Cemal Ersen

Cemal Ersen

cersen@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Video Asistan Hakemliği, futbolda adalet sağlamak için başlatılmış bir uygulama idi.. Biz apar topar üzerine atlarken, ne kadar hazırlıksız yakalandığımızı görmemiz uzun sürmedi.
Kadro dar, hata yapan hakem çok. Doğal olarak Merkez Hakem Kurulu, VAR’da görev alacak isim bulmakta zorlanmaya başladı. Şimdilerde Sabri Çelik ve ekibi formül üretmeye çalışıyor. Hazırlıklar yeni sezon için. Kadro 40 kişiye çıkacak. A kategorisinden en az 17 hakem VAR havuzuna alınacak. Önümüzdeki süreçte MHK’yi ve hakemleri yoğun bir eğitim programı bekliyor.

Şimdi oldu!
VAR devreye girdiği günden bu yana bir tehlikenin altını defalarca çizmeye çalıştım.
Sistemin bazı hakemleri tembelliğe, kolaycılığa ve kurnazlığa sevk ettiğini, bunun da camia için ciddi sıkıntılara yol açacağını söyledim. Aklın yolu bir. UEFA eğitimcisi Jaap Uilenberg ve Oğuz Sarvan bu konuda da kolları sıvamışlar. Şampiyonlar Ligi’nde olduğu gibi gelecek sezondan itibaren VAR ile ilgili önemli bir uygulama başlayacak.
Hakem VAR’a başvurup yanlış kararını düzeltse bile, yanılgısı notuna eksi puan olarak yansıyacak. Bu ne demek? Hakemin sahada bulunduğu yer itibarıyla süzemediği subjektif pozisyonlar dışında, VAR’a başvurması hoş karşılanmayacak. Daha açıkçası, gözünün önündeki pozisyonu değerlendiremeyen ve yardım isteyen hakemin karnesi artık “yıldızlı pekiyi” ile dolmayacak. Herkes kendine çeki düzen verecek!
VAR’ın bir araç, hakemin de eğitimi, kondisyonu ve bilgisi ile maç yönetmek zorunda olduğu hatırlatılacak. “İşinizi iyi yapın, VAR’a güvenmeyin, yanarsınız” mesajı verilecek.
Bu arada kritik maçlarda hakemler arasındaki VAR konuşmaları, MHK tarafından dinlenecek. Gizli kapaklı, küfürlü, tehditli diyaloglar (ki bunlar yaşandı) cezasız kalmayacak.
Yazık... VAR’ı baştan yanlış anlamış, zaman kaybetmiş, gereksiz polemiklere yol açmışız. Sabri Çelik MHK’si doğru işler yapmaya ve güven kazanmaya devam ettikçe, görev sürelerinin uzun vadeli olacağını sanıyorum.

Haberin Devamı

Trabzon’un ekmeğini yiyip suyunu içenler!
Yusuf Yazıcı, Abdülkadir Ömür, Abdülkadir Parmak, Hüseyin Türkmen, Uğurcan Çakır, Arda Akbulut... Bu gençler, son iki sezondur Trabzonspor altyapısından yetişip A takımda buldukları şansı değerlendiren geleceğin yıldız adayları.
Hepsinin ilk düşü Trabzonspor idi. Başardılar.
Lakin; geleceğe dönük planlarını anlatırken, sadece Avrupa’da oynamaktan söz ediyorlar.
Hiç birinden “Süper Lig’de şu takımı isterim” gibi bir cümle duymadık. Halbuki İstanbul’un büyüsü, cazip paralar, pahalı arabalar ve popüler bir yaşam, Avrupa’dan daha yakın onlara.
Trabzonsporlu olmak böyle bir şey işte. Denizinde, havasında, yeşilinde coşku var. Mütevazı maaşlarla oynadıkları takımdan hayallerine geçiş yaparken, ekmeğini yedikleri, suyunu içtikleri Trabzonspor’un çıkarını düşünüyorlar bu yaşta.
O yüzden kırmayın, üzmeyin, küstürmeyin bu şehrin çocuklarını!..

Haberin Devamı

Yıldırım “Fener olur” mu?
Ahmet Ağaoğlu, 2018 Nisan ayındaki olağanüstü genel kurulda Trabzonspor başkanlığına seçildikten sonra, mali tabloları gördüğünde işin vahametini anlamıştı. Pratik bir çözüm, camiayı birleştirecek ve ayakta tutacak bir formül gerekiyordu.
O dönem bazılarının bıyık altından güldüğü, ama kulübün içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşulların düzeltilmesini hedefleyen bir seferberlik başlatıldı. Haa yeterli oldu mu? Maalesef, Ağaoğlu’nun “61 milyon lira” hedefi tutmadı.
Bugünlerde benzer bir organizasyonu Fenerbahçe Kulübü düzenliyor. İki başkanın aynı kaderi paylaştığını düşünüyorum. Geçmiş yönetimlerin faturasını ödemek zorunda kalan iki idealist futbol adamı.
Taraftarı teşvik açısından; başkanın, yöneticilerin, kulübe mâl olmuş futbolcuların ve teknik direktörün; sözde değil, pratikte katılım sağlaması şart. Tabii en önemlisi, attığın taş ürküttüğün kuşa değmeli. Söz konusu Fenerbahçe’nin geleceği ve prestiji.
Hedeflenen para, gelecek sezon Avrupa yasağının aşılmasına katkı sağlayacak bir bütçe oluşturmalı.
Özellikle Fenerbahçe sevdalısı eski başkan Aziz Yıldırım’ın kampanyaya “Fener olup, olmayacağını” da merakla bekliyorum.

Haberin Devamı

Ekuban’ı kaçırmayın!
Şartlar bazen yeni yıldızlar doğmasına vesile olur. Ya da hiç ummadığınız performanslar yaratır. Bu sezon Trabzonspor açısından son derece verimli geçiyor. Gençlerin bulduğu şansı doğru kullanması, eski kulüplerinde başarılı olamayan isimlerin kendilerini kanıtlaması için mükemmel bir ortam doğdu.
Caleb Ekuban bunlardan biri. Sezon başında Leeds United’ten kiralanan genç oyuncu, bordo-mavili forma altında müthiş işler yapmaya başlayınca Gana Milli Takımı’na davet edildi. Mayısta sözleşmesi bitecek olan Ekuban’ın hem takıma katkısının devamı, hem gelecekte çok daha iyi bir teklifle gitmesi açısından, satın alma opsiyonu acilen kullanılmalı.