28.05.2025 - 07:01 | Son Güncellenme:
HİLAL ÖZTÜRK/HABER MERKEZİ
HİLAL ÖZTÜRK/HABER MERKEZİ- Çalışmanın kanunlaşmasıyla üç yıldan az cezası kalan 50 bin hükümlünün tahliye edilebileceği belirtiliyor. Erken tahliyeden yararlanacakların ise cezaevi gözlem kurulları tarafından belirleneceği, İyi halli olmayanların cezaevinden çıkamayacağı ifade ediliyor. Türk-Alman Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Ali Kemal Yıldız, Milliyet’e yaptığı değerlendirmede, ceza infaz kurumlarının doluluğu, toplumun geniş bir kesiminde uzun süredir devam eden ve her gün artan af beklentileri ile yürütülmekte olan çözüm süreci gibi konular dikkate alındığında yapılacak düzenlemelerin devlet açısından kaçınılmaz olabileceğini söyledi.
‘GEÇİCİ RAHATLAMA SAĞLAR’
Bu tür çalışmaların bir plan dahilinde değil, günlük ve pragmatik gerekçelerle yapılıyor olmasının sorun olarak ortaya çıktığını söyleyen Yıldız, “Yapılacak düzenlemelerin infaz kurumlarındaki nüfusu azaltmak ve geçici rahatlama sağlamak dışında bir yararı olmayacaktır. Türkiye’de suçun önlenmesinden başlanılarak, suç işlemiş kişilerin infaz kurumlarında ıslahı ve infaz sonrası da takipleri konusunda uzmanlar tarafından geniş çaplı bir çalışma yapılması, elde edilecek sonuçlara göre kısa, orta ve uzun vadeyi kapsayacak bir eylem planının hazırlanması ve bu eylem planının kararlılıkla uygulanması gerektiği kanısındayım. Bunun için de bir şiddet eylem planı hazırlanması zorunluluğu vardır” diye konuştu.
7 MADDEDE ŞİDDET EYLEM PLANI
Futbolda şiddetin önlenmesi ile ilgili yapılan yasal düzenlemelerin çok iyi sonuç verdiğini hatırlatan Yıldız, aynı kararlılığın toplumsal şiddetin önlenmesi, ceza ve infaz sorununa çözüm bulunması için de gösterilmesi gerektiğini ifade etti. Yıldız ‘Şiddet Eylem Planı’nda şu konuların ele alınması gerektiğini söyledi:
1- Toplumun hakları, suçluluk, yaptırımları gibi konularda eğitilmesi
2- İnfaz sisteminin kısa aralıklarla ve pratik ihtiyaçlara göre değiştirilmemesi
3- Uzun vadeyi kapsayacak şekilde ayrıntılı bir çalışmayla amaca uygun bir sistem oluşturulması
4- Ceza infaz kurumlarının ıslah fonksiyonunu yerine getirecek biçimde yapılandırılması
5- Hükümlülerin infaz sonrası sadece imza atmak şeklinde değil danışmanlık, psikolojik destek, iş desteği gibi konularda sıkı bir şekilde takibi
6- Tehlikeli suçlular açısından cezanın infazı sonrası güvenlik tedbiri uygulanması şeklinde bir sisteme geçilmesi
7- Bu geçiş sağlanana kadar elektronik sistemle takiplerinin yapılması.