Motor Sporları Ali Türkkan: Zorlu ve özel bir başarı şampiyonluk!

Ali Türkkan: Zorlu ve özel bir başarı şampiyonluk!

28.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Ralli Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşan en genç pilot unvanını alan Ali Türkkan, “Zorlu olduğu kadar özel bir başarı. Türk ralli tarihinde şampiyon olarak yer almak ve iz bırakmak tarif edilemez bir his” ifadelerini kullandı.

Ali Türkkan: Zorlu ve özel bir başarı şampiyonluk

Türkiye Ralli Şampiyonası’nda mutlu sona ulaşan ve en genç şampiyon unvanını alan Ali Türkkan, MİLLİYET’in sorularını yanıtladı. Red Bull sporcusu yaşadığı zorlukları, hedeflerini anlatırken, bu branşı düşünenlere de tavsiyeler verdi.

Haberin Devamı

- Zorlu parkurlar, zorlu virajlar ve sonunda mutlu son… En genç şampiyon oldun, önce duygularını alalım?

"Zorlu olduğu kadar özel bir başarı. Türk ralli tarihinde şampiyon olarak yer almak ve iz bırakmak tarif edilemez bir his. Tabii ki en genç şampiyon olmak beni mutlu ediyor fakat ileride benden daha genç bir pilot şampiyon olur ve unvanı benden alırsa bundan çok daha mutlu olurum."

- Her pilot sezon içinde inişler çıkışlar yaşar, senin de böyle dönemlerin oldu mu, bize biraz anlatır mısın?

"İnişler ve çıkışlar olmadan geçen bir sezon hatırlamıyorum. Her şey yolunda gidiyorsa hedef yeteri kadar yüksek değil demektir. Sürekli limitleri zorlamak ve kazanmayı hedeflemek kolay değil. Bu sezon önce başından sonuna kadar lider gittiğimiz iki yarışın birisi kırılan ön takımımız diğeri son etap patlayan lastiğimiz nedeni ile ellerimizden kayarken sezonun son yarışı İstanbul Rallisiyse yaşadığımız tüm şansızlıklara rağmen bize şampiyonluğu getiren muhteşem bir geri dönüşe sahne oldu. Bence şampiyonluğu değerli kılan, hikayesini oluşturan bu inişler ve çıkışlar."

Haberin Devamı

- Peki sezonu sezon içinde en çok zorlayan yarış hangisiydi. Ne gibi zorluklar yaşadın?

"İstanbul Rallisi. İlk defa ön iki lastiğim aynı etapta patladı. Hem de iki kez. Eminim kariyerim boyunca bir daha istesem bile yaşayamayacağım bir tecrübe."

- Önce karting, sonra pist şampiyonası. Peki ralliye geçmeye nasıl karar verdin? Hiç zorlanmadın mı? Hepsinin çok farklı birleşenleri var...

"Esasında benim fikrim değildi. 5 kez Türkiye Ralli Şampiyonu ve Red Bull sporcusu Yağız Avcı’nın bana getirdiği bir teklifti. Yağız abi gibi bir sporcu ile çalışma fırsatı beraberinde otomobil kullanma konusunda kendime olan güvenim bu kararı vermemde tereddütlerimin önüne geçti. Ancak rallide beklediğimden çok daha zorlayıcı şartlarla karşılaştım. Uyum sağlamak düşündüğümün aksine bir hayli zaman aldı ve gerçek potansiyelimi göstermeye daha yeni yeni başlayabildim."

- Her çocuğun her genç insanın meraklarının başında araba gelir. Senin direksiyona geçiş hikayen nasıl peki?

Haberin Devamı

"Otomobil merakım küçük yaşta ailemin desteği ile motor sporlarıyla tanışınca başladı. Karting ile başladığım serüven ben büyüdükçe yerini otomobile bıraktı."

