Diğer Dizginler ustada!

Dizginler ustada!

28.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk Biniciliği, yıllarını at sırtında geçirmiş, milli takım adına sayısız başarıya imza atmış, tecrübeli ve usta bir isim Tunç Çapa patronluğunda yepyeni bir döneme giriyor

Dizginler ustada

FUAT ERCAN - ÖZEL RÖPORTAJ

Haberin Devamı

Londra Olimpiyatı’nın ardından tüm federasyonlar genel kurullarını yapıp seçim sürecini tamamlarken, biniciliğin “patronluk” koltuğuna da bu dünyanın çok yakından tanıdığı ve bir çok başarısına şahit olduğu bir usta, milli binici Tunç Çapa oturdu.
Yıllarını “at sırtında” geçirmiş, Türkiye’yi bir çok uluslararası müsabakalarda başarıyla temsil etmiş ve bu sporda Prof. mertebesine erişmiş bir isim Binicilik Federasyonu’nun “çiçeği burnundaki” başkanı Tunç Çapa...
Faal sporculuk döneminde kazandığı kupa ve madalyalar bu unvanı fazlasıyla hak ettiğinin delilleri, onur, gurur plaketleri...
İş dünyasında yarım asırı devirmiş engin tecrübe ve deyimlerini şu günlerde diğer sevdası biniciliğe aktarma hazırlıkları yapıyor milli başkan. Büyük bir heyecan içinde projelerini sıralıyor, plan ve programlarını anlatıyor. “Kimse merak etmesin reçeteyi cebimize koyup öyle geldik” diyerek üstlendiği göreve hakimiyeti bir çırpıda özetleyiveriyor.

Haberin Devamı

Önce Anadolu
Atla özdeşleşmiş bir toplum olarak Anadolu’ya yatırım yaparak yola çıkacaklarının müjdesini veriyor Başkan Çapa. “Anadolu’nun ruhunda at var. Bizim içimizde, yeteneğimizde ve genlerimizde binicilik var. Cirit ata sporlarımızdan biri. Bu nedenle çok önemli Anadolu” diye başlıyor konuşmasına ve devam ediyor:
“Erzurum’da bir Binicilik Okulu açmayı planlıyoruz. Burada gençler modern biniciliği öğrenecek ve doğuştan sahip oldukları yeteneklerini eğitimle harmanlama şansı bulacaklar. Ayrıca Anadolu Ligi altında bir lig oluşturacağız. Ankara, Adana, Kayseri, İzmir ve Bursa gibi illerdeki binicilik kulüplerini bu lig müsabakalarıyla tekrar faal hale getireceğiz. Bu lig müsabakalarında başarılı olan sporcuları İstanbul’da toplayarak milli takımlara kazandıracağız. Ayrıca yine Anadolu’da çok yaygın olan rahvan atcılığın gelişmesi için de çalışmalar yapacağız”

Şehiriçi projesi
Yeni başkanın en önem verdiği projelerden biri de binicilik sporunun uzun yıllar öncesinde olduğu gibi insanların içinde yapılması, ya da onun sözleriyle insanların tekrar atla buluşması... Bunun çok önemli olduğunu vurgularken 1960’lı yıllara gidiyor Çapa ve, “ 1965 yılında o zamanki adı Mithatpaşa olan İnönü Stadı’nda olimpiyat şampiyonu Fransız, İngiliz binicilerin de katıldığı uluslararası bir yarış yapıldı ve yaklaşık 40 bin kişi izledi. Yine Çırağan Sarayı’nın yanındaki Şeref Stadı’nda yapılan bir müsabakayı 10-15 bin kişinin takip ettiğini bilirim. Bunu sağlayacak, Fuar alanları ve gösteri merkezlerinde oluşturulacak özel pistlerle insanları tekrar bu sporla buluşturacağız”diyor.
Başkan Tunç Çapa, acil olarak yürürlüğe sokmayı düşündükleri projelerden birinin de Yaz Spor Okulları olduğunu belirtiyor ve “Özellikle bu sporun sanıldığı gibi pahalı bir spor olmadığını, yeteneği olan her çocuğun bu okullarda binicilik eğitimi alabileceğini bu bedelsiz okullarla anlatmaya çalışacağız. Federasyon bünyesindeki tüm kulüpler Türkiye çapında bu yaz okullarında faaliyet gösterecekler. İlk eğitimlerini midilli ya da poly adı verilen küçük atlarla tamamlayacak olan yetenekli çocuklara sahip çıkarak hem eğitimlerini tamamlamalarına yardımcı olacak hem de milli takımın alt yapısını oluşturacağız.”diye konuşuyor.
En önemli projelerinden birinin de otistik çocuklar eğitim merkezleri kurmak olduğuna değinen Başkan Çapa, bu konuda da çok ciddi girişimlerde bulunduğuna değinerek, “Atