Bilal Meşe

Bilal Meşe

bmese@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beşiktaş’ın Lyon eşleşmesinden sonra yapılan negatif yorumları anımsayın lütfen... Neymiş, Kartal’ın işi zormuş! Valla ilk yarıdaki Beşiktaş, mükemmel ötesi bir futbol ortaya koydu. Babel’le öne geçti, sayısız fırsatı cömertçe harcadı. Beşiktaş’ın bu yarıdaki baskısı Lyon’u şaşkın ördeğe çevirdi, elini-ayağına dolaştırdı.

Dememiz o ki, Beşiktaş ligimizin lokomotifidir, dış hatlarda ise ülkemizin gururudur. Yenilmesine karşın, rövanşta Lyon’un ipini çekecek güce de sahiptir.

Karşılaşmanın olaylar nedeniyle maçın kırk beş dakika geç başladığını da anımsatalım. O olaylar bizim ülkemizde olsaydı, iddia ediyorum maç ertelenirdi. Tek korkum, rötarlı başlangıcın Beşiktaş’ta konsantrasyon eksikliği yaratmasıydı. Ne var ki Beşiktaş bunu ilk yarıda terse çevirdi, korktuğumuz başımıza gelmedi. Öyle ki, oyunun tamamen kontrolünü elinde tutan Kartal, Babel’le golü bulurken, kaçırdıkları da çabasıydı. Kazanılan duran toplarda, Beşiktaş’ın siz deyin üç, biz diyelim dört gol pozisyonu vardı. Marcelo, yanılmıyorsam dört pozisyona girdi, atamadı. Hele bir röveşatası var ki, kaleci topu üstten zor tokatladı.

Haberin Devamı

Güneş’in, savunmanın soluna Tosiç’i, önüne Adriano’yu monte etmesi doğruydu. Bu ikili hem yardımlaştılar, hem de fazla gedik vermediler. Beşiktaş’ın bu yarıda rakibine tek pozisyon vermesi, takım savunmasını dört-dörtlük yaptığının göstergesidir. Ferik’in soldan attığı şutta top Marcelo’ya çarparak, üst direkten döndü. İşte gözünüzde büyüttüğünüz Lyon’un ilk yarıdaki fotoğrafı buydu!

Kartal’ın bu yarıdaki tek kaybı savunmanın değişmezi, duran toplarda ileriye çıkan, tehlikeli vuruşlar yapan Marcelo’nun rövanşta cezalı duruma düşmesidir. Aslında Beşiktaş, ilk yarıda üretilenleri gole çevirme becerisini gösterebilseydi, Lyon’un biletini Fransa’da kesebilirdi. Turu İstanbul’a bıraktı, işi uzattı.

Skor avantajı bizim takımlarda maalesef kötü bir alışkanlık yaratıyor. Savunmaya çekiliyorlar. Bunun önüne bir türlü geçemiyoruz. Güneş ne yapsın?

Nitekim, bu geri çekiliş, Lyon’u ikinci yarıda ayağa kaldıran en büyük faktör idi. Lyon her türlü riski aldı, baskı yaptı. Güneş; Tolgay ve Necip hamleleriyle oyundan düşen orta sahayı güçlendirdi. Güçlendirdi güçlenmesine de pek işe yaramadı maalesef... 83 ve 84’te inanılmaz iki gol yedik, gözlerimize inanamadık, adeta çöktük.

Haberin Devamı

Ahhh Fabri iyisin hoşsun ama niye fantaziye kaçıyorsun? Tolisso’un o golüne nasıl zemin hazırlarsın?

Bu iki gol nedeniyle birilerini ipe çekecek halimiz yok... İddia ediyorum, Lyon asla elenmeyecek takım değil... Ama böyle basit goller yemezseniz! Rövanşta Beşiktaş kantarda ağır basan taraf olacaktır, bundan bir milim kuşkumuz yok. Top artık oyuncularda... Yani tur tamamen onların ayaklarına-beyinlerine bağlı.