- Motor sporlarıyla uğraşan hangi sporcuya sorsam trafikte sakin olduğunu söyler. Muhtemelen sen de öylesin. Peki seni tanıyıp yanına gelen insanlar var mı trafikte…

"Evet ben de trafikte son derece sakin otomobil kullananlardanım. Çok sık olmasa da genelde benzinci gibi yerlerde durduğumda tanıyanlar oluyor. İnsanlarla fotoğraf çekimi ve kısa bir muhabbet günümü renklendiriyor."

- Sporcularla hayranları arasındaki en önemli bağ sosyal medya. Peki sosyal medyayı aktif kullanıyor musun? Mesajlar alıyor musun?

"Pek aktif kullandığımı söyleyemem fakat bunu geliştirmek için çalışıyorum. Çok fazla mesaj alıyorum ve hepsini yanıtlamaya da özen gösteriyorum ama bazen ipin ucu kaçıyor ve ben de mesajların arasında kayboluyorum. Cevaplayamadıklarım umarım bana kızmıyordur."

- Direksiyona geçmediğin günlerde farklı sporlarla ilgileniyor musun? Başka yaptığın bir branş var mı?

Haberin Devamı

"Kayak yapmayı çok seviyorum. Golf oynamakta keyifli ve dinlendirici. Biraz daha hızlı bir şeyler aradığım zaman da motosiklete biniyorum."

"EKİBİMİZİN EMEĞİ VAR"

- Arabada iki kişisiniz. Ama arkanızda kocaman bir ekip var. Onlar için neler söylemek istersin. En zor zamanlarında onlar senin yanında…

"Biz buz dağının sadece görünen kısmıyız. Arka planda çok büyük bir ekibin emekleri var. Başta Serdar Bostancı ve Murat Bostancı olmak üzere teknik kadrodan idari kadroya, bize inanan ve destekleyen güçlü sponsorlara kadar büyük bir aileyiz ve en önemlisi kazanırken takım olmak kolaydır, biz hem birlikte kazanıyoruz hem de birlikte kaybediyoruz bu yüzden güçlü bir aileyiz."

"RED BULL SPORCUSU EN İYİLERDEN BİRİDİR"

- Adrenalin gücü yüksek branşlarda Red Bull’un desteğini almak bir sporcu için çok önemli. Sen de bu mutluluğu yaşayan sporculardansın. Red Bull için neler söylersin?

"Hangi spor dalını izlerseniz izleyin orada bir Red Bull sporcusu görürseniz onun en iyilerden biri olduğunu bilirsiniz. Bence bu her şeyi çok güzel özetliyor. Ben sürekli en iyi olmak için çalışıyorum ve bu konuda Red Bull her zaman yanımda."

Haberin Devamı

"ZORLUKLARI İYİ ANALİZ ETSİNLER"

- Son olarak bu spora başlamak isteyen gençlere ne tavsiyeler verirsin.

"Adı üzerinde bu bir spor. Otomobile hakim olabilmek iyi kullanabilmek bu işin sadece bir parçası. Her spor dalında olduğu gibi başarı adanmışlık, disiplin, çok çalışma, yüksek konsantrasyon ve mutlaka sürdürülebilirlik ile gelen bir durum. Şayet otomobil sporlarında bir kariyer hedefliyorlarsa mutlaka ve mutlaka kendilerini bekleyen zorlukları iyi analiz etsinler."

"EN BÜYÜK SORUN BÜTÇE"

- Motor sporları maddi olarak bakıldığında pahalı bir spor. Bu konuda zaman zaman sorun yaşadın mı?

"Otomobil sporları bir ekipman sporu ve maalesef pahalı ekipmanlara ihtiyacınız olan bir spor dalı. Bütçe sorunları bu tür sporların değişmez bir parçası hedefleriniz büyüdükçe ihtiyacınız olan bütçelerde büyüyor bu nedenle zaman zaman değil her zaman bu durumun bilincinde olmanız ve önünüze gelen fırsatları en iyi şekilde değerlendirmeniz kariyerinizin şekillenmesi için çok önemli. Yani hem hızlı ve başarılı olacaksınız hem de bu işi sınırlı bütçelerle başaracaksınız bu gerçekten kolay değil."