Bilal Meşe

Bilal Meşe

bmese@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Beşiktaş’ta şu sıralarda Şenol Güneş’ten sonra gelecek teknik adamla ilgili değişik isimler gündeme geliyor.
Onlara girmeyeceğim ama yok Lucescu, yanına da oğlu... Geçin bunları efendim geçiniz! Haa olur mu, olmaz mı bilemeyiz. Neticede yönetim karar verecek, tabi ki kongre sonrasında o isim netlik kazanacak, doğal.
Yahu arkadaş Kartal Yuvası’ndan yetişen onca teknik adamlar ortada, niye yan yollara saparsınız? Fenerbahçe’yi perişan eden, oynattığı futbol ve aldığı puanlarla göz kamaştıran Alanyaspor’un hocası Sergen Yalçın ne güne duruyor? Futbolu da çok iyi biliyor. Tersini iddia eden olabilir mi?
Liderlik vasfı da bana göre fazlasıyla var. Fenerbahçe’nin dışladığı, kazanma yoluna gidemediği Ozan Tufan’a hayat veren o değil mi? Efendim, “Lucescu tepede, altına Sergen Yalçın” gibi dostların yorumu var, gülüp geçiyorum.
Bakın, Alanyaspor haftanın en iyi takımı seçildi, o takımı bu seviyeye getiren Sergen Yalçın’dır. Futbolcularının açıklamalarına bakın, anlarsınız. Büyük takımları çalıştırabilirsiniz... Nasıl olsa, bir eliniz yağda, diğer eliniz balda! Gidin, Anadolu takımları çalıştırın, hele hele düşmeye aday takımları o bölgeden uzaklaştırın da görelim!
Bir yerli hocamız daha var... Onca sıkıntıya karşın Trabzonspor’u ayağa kaldıran Ünal Karaman... Bordo-mavili ekibi kaostan aldı, getirdiği yer ve oynattığı futbolla en iyi teknik adamlar arasına girdi, kutluyoruz.

Burak’a yapılan ayıptır!
Burak Yılmaz... 33 yaşında... Dememiz o ki, en olgun ve de en verimli çağını yaşıyor. Olgun diyoruz, görüyoruz ki artık sadece işine odaklanıyor. Tribünlerle barış içinde, attığı gollerle Beşiktaş’a bu zorlu yarışta müthiş katkı sağlıyor.
Bu madalyonun bir yüzü... Diğer yüzü artık beni de rahatsız ediyor. İkili mücadelede rakibine hafif dokunmasın, zırt faul çalınıyor! Ama ona yapılan faulleri ise hakemlerimiz ne hikmetse pas geçiyor. Sivasspor maçında ceza alanı içinde ona yapılanı herkes gördü, bir tek hakem göremedi ne hikmetse! Bu tabloda şunu çıkarıyorum, söylemeye dilim varmıyor ama yeter artık!
Hakemlerimiz maalesef Burak Yılmaz’a önyargılılar. Ne yani, ikili mücadeleye girmeyecek mi, topu kazanma adına mücadele etmeyecek mi? Valla helal olsun... Burak Yılmaz pozisyonlara isyanının birazını vücut diline yansıtıyor, büyük bir bölümünü içinde yaşıyor. Ne yapsın? Dokunsa faul, rüzgarından rakip devrilse faul... Ayıptır, ayıp!

Kocaman bir soru işareti
Ersun Yanal ilk yarının bitimine iki maç kala Fenerbahçe’de işbaşı yaptı. Ara transferde Serdar Aziz, Tolgay, Sadık ve Zajc’ı istedi, aldırdı. Geldiği günden bu yana toplantılarda söylemleriyle taraftara umut aşılayan Yanal, kötü gidişata bir türlü çare olamadı, takım adeta SOS veriyor! Alanyaspor maçındaki skor ve ortaya konulan futbol herkesin malumu... Bardak taştı, taşacak! Kötü futbola çare bulmak adına, bir takım radikal kararlar alan Yanal, Benzia ve Slimani’yi kadro dışı bıraktı, kazanma yolunu hiç denemedi!
Alın size Ozan Tufan... Bitti derken, Alanya’da yeniden futbola döndü. Bir tarafta Ersun Yanal, diğer tarafta Sergen Yalçın, kıssadan, hisse!
Lafı eğip, bükmeyelim, tribün baskısıyla Fenerbahçe’de işbaşı yapan Ersun Yanal’ın geleceği soru işaretleriyle dolu! Alanyaspor maçından sonra basın toplantısında bir şeyler söylemeye çalıştı, kalan beş haftayı işaret etti ama vücut dili tam tersi... O da artık karamsar!
Fenerbahçe kalan beş haftada ne yapar, tüm maçları kazanır mı? Valla bu futbolla çok zor! Yanal’ın geleceği artık sorgulanıyor. Doğal... Kalıp, kalmayacağı da KOCAMAN bir soru işareti!

Haberin Devamı

VAR’ı kim gözlüyor?
Ahhh şu VAR var ya, olsa ne olur, olmasa ne olur? VAR’lığı bile artık sıkıntı veriyor! Tartışmalar bir türlü son bulmuyor. Spor programlarının adeta çerezi durumuna geldi.
Kişisel olarak merak ettiğim bir konu var, VAR’ı kim denetliyor, ya da kim gözlüyor? Dikkat edin, maçın hakem triosundan çok VAR’ın başındakiler hedef tahtasında!
Biliyorsunuz, maçın bir gözlemcisi var, o kişi sadece hakem dörtlüsüne yönetimiyle ilgili not veriyor. Bu dörtlüye rağmen, en çok tartışılanlar da VAR’ın başındakiler... Onları kim gözlüyor, performanslarını kim belirliyor? Kamuoyu bu konuda sanırım pek bilinçli değil. Bu konunun çıkıp, açıklanması şart. Her hafta VAR hakemleri aynı maç içinde benzer pozisyonlara farklı kararlar verdiklerin gözlemliyoruz. Çok örnek var, yinelemeye gerek yok! Bu benzeri hataları yapan ve çifte standart kararlarına imza atan VAR’daki hakemlerimizle ilgili acaba MHK ne düşünüyor?
Çünkü her şey MHK’nun kontrolünde... O masada oturan hakemlerin başarıları ve başarısızlıkları onlar belirliyor. Örneğin çok net hatalar yapan hakemlerimiz kızağa çekiliyor, peki VAR’ın başındakilere ne gibi yaptırımlar uygulanıyor, merak ediyorum? Mutlaka bir karşılığı olmalı... Yanılıyor muyum?
Emre Akbaba’nın hareketi evet kırmızı kart, VAR neden devreye girmedi, herkes merak ediyor. Hakem pozisyona çok yakın... Artı, VAR protokoluna göre, masa başındaki hakemlere çok net yani SİYAH-BEYAZ pozisyonlarda uyarı hakkı var.