa kazandı. Ayrıca 2003 yılında İtalyan birinci lig ekibi Peruggia’ın
1 milyon avronun üzerinde olduğu rivayet edilen teklifini “Futbol oynamayı çok seviyorum ve erkekler takımında sadece birkaç dakika forma şansı bulmak için oynama zamanımı riske etmek istemiyorum” diyerek geri çevirmişti. 2005 yılında sporcu, o güne kadar Heidi Mohr’un elinde tuttuğu 83 gollük rekoru kırdı. Prinz 188 maçta 122 gol attı.


Yılın en iyi kadın futbolcusu kim

Almanya’nın güvenli kalesi, futbola golcü olarak başlamıştı
Nadine Angerer 1978 doğumlu Alman / Kaleci
Aralarında iki FIFA Bayanlar Dünya Kupası ve üç Avrupa Şampiyonluğu’nun da bulunduğu 13 büyük zafere imza atmış Nadine Angerer, gelmiş geçmiş en iyi Alman kadın kaleci olarak değerlendiriliyor. Üstelik bu parlak kariyer bir tesadüfle başladı: Futbola santrfor olarak adım atan Angerer, bir maçta sakatlanan kalecinin yerine geçti, geçiş o geçiş.
İlk büyük maçını Alman milli takımıyla 1996’da 18 yaşındayken Hollanda’ya karşı oynadı. Ardından gelen 12 aylık süreçte Avrupa Şampiyonası’nı kazanarak başarı basamaklarını erken tırmandı. Angerer 2007’deki Dünya Kupası’nda turnuva boyunca oynadığı altı maçta hiç gol yemedi, bir de penaltı kurtardı.


ABD’de oynayan ilk ve tek İngiliz kadın
Kelly Smith 1978 doğumlu İngiliz / Forvet
İngiltere 1999 ve 2003 yıllarında düzenlenen FIFA Dünya Kadınlar Kupası’na katılamadığı için Kelly Smith’in yeteneğinin global anlamda fark edilmesi de biraz gecikti. Oyuncu uzun zamandır hak ettiği ilgiyi ancak 2008 Çin Olimpiyatları’nda gördü ve FIFA’nın All Star takımında yerini kaptı. Smith 1996 yılında Liverpool ile yapılan maçta takımı Arsenal’in iki golünü atıp ligi kazanmalarını sağladı. Bu olaydan sonra Amerika’ya transfer oldu ve Amerika liginde oynayan ilk İngiliz kadın oyuncu unvanını aldı. Amerikan Kadın Ligi’inde (WUSA) oynarken 2003 yılında bacağını kıran Smith eve döndü. Bu, kariyeri açısından olumlu bir adımdı çünkü sporcunun hâlâ oyuncusu olduğu Arsenal 2004 sezonunda Avrupa’yı fethedecek bir kadro kurmaya karar verdi ve ilk tercihleri Smith oldu.


Yılın en iyi kadın futbolcusu kim
Attığı goller Cristiano Ronaldo’ya benzetiliyor

Cristiane 1985 doğumlu Brezilyalı / Forvet
Cristiane Rozeira de Souza Silva şimdiden birçok deneyimli oyuncuyu imrendirecek bir kariyere sahip. Sol ayağı ile dikkat çeken oyuncu Brezilya formasını ilk kez 15 yaşında giymiş ve ilk uluslararası başarısını da 2004 Atina Olimpiyatları’nda final oynayarak almış.
Cristiane’nin oyun stili ünlü futbolcu Ronaldo’ya benzetiliyor. Zaten o da Ronaldo’ya hayran olduğunu her fırsatta dile getiriyor. 2007’de Çin’de düzenlenen Dünya Kupası’nda Adidas’ın bronz top ödülüne layık görülen oyuncu şu an Chicago Red Stars takımında oynuyor.
(fifa.com’dan derlenmiştir)