Süper Lig Bakiye eksi 85 milyon TL

Bakiye eksi 85 milyon TL

09.01.2020 - 08:00 | Son Güncellenme:

Milliyet, üç büyüklerin harcama tablolarına ulaştı, mali anlamda en karanlık tablo Fenerbahçe’de çıktı

Bakiye eksi 85 milyon TL

SPOR SERVİSİ

Haberin Devamı

-Sarı-lacivertlilerin transfer yapabilmeleri için 85 milyon liralık açığı futbolcu satarak kapatmaları, ardından da alacağı oyuncu maliyeti kadar artı bir para sağlaması gerekiyor. Beşiktaş’ta 1 milyon 850 bin liralık fazla görünürken, onlar da satış yapmak zorunda

-En rahat durumdaki Galatasaray’ın ise 75 milyon liralık bir harcama limiti bulunuyor. Sarı-kırmızılıların Bankalar Birliği ile yaptığı anlaşma nedeniyle iki yıl ödeme yapmayacağı için, bu durum kulüp harcama limitine yansıdı. Aslan’ın kredi taksitleri iki sezon sonra başlayacak

Türkiye Futbol Federasyonu, kulüplerin harcama limitlerini iyileştirdi ve bu konuda resmi açıklamayı 31 Aralık tarihinde ilan etti. Ancak bilinmeyen, kulüplerin TFF’ye bildirdiği harcamalar ve bunun limitlere ne kadar uygun olduğu idi.

Haberin Devamı

İşte MİLLİYET farkıyla tüm detaylar:

FENERBAHÇE:
Sarı-lacivertliler, en büyük sıkıntı yaşayan kulüp olarak tanımlanırken, Fenerbahçe’nin bırakın limiti, yaklaşık olarak 85 milyon lira ekside bulunduğu ortaya çıktı. Diğer kulüplerin aksine, Türkiye Bankalar Birliği ile yapılandırma anlaşması yapmayan kulüp, bundan dolayı çok daha dezavantajlı durumda bulunuyor.
UEFA’nın uyguladığı Finansal Fair Play kuralları çerçevesinde de sıkıntılar yaşayan sarı-lacivertlilerin transfer yapabilmesi neredeyse olanaksız görünüyor. Kulüp Lisans Talimatı’na uygunluk anlamında sıkıntıları bulunan Fenerbahçe’nin ilk planda düşüncesi, ara transferde takımı güçlendirebilmekti. Bunun için yapmaları gereken, bütçe limitini 85 milyon lira aşmaları nedeniyle öncelikli olarak futbolcu satarak bunu kapamaları... Bunu başa baş duruma getirseler bile bu da yeterli olmayacak. Transfer edecekleri oyuncunun maliyeti kadar da kasaya para koymaları gerekecek. Bu durumda “Kulüp Lisans Kurulu”nun yeni transferi onaylamalarının yolu açılacak ve TFF bu şekilde tescil yapacak.
Fenerbahçe’nin bugünkü durumuyla sözleşmeyi göndermesi durumunda Kulüp Lisans Kurulu’nun tescile onay vermeyeceği belirtildi.

BEŞİKTAŞ:
Üç büyükler içerisinde Fenerbahçe açısından en kötü ikinci kulüp durumunda görünen Beşiktaş’ın da yaklaşık 1 milyon 850 bin euroluk bir harcama limiti bulunuyor. Siyah-beyazlılar, talimat içerisinde yer alan finansman borçlarının faizine itiraz etti, Tahkim Kurulu’ndan gelecek cevabı beklemeye koyuldu.
Faiz olarak görünen yüzde 31.5’luk oranın yüzde 16.5’a düşmesi beklentisinde olan Beşiktaş, yeni hesaplamayla çok farklı bir durumda olmayı düşünüyor.

GALATASARAY:
Ara transfer döneminin en rahat kulübü olan Galatasaray’ın yaklaşık 75 milyon liralık fazlası bulunuyor. Bu nedenle transferde daha rahat davranan Cim-Bom’un diğer bir avantajı da, Bankalar Birliği ile imzalanan yapılandırma anlaşması... Bu nedenle sarı-kırmızılılar iki yıl borcun ana parasını ve faizlerini harcama limitlerinden düşmeyecek. Bu da Galatasaray açısından bir avantaj olarak görülecek.Cim-Bom, son dönemde halka açık şirketler arasında kâr eden tek şirket olarak göze çarpıyor.

Haberin Devamı

Başakşehir sıkıntılı
Trabzonspor da Bankalar Birliği ile yapılan anlaşmanın ve son dönemdeki sponsorlukların rahatlığı içerisinde hareket ediyor. Borçsuz bir kulüp olarak görünen ve finansal fair play tablosunda sorunsuz olduğu düşünülen Başakşehir bile eksi bakiyede... Turuncu-lacivertlilerin harcama limitini 11 milyon lira aştığı görülüyor.

15 Aralık öncesinde Kulüp Lisans Kurulu’na 25 milyon liralık gayrimenkul satışı taahhüdünde bulunan Başakşehir; Arda Turan, Kerim Frei ve Tunay Torun ile yollarını ayırarak, oyuncu maaşlarında ciddi anlamda bir kazanç sağlayacak. Bunun dışında 2 sponsorluk anlaşmasını da taahhütleri arasına koyan Başakşehir’in resmi sözleşmeyi Türkiye Futbol Federasyonu’na ibraz etmeleri bekleniyor.

Haberin Devamı