Futbol Brezilyalı Pele için cenaze töreni! Taraftarlar akın etti

Brezilyalı Pele için cenaze töreni! Taraftarlar akın etti

02.01.2023 - 16:55 | Son Güncellenme:

82 yaşında hayatını kaybeden dünya futbolunun efsane ismi Pele'nin vefatı, futbolseverleri yasa boğdu. Brezilyalı efsane son yolculuğuna Vila Belmiro Stadyumu'nda uğurlanıyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dünyaca ünlü futbolcu Pele için Brezilya’da düzenlenen cenaze törenine katıldı.

Brezilyalı Pele için cenaze töreni Taraftarlar akın etti

Brezilya ve dünya futbolunun gelmiş geçmiş en golcü futbolcusu Pele, 82 yaşında hayata gözlerini yumdu. Avrupa’dan Asya’ya, ABD’den Güney Amerika’ya kadar futbol ailesi ‘Siyah İnci’ için yas tutarken efsane futbolcu son yolculuğuna uğurlanıyor.

Haberin Devamı

MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ
Uzun süredir kanser ile savaşan ve geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Pele'nin vefatı sonrası ülkesi Brezilya'da üç gün Milli yas ilan edildi.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU TÖRENE KATILDI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya temasları çerçevesinde devlet başkanlığı görevini devralan Luiz Inacio Lula da Silva'nın yemin töreninin ardından dünyaca ünlü futbolcu Pele için düzenlenen cenaze törenine katıldı. Vila Belmiro Stadyumu'ndaki müzeyi de ziyaret eden Çavuşoğlu, Pele’nin 19 yıl formasını giydiği Santos Futbol Kulübü’nün Başkanı Andres Rueda’ya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Türk halkının taziyelerini iletti.

Çoklu organ yetmezliği nedeniyle 29 Aralık’ta tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında yaşamını yitiren Pele için doğduğu Santos kentinde bulunan Vila Belmiro Stadyumu'nda cenaze töreni düzenlendi. Pele'nin cenazesi yakınları ve hayranlarının ziyaret etmesi için 24 saat boyunca statta bekletilmesinin ardından yarın toprağa verilecek.

Haberin Devamı

CENAZE TÖRENİ DÜZENLENİYOR
Brezilya futbolunun büyük yıldızı Pele'nin cenazesini, kariyerinin en iyi maçlarından bazılarını oynadığı stadyumda düzenliyor. Sao Paulo'nun dışındaki Vila Belmiro Stadyumu'nda düzenlenen törene binlerce taraftar katıldı.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

INFANTINO'DAN ÜLKERE ÇAĞRI
FIFA Başkanı Gianni Infantino, tüm ülkelerden bir stadyumlarına Pele'nin adının verilmesini isteyeceklerini açıkladı.

ANNESİNİN EVİNİN ÖNÜNDEN GEÇİRİLECEK
Üç kez Dünya Kupası şampiyonunun cenazesi, stadyumdaki törenin ardından Santos sokaklarında taşınacak ve 100 yaşındaki annesi Celeste'nin evinin önünden geçecek.

Haberin Devamı

DİKEY MEZAR DETAYI
Sonrasında ise Pele'nin cenazesi, Santos'ta dikey bir mezarlık olan Memorial Necropole Ecumenica'ya sadece ailesinin huzurunda son yolculuğuna uğurlanacak.

Haberin Devamı

82 YAŞINDA HAYATINI KAYBETTİ
'Futbolun Kralı' Pele, uzun süredir tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti. 29 Kasım'dan bu yana kolon kanseri tedavisi gören efsane oyuncu geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetti. Pele'nin vefatı tüm futbol camiasını derinden etkiledi. Efsane için milyonlarca veda mesajı paylaşıldı.

SAYISIZ BAŞARILAR
Brezilya Milli Takımı ile 3 Dünya Kupası, bireysel ve kulüp başarılarıyla adından söz ettiren Pele, kariyerini ABD'nin New York Cosmos ekibinde noktaladı. Brezilya'da Santos formasını 19 yıl giyen Pele, 1000'in üzerinde gol kaydetti ve heykeli, Maracana Stadı'nın önüne dikildi. Santos'tan ayrıldıktan sonra ABD ekiplerinden New York Cosmos'ta 1975-1977 yıllarında forma giyen Pele, lig şampiyonluğu yaşadı.

Brezilyalı Pele için cenaze töreni Taraftarlar akın etti

Futbolculuk kariyerinin ardından Brezilya'da 1995-98 yılları arasında spor bakanlığı da yapan Pele, FIFA ve Santos'un futbol elçiliği görevlerini de sürdürdü. Pele, New York Cosmos'un onursal başkanlığı, Birleşmiş Milletler ve UNESCO'nun iyi niyet elçisi olarak da görev aldı. Pele, Brezilya liginde 3, eyalet liginde 11, Libertadores Kupası ve Copa America'da birer kez gol krallığı yaşadı.

Haberin Devamı

APARTMAN ŞEKLİNDE
Pele'nin cenazesinin 'dikey mezarlığa' defnedilecek olması dikkatlerden kaçmadı. Genellikle nüfusun yoğun olduğu yerlerde kullanılan dikey mezarlar, geleneksel mezarlıklardan farklı olarak apartman yapısı şeklinde bir mimari barındırıyor.

14 BİN CENAZE BULUNUYOR
1983'te Brezilya'nın Santos bölgesinde inşa edilen 32 katlı Memorial Necrópole Ecumênica yaklaşık 14 bin cenaze barındırıyor. Cenazeler inançlara göre vazoda kül, tabut veya anıt mezar şeklinde bulunabiliyor. Binada müze ve çatıda bir kafe de bulunuyor. Binanın yapıldığı alan ise tamamen yeşillikle çevrili.

Yazarlar