Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

BİR TAŞLA ÜÇ KUŞ

20 sene sonra Kadıköy'de gelen galibiyet, şampiyonluk yolunda atılan dev adım, Fenerbahçe'de yol açtığı yıkım.. Bir taşla üç kuş vurdu Galatasaray, daha doğrusu Terim. Maça mükemmel hazırlamıştı takımını, teknik, taktik, fizik her anlamda rakibine üstünlük sağladı. Bence maça damgasını vurdu.

Fenerbahçe cephesinde ise tam bir Yanal fiyaskosu yaşandı. Yanal sezon başından bu yana performansı ve hataları ile beni çok şaşırttı. Dünkü maç ise Yanal'ın hatalarda zirve noktası oldu. Kendisine geçmişte sempati duyan bir futbolsever olarak içtenlikle şunu öneriyorum; teknik direktörlüğü bırakmalı ve yorumculuğa başlamalı. Zamana uyum sağlayamayan, kendisini geliştirmeyen başarılı olamaz. Ama ülke iyi bir yorumcu kazanmış olur.

Haberin Devamı

Derbi ile ilgili analize geçmeden önce şunu ifade etmek isterim. Galatasaray'ın lehine verilen penaltı pozisyonu bence penaltı değil. Ancak kolay bir pozisyon da değil. Hakemin bunu doğru yorumlaması kolay değil. Peki neden VAR'a gitmedi, neden izlemedi? Burada art niyet olduğunu düşünüyorum.

Diyeceksiniz ki, penaltı verilmemiş olsa ne olurdu?

Sabaha kadar oynansa, Galatasaray kazanırdı. Kadro kalitesi hemen her pozisyonda Fenerbahçe'den üst seviyede. Yedekleri bile Fenerbahçe aslarından daha üst seviyede olan bir takım, en azından 1 puanla dönerdi. Zaten Galatasaray biraz şanslı olsa, ilk devre 3-1'le giderdi soyunma odasına. Ayrıca bir Terim faktörü var. Bu ülkenin en iyi kadrolarını kuran, ülke futbolunu çok iyi bilen, taktik seçimleri isabetli, futbolu doğru yorumlayan bir yetenek. Ali Koç, Comolli, Yanal değerli insanlar, futbola emek vermiş insanlar ancak hepsini toplasan, futbol bilgileri, kararları, stratejileri bir Terim etmez. Böyle bir gerçek de var.

Hocan daha iyiyse, kadro kaliten bir değil, belki iki seviye üstteyse, motivasyonun tamsa, birde inanmışsan, zaten kazanırsın, hakeme ihtiyacın olmaz.

Fenerbahçe sadece inansa ve mücadele etseydi, yine farklı şeyler olabilirdi. Ancak zaten lige havlu atmış, umursamaz, hocasına dahi inanmayan bir gruptan daha fazla bir performans da beklenemez.

Haberin Devamı

Bana göre gelinen noktada ne futbolcular, ne de Yanal. Baş sorumlu Ali Koç ve yönetimidir. Mali sorunlara çözüm bulalım derken, Comolli tercihi, yanlış kadro seçimleri, kötü transferler ile Fenerbahçe'nin kaynaklarını kötü kullandılar. Sportif tarafta başarı gösteremediler. Stopersiz, kalecisiz, sol beksiz ve bana göre forvetsiz kadro ile buraya kadar gelmek bile şanstı.

MAÇA GELİNCE

Sadece iki istatistiğe bakarsak bile maçın yorumu yapılmış olur.

Birincisi stoperlerin topu ayakta tutma süresi. Galatasaray 97 saniye, Fenerbahçe 192 saniye. Bu Galatasaray baskını gösteriyor, Fenerbahçe'ye 3. bölgede çok iyi pres yapıldı. Fenerbahçe ise Vedat, Kruse, Tolga ve Dirar ile burada çok zayıf kaldı. Hiç bir varlık gösteremedi.

İkincisi, orta saha verimliliği. Seri harika bir performans gösterdi. Tek başına Ozan ve Tolgay'dan daha fazla iş yaptı. Seri 71 kez, Ozan ve Tolgay toplamda 77 kez topla buluşmuş. Topla oynama başarı oranı Tolgay ve Ozan için %65, Seri için %86. Tek başına 65 pas yapmış, 61'i başarılı. Ozan ve Tolgay toplam 59 pas, 48'i başarılı. Seri tek başına 11 sahipsiz top kazanmış, diğer ikisi 13. Kalite farkı sahaya nasıl yansımış açıkça görüyoruz. Seri'ye Onyekuru, Belhanda, ve Feghouli'de katıldığı için orta saha gerçekten müthiş enerji ve akıl üretti.

Haberin Devamı

Bu tablo kalite farkıdır. Hoca farkıdır.

SAYIN ALİ KOÇ'A BİR SORU

Ali Koç göreve geldiğinde, yazımda bir soru sormuştum. Cocu'ya iyi bir kadro verebilecek misiniz? Eğer veremeyecekseniz Aykut hoca ile devam edin diyerek eklemiştim. Çünkü Aykut Kocaman futbolu yetersiz ve kötü kadro mühendisliği olan kadrolar için en iyi alternatiftir.

Dün gördük ki, Fenerbahçe'nin kaleden santrafora ikinci sınıf ve üstüne bir de motivasyon eksiği olan futbolcuları var. Böyle bir kadro ile sadece Kocaman futbolu oynarsınız. Bu kadrodan sadece o verim alabilir. Kendisinin oyun felsefesini sevmeyen biri olarak bunu da itiraf etmek gerekli. Kadro-hoca uyumu çok önemli.

Sorumu Sayın Koç'a tekrar soruyorum.

Madem böyle bir kadro kuracaktınız, 2 sene önce neden Aykut Kocaman ile devam etmediniz?

Dün Fenerbahçe'nin teknik direktörü Kocaman olsa, büyük ihtimalle bu maç berabere biterdi.