Bertan Kaya

Bertan Kaya

bertan.kaya@hotmail.com

Tüm Yazıları

Hazırlık Maçları Önemlidir

Hazırlık maçları hazırlık için yapılır. Skor önemli değildir denir ancak ben bu görüşe pek katılmam. Hazırlık maçı da maçtır ve skor da önemlidir. Kazanma refleksi kazanmak açısından önemlidir. Hazırlık maçlarında kaybeden bir takım, resmi maçlara da bu kayıp psikolojisi ile başlar. İyi hocalar bilir ki, hazırlık maçları takımların mevcut taktik çalışmalarının sonuçlarını görebilecekleri, oyuncularını değerlendirebilecekleri ve eksikleri tespit edebilecekleri fırsatlardır, ancak sonuç almak da o kadar önemsiz değildir.

Haberin Devamı

Lozan Maçından Görüntüler

Fenerbahçe ilk devre ve ikinci devre farklı 11'ler ile sahadaydı. İlk yarıda Fenerbahçe mücadeleye; 'Kameni, Isla, Skrtel, Neustadter, Serhat Kot, Josef, Mehmet Ekici, Eljif Elmas, Aatıf, Samed Karakoç, Alper Potuk, 11'i ile başladı. İlk yarısı 0-0 biten karşılaşmada, Fenerbahçe 5-6 net gol fırsatı yakaladı ve bunlardan faydalanamadı. Bu ilk yarıda, dikkatli izleyenler Cocu' nun Fenerbahçe'si hakkında fikir sahibi oldular. Sahaya iyi yayılan, iyi pas yapan, top rakibe geçtiğinde alan daraltan ve rakibe baskı yapabilen bir takım izledik. Elbette fizik güç eksikliği nedeniyle takım bunu belirli dakikalarda yapabilse de, geçen seneden farklı bir görüntü olduğu düşüncesindeyim.

İkinci yarıya ise, Erten Ersu, Şener, Mehmet Topal, Yiğithan Güveli, Hasan Ali, Ozan Tufan, Salih Uçan, Giuliano, Barış Alıcı, Valbuena ve Ahmethan Köse ile çıkıldı. Bu 11 oyunu kontrol etme ve rakibe oyununu kabul ettirme adına varlık gösteremedi. İlk yarıdaki 11'e göre çok uyumsuzlardı. Rakibe 3-4 pozisyon verildi ve ikisi de gol oldu. Cocu'nun bu yarıda Mehmet Topal' ı stoperde oynattığını da not düşmek gerek. Fenerbahçe'deki her hoca, bunu mutlaka deniyor. Aykut Kocaman' da bunu zaman zaman denemişti. Sebebi, olası bir transfer başarısızlığına hazırlık yapmak. Fenerbahçe tercihen iki, en az da bir stoper alamazsa, Mehmet Topal mecburi bir altrenatif olacak gibi gözüküyor. Ancak bu elbette son derece hatalı bir yaklaşım olur.

Olumlu Gelişmeler

Haberin Devamı

Fenerbahçe' nin Mehmet Ekici ile hücum zekası kazandığını söylemek mümkün. Ayrıca Fenerbahçe top kaybedince topu geri kazanmak için oldukça ciddi efor sarfedecek bir takım olma sinyali de veriyor. Bunlar şimdilik gördüğümüz olumlu durumlar.

Sorunlar

Forvette Alper Potuk, stoperde Mehmet Topal denemeleri, forvetsiz, stopersiz bu takım ile Cocu'nun zorlanacağını gösteriyor. Temmuz ayının ortası geldi ve Fenerbahçe iki stoper, iki forvet, sol bek, sağ açık ve hücumcu orta saha eksiklerini tamamlamış değil. Mevcut kadro kalitesi ile Cocu' nun bir sezon boyu kafasındaki oyunu oynatması mümkün değil. Kadro kalitesi çok düşük. Eğer 1-2 hafta içinde transfer yapılamayacaksa, kampın sonunda gelecek futbolcuların uyum sorunu olacak, mevcut uyumu bozma durumu olacak, riskli bir durum ortaya çıkacak.

Cocu'nun Felsefesi ve Eksikler

Cocu 2. ve 3. bölgede rakibe baskı yapacak, kaybedilen topun peşinde koşacak, rakibi daha önde karşılayacak bir sistem peşinde. Bu sistemde önde basacak, fizik gücü yüksek, hava topu alan, sırtı dönük de oynayabilen santrafor eksiği var. Bir tane de adam geçebilen hızlı, araya kaçabilen, çevik forvet gerek. En büyük sıkıntı ise stoperde. Fenerbahçe stoperleri Roman ve Skrtel, rakibi önde karşılayacak, önde baskı yapacak bir sistemde inanılmaz bir handikap oluşturuyorlar. Hamle zamanlamaları kötü, hızlı değiiller, çabuk değiller, rakipleri arkaya kaçırma ihtimalleri çok yüksek. Cocu bu nedenle mutlaka bir tane bu özelliklere sahip stoper istiyor. Tercihen de iki. Sol bek, sağ açık, hücumcu orta saha takviyeleri ise bunlar kadar elzem değil, ancak olursa iyi olur. Giuliano, Aatıf, Alper, Ozan, Valbuena gibi isimler satılabilirse, ki oldukça zor gözüküyor, yeni kaynak oluşturulabilir.

Haberin Devamı

Enkaz devraldıklarını biliyor ve haksızlık etmek istemiyorum ama yeni yönetim transfer konusunda başarılı bir performans ortaya koyamıyor. Eğer transfer yapılamaz ise, Aykut Kocaman ile yolların ayrılması da anlamsız olmuş olacak. En azından bu kötü kadroyu belirli bir şablonda oynatmaya başlamıştı. Cocu gibi iyi bir teknik adama, kötü bir kadro vererek sonuç alınması mümkün değil.

Altınordu'dan Transfer Doğru

Fenerbahçe' nin Barış ve Berke transferlerini de destekliyorum. Hatta her sene Altınordu' dan 2-3 genç potansiyeli kadroya katmak gerek. Altınordu bu işi iyi yapıyor ve Fenerbahçe altyapısı gelişene dek, buradan takıma takviye yapılmalı ve takım gençleştirilmeli. Geçen sezon Fenerbahçe' nin Altınordu ile işbirliğine gidebileceğini yazmıştım. Umarım bu tek defalık bir transfer olmaz ve sistemsel bir anlaşmaya döner.