Dünya Kupası Bu kez yıldız stoperler

Bu kez yıldız stoperler

15.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Turnuvalar tarihinde Cruyff, Van Basten, Van Persie gibi gösterişli forvetlere sahip olan Hollanda, bu kez güçlü bir savunma hattıyla Katar’a geliyor. A Grubu’nun favorisi olan Louis Van Gaal’in takımı en çok defansif yönüyle merak ediliyor.

Bu kez yıldız stoperler

2022 Dünya Kupası, A Grubu ile 20 Kasım Pazar günü resmen santra diyecek. Ev sahibi Katar ile Ekvador arasında TSİ 19.00’da başlayacak karşılaşmayla dev turnuvanın ateşi yakılacak. Milliyet olarak turnuvadaki 8 grubun detaylı tanıtımlarına bugün itibariyle A Grubu’ndan başlıyoruz. Elbette A Grubu’na ilk bakışta herkesin ortak fikri Hollanda’nın açık ara favori olduğu şeklinde. Hatta 2.’lik yarışının da Ekvador ile Senegal arasında geçmesi, Katar’ın erken veda etmesi bekleniyor. Grubun favorisi Hollanda turnuvalar tarihinde başta Johan Cruyff, Van Basten, Van Nistelrooy, Van Persie gibi gösterişli forvetlere sahip olmuştur. Ama bu kez durum biraz farklı. Dünyanın en deneyimli teknik direktörlerinden Louis Van Gaal idaresinde Katar’a gelen Hollanda bu defa defansif gücüyle öne çıkacak. Kalede geçen sezon Feyenoord’un UEFA Konferans Ligi’nde finale çıkmasına katkı veren 24 yaşındaki eldiven Justin Bijlow var. Stoper rotasyonu ise son derece güçlü. Kaptan Van Dijk, Inter’li de Vrij, Manchester City’de Guardiola’nın favorisi Ake, Bayern Münih’ten de Ligt ve Ajax’ın tecrübeli kaptanı Daley Blind göz dolduran stoperler. Sağ bekte Inter’in başarılı yıldızı Dumfries, sol bekte de Manchester United’dan Malacia dikkat çekiyor. 4-3-3 ve 4-2-3-1 oynayan Hollanda, orta sahada 39 yaşındaki Berghuis ve 35 yaşındaki Klaassen gibi isimlere sahip. Barcelona’dan Frenkie de Jong takımın beyni olacak. 19 yaşındaki PSV’li Xavi Simons’u da izlemeyi tavsiye ediyoruz. Forvet hattında Beşiktaş’lı Weghorst hepimizin malumu. Ancak eski Fenerbahçeli Vincent Janssen de aday kadroya girdi. Forvette sürpriz olabilecek isim bu sezon C.Brugge ile Şampiyonlar Ligi’nde başarılı olan 23 yaşındaki Noa Lang... Depay, Luuk de Jong  ve Bergwijn gibi favori forvetler de kadroda.

Haberin Devamı

Valencia’lı Ekvador

Grupta 2.’lik iddiasını taşıyan Ekvador’da elbette ilk gözümüze çarpan isim Fenerbahçe’nin forveti Enner Valencia oluyor. Zaten Valencia da Ekvador’un en önemli gol ayağı ve takım kaptanı. Arjantinli teknik direktör Gustavo Alfaro, Valencia’yı hücumda adeta bir joker gibi her yerde kullanıyor. Ekvador rakibe ve maçın durumuna göre zaman zaman 3’lü savunma, zaman zaman da 4-3-3 düzenine evriliyor. 2014 Dünya Kupası’nda 25 yaşındayken adından söz ettirerek İngiltere Premier Lig’e transfer olan Valencia, bu kez çok daha tecrübeli bir şekilde kupaya geliyor.

Bu kez yıldız stoperler

Sadio Mane umudu

Hollanda için grubun favorisi elbette doğru bir yorum olur. Ancak 2021 Afrika Uluslar Şampiyonu Senegal’i görmezden gelemeyiz. Senegal’in en büyük şanssızlığı grubun ilk maçını Hollanda ile oynayacak olmaları. Çünkü öte tarafta Ekvador’un açılışta Katar’ı yenmesi bekleniyor. Olumsuz bir sonuçta Senegal’in nasıl bir reaksiyon vereceği merak konusu. Senegal’in grup ikinciliğindeki tüm umudu Sadio Mane’nin durumu olacak. Sakat olmasına rağmen kadroya dahil edilerek Katar’a gelen dünyaca ünlü forvetin sahada olup olmaması A Grubu’nun kaderini belirleyecek. Aksi takdirde teknik direktör Aliou Cisse’yi zor bir aşama bekliyor. Alanyaspor’lu forvet Famara Diedhiou da aday kadroda.

Haberin Devamı

Bu kez yıldız stoperler

Ev sahibi kontenjanı

Elbette Katar’ın Dünya Kupası’nda olması ev sahibi kontenjanında gerçekleşti. Tarihlerinde ilk kez bu büyük kupaya katılıyorlar.
İspanyol teknik direktör Felix Sanchez, “Gruptaki şansımızı ve rakiplerimizi çok iyi biliyor. Dünya Kupası’nda olmak hem Katar için hem takımım için eşsiz bir deneyim olacak. Biz futbolun güzellikleriyle sahada olacağız ve futbol sürprizlerle güzel” demişti. Katar’ın kadrosunda yurt dışında ve özellikle Avrupa’da oynayan hiçbir oyuncu yok.

Bu kez yıldız stoperler

Southgate kaderi belirleyecek

B Grubu hiç kuşkusuz turnuvanın en heyecanlı grubu olmaya aday. İngiltere, ABD, İran ve Galler’in bir arada olduğu grupta İngiltere elbette favori konumda. 2016’dan beri takımın başında olan teknik direktör Gareth Southgate, keyifli bir futbol oynatmaya çalışıyor. 2018 Dünya Kupası’nda yarı finale kalıp 4. olmuşlardı.

Haberin Devamı

Her büyük turnuvaya 1966’daki kupada kazandıkları şampiyonluğun anıları ve özlemiyle gelen İngiltere, Katar’a gelirken de umutlu.
İngiltere’nin bilhassa kadro yapısı herkesin dikkatini çekiyor. Sadece Almanya’dan Borussia Dortmund’dan harika çocuk 19 yaşındaki Bellingham gelecek, onun dışında diğer tüm oyuncular İngiltere Premier Lig’den kadroya dahil olacak.

Kadronun ağırlığını da Arsenal, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Tottenham ve Chelsea gibi 6 büyük kulübün futbolcuları oluşturuyor.
22 yaşındaki Phil Foden, 19 yaşındaki Bellingham, 22 yaşındaki Conor Callagher, 21 yaşındaki Bukayo Saka ve 23 yaşındaki Mason Mount gerçekten izlenmesi keyifli oyuncular. Gareth Southgate’in nasıl bir ilk 11 kuracağı en önemli merak konusu. Kalede bile rekabet olacağı çok açık. Bu sezon Arsenal’le çok iyi bir sezon başlangıcı yapan 24 yaşındaki kaleci Ramsdale, Everton’lı Pickford’dan eldivenleri kapabilir.

Haberin Devamı

Tecrübeli yıldızlar Harry Kane, Jordan Henderson, Kyle Walker, Jack Grealish ve Raheem Sterling de takımın liderleri. İngiltere’nin hem grupta hem de gruptan çıkarsa turnuvadaki şansı tamamen teknik direktör Gareth Southgate’in vereceği kararlara bağlı olacak.

Bu kez yıldız stoperler

Bale’in kupası

Katar’daki kupada herkesin gözü elbette son turnuvaları olması beklenen Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo’nun üzerinde duracak. Ama özel bir isim de Galler’in kadrosunda yer alıyor. 33 yaşındaki Gareth Bale, bir kez daha kendisini tüm dünyaya ispatlamak isteyecek. ABD’de Los Angeles FC forması giyen Bale, şansına ABD ile aynı grupta bulunuyor. Bale’i turnuvada hem eski Tottenham’lı olmasından dolayı İngilizler, MLS’te oynadığı ABD taraftarları ve tabii kendi ülkesi Galler seyircisi destekleyecek. 2017’den Galler U21 takımıyla göreve başlayan teknik direktör Rob Page, Ryan Giggs’ten sonra takımı devraldı ve yakaladığı çıkışla turnuva öncesi 4 yıllık yeni kontrat imzaladı.

Bu kez yıldız stoperler

İran’ın gücü Taremi

Haberin Devamı

B Grubu’nda futbolseverler için İngiltere’nin ardından İran’ın ciddi bir 2.’lik şansı olduğu savunuluyor. Burada Portekizli teknik direktör Carlos Queiroz’un deneyimine güven elbette var. Ancak esas güven forvetleri Mehdi Taremi. Taremi bu sezon Porto ile sezona çok iyi başladı ve 18 resmi maçta 13 gol attı. Katar’a son derece formda bir görüntüyle gelen 30 yaşındaki forvetin diğer partnerleri de dikkat çekiyor. Güçlü fiziğiyle 27 yaşındaki Sardar Azmoun ve 32 yaşındaki Karim Ansarifard deneyimli golcüler. Yine kadroda 29 yaşındaki Feyenoord’lu orta saha Alireza Jahanbakhsh da etkili bir isim. Kayserispor’lu Hosseini ve Ali Karimi de kadroda.

Bu kez yıldız stoperler

ABD sürprize hazır

1990-2014 arası tüm Dünya Kupaları’nda yer alan hatta 2010 ve 2014’te son 16 turuna da kalan ABD, 2018’i pas geçtikten sonra 2022’de yeniden dünya sahnesine çıkıyor. ABD’li teknik direktör Gregg Berhalter’in 2018’den beri çalıştırdığı takım genel bir yapılanma içinde. Genç yeteneklerin de ön plana çıktığı ABD’de Antalyaspor’dan da tanıdığımız 24 yaşındaki forvet Haji Wright da var. Fakat kadroda Chelsea’den Pulisic, Dortmund’dan Reyna ve Lille’den Timothy Weah gibi değerli hücumcular bulunuyor. Orta sahada da Juventus’lu McKennie, Valencia’dan 19 yaşındaki yetenek Yunus Musah ve Leeds United’dan 22 yaşındaki yıldız Aaronson yer alıyor. Kadrosundaki potansiyelli yıldızları kullanmasını bilen teknik direktör Berhalter’la adeta bir kolej takımı havasındalar ve sürprize hazırlar.

Bu kez yıldız stoperler

Yazarlar