Beşiktaş Beşiktaş’ta yüksek gerilim! Divan Kurulu toplantısında ağır eleştiri

Beşiktaş’ta yüksek gerilim! Divan Kurulu toplantısında ağır eleştiri

04.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Beşiktaş Kulübü’nde Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk’ün Başkan Ahmet Nur Çebi ve yönetimini hedef alan ağır eleştirileri Vodafone Park’ta gerçekleşen Divan Kurulu toplantısında gerilime yol açtı. Yamantürk’ün sözlerine yanıt veren Başkan Çebi sert ifadeler kullandı.

Beşiktaş’ta yüksek gerilim Divan Kurulu toplantısında ağır eleştiri

Beşiktaş Kulübü’nün 2022 yılı 3. Olağan Divan Kurulu toplantısı dün Vodafone Park’ta yapıldı. Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk’ün Başkan Ahmet Nur Çebi ve yönetimini hedef alan ağır eleştirileri gerilime yol açtı. Başkan Çebi’nin Yamantürk’e verdiği yanıtlar ise salondaki tansiyonu daha da artırdı. Yamantürk’ün sözlerini tek tek cevaplayan Çebi şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

- Garip bir toplantı oldu. Divan başkanı benden yaşça büyük, biraz kendimi frenleme ihtiyacı duyuyorum. Konuşulan şeyler çok ağırdı. İkinci başkan kendisinin yanına 2 kez gitti. Engin Baltacı ‘Benim aile dostum, ben gidip konuşayım’ dedi, ben de ‘tamam’ dedim. Beşiktaşlıların Beşiktaş’ı maddi manevi korumaktan başka görevi yok. Şahsi ve kişisel tavırlar koyarak, kavga ederek bir yere varamayız.

- Şahsi konulara girmek istemiyorum. Sürekli olarak 2. başkanına beni arattıran divan başkanımın, kurullardan sorumlu yönetim kurulu üyesi olan 2. başkanımla görüşmesinden neden rahatsız olduğunu anlamış değilim. Disiplin konusu çok tartışıldı. Lütfen buradan çıktıktan sonra tüzüğümüzü okuyun. Cezayı alan kişi eğer isterse kendisini genel kurula taşır, yönetim kurulunun görevi değil. Bu kadar kavgaya gerek yok.

Haberin Devamı

- Üç sene önce buraya geldiğimizde elektrik kesikti, 6 aylık maaşlar ödenmemişti, UEFA için borçsuzluk yazıları yoktu. 675 milyon TL kefalet vererek burayı ayakta tutmaya çalıştık. ‘Burayı yönetecek adam yok’ demek yakışık almadı. 3 milyar lira borç olana kadar ağzınızı açmadınız. O gün Şenol Güneş giderken herhangi bir şekilde yorum yapmıyorsunuz, bugün yorum yapıyorsunuz. Şenol Güneş o dönemde bir şekilde zorlanarak gönderildi.

- Ben 5 hoca değiştirmedim. Geldiğimizde 1 hoca vardı, sonrasında Sergen hocayla anlaştık. Yaşananların ardından gitmek istedi. 3. hoca dediğiniz Önder hoca, bizim altyapı hocamız. Şimdi Şenol hoca 5. hocamız ve daha değiştirmedik. Bu rakamları bu şekilde ifade etmenin camiaya faydası yok.

- Geçmiş yönetime 540 milyon TL tazminat davası açıldı, biz bunu üst mahkemeye götürdük. İlgili kişiler ‘Siz bunu üst mahkemeye götürmediniz’ demesin diye bunu üst mahkemeye taşıdık. Yargının karar vermesini engelleyecek bir şey yapmadık. ‘Rapor aklanmak için vesiledir’ demedim, ‘Mahkemeler aklanmak için bir vesiledir’ dedim. Biz elimizden geleni yapıyoruz, camianın hakkını koruyoruz. - Biz geldiğimizde 92 milyon euro olan takım bütçesini 45 milyon euroya çektik. Geldiğimizde 3 milyar borç vardı. Benim dönemimde yapılan zararın 300 milyon TL olduğunu göreceksiniz. Kendi dönemimde yapılabilecek olan her şeyi yaptım. Ama faiz yükü belimizi büküyor. Bunu 3 milyarken söyleyecektiniz. Ama bunu Yalçın Karadeniz abi söylediği için adamı görevden aldılar.

Haberin Devamı

- Camianın yüzde 90’ı tarafından desteklendiğimizi biliyoruz. Ama yüzde 10’luk kesim var, sesi yüzde 90’dan fazla çıkıyor. Yüzde 90 arkadaşlarımız nerede, buradan bu sıkıntımı iletmek istiyorum. Kötü bir divan kurulu geçiriyorum. Hiç hoş olmayan tarzdaki konuşmayla, bu ortamın bu hale gelmesi, Beşiktaş’a yakışmamıştır. Beşiktaş’ın dışarıda tartışılabilecek kötü durumda olmasını istemiyorum.

‘Aynı çatı altında olmasak arkadaşlık etmek istemeyiz’

Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk, Başkan Ahmet Nur Çebi’yi ağır ifadelerle eleştirdi. Çebi ile sağlıklı iletişim kuramadıklarını belirten Yamantürk, “Başkanımız yardımcısını bana yolluyor ve ‘Sen başkana karşısın’ diyor. Başkana karşı olmak gibi bir niyetim olamaz ama düşündüğümü söylemekle mükellefim. Biz muhtar değiliz ki her yapılanı onaylayalım. Aklımıza yatmayan şeyler var. Üç yılda 5 antrenör değiştirdi bu takım. Bu aklıma yatmıyor. Bu çatı altında olmasak eminim ki ne o benimle, ne de ben onunla arkadaşlık ya da komşuluk yapmak istemeyiz. Çok farklı dünyaların insanıyız. Ortaklık da istemeyiz, akrabalık da yapmak istemeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Tevfik Yamantürk şöyle devam etti:

“Burası bize babadan miras kalmadı, çocuğumuza da miras bırakmayacağız. O zaman konuşmamız lazım. 70’inden sonra şöhret olmak isteyen insanları bana yollayıp, neyi, nerede, nasıl konuşacağımı söylemeye kalkmasını kabul etmem, ama anlarım. Bu makama saygısızlıktır. Bunu kabul etmiyorum. Egolarımız, yönettiğimiz masanın menfaatinin gerisinde kalacak. Beşiktaş olmasaydı beni bu ülkede kim tanırdı, kim sallardı? Bu sadece benim için değil, seçimle buraya gelen herkes için geçerli. Yıldız gibi kayıp gideceğiz. Kimimiz çok iyi hatırlanacak, kimimiz için de maalesef iyi şeyler söylenmeyecek.”

Haberin Devamı

Tevfik Yamantürk mevcut yönetimin borcu yönetemeyeceğini de savundu. Bir kez daha Başkan Çebi ve yönetimi hedef alan Yamantürk, “Borcu; bilgili, becerikli, alacaklıya güven verecek, iyi ahlaklı insanlar yönetir. Bizim oturduğumuz yerden bu ayarda insanları göremiyoruz. Gelirimiz 60 milyon euro, takıma ödediğimiz maaş 45 milyon euro civarı. Ödediğimiz faiz 28 milyon euro. 60 milyon euro gelirle, 73 milyon euro gideri nasıl karşılayacaksınız? İstiyorsunuz ki susalım, bildiğiniz gibi yapalım. O zaman lağvedin bizi. Alacaklılar çakıl taşı vermiyor, para veriyor. Gönül isterdi ki biz bunları başkana ve uygun göreceği arkadaşlara aktarabilseydik. Maalesef bu düzen kalktı. Bu yüzden düşüncelerimizi ancak sizlerin önünde paylaşabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Borç 6 milyar 264 milyona çıktı

Denetleme Kurulu üyesi Cem Sezgin, mali konularda üyeleri bilgilendirdi.

Sezgin, Beşiktaş Kulübü’nün 30 Eylül 2022 tarihi itibarıyla toplam borcunun 6 milyar 264 milyon 803 bin 267 lira, toplam alacağın ise 413 milyon 70 bin 436 lira olduğunu söyledi. Sezgin, kulübün toplam borç-alacak farkının 5 milyar 692 milyon 761 bin 438 lira olduğunu da ifade etti.

Divan Kurulu’nun mart ayında gerçekleşen toplantısında Beşiktaş’ın toplam borcu 4 milyar 579 milyon lira olarak ilan edilmişti. Buna göre borçtaki 6 aylık artış 1 milyar 685 milyon lira olarak gerçekleşti.

Baltacı: Benim şöhret olma merakım yok

Beşiktaş İkinci Başkanı Engin Baltacı toplantıda söz alarak, Divan Kurulu Başkanı Tevfik Yamantürk’e yanıt verdi.

Yamantürk’ün, “70’inden sonra şöhret olmak isteyen insanlar” ifadeleriyle kendisini işaret ettiğini aktaran Baltacı, “Benim 70 yaşından sonra şöhret olma merakım yok. Ben ömrümün son zamanlarındayım” dedi. Disiplin Kurulu Başkanı Ahmet Akpınar’a da cevap veren Engin Baltacı, Disiplin Kurulu’nun özellikle kulüpten ihraçlar konusunda yönetim kurulunu yok sayarak hüküm veremeyeceğinin altını çizdi.

‘Neden bordo-mavi kravat takıyorsun’

Divan Kurulu üyesi Yavuz Canalp, teknik direktör Şenol Güneş’e eleştirilerde bulundu.

Valerien Ismael’in 2-3 sene sonra Türkiye’de yeniden görev yapacağını savunan Canalp, “Şenol Güneş’in daha önce 2+1 yıllık sözleşmesi vardı. Yüzde 50’den fazla zam istedi, aldı ve sonra bıraktı gitti. Giderken kafasına bilmem ne yedi, dikiş atıldı. Şimdi ‘beni dövdüler’ diyor. Yahu kardeşim sen Fenerbahçe stadına neden bordo-mavi kravatla gidiyorsun? Derdin ne? Sen orada adamlara ne söyledin de kafana taş attılar. Söyledin, yedin kafana. Sonra devletin büyükleriyle kavga ettik. Takımı sahaya çıkarmadık, iyi mi yaptık?” diye konuştu.

Yavuz Canalp’in bu sözlerine bazı üyeler yoğun biçimde tepki gösterdi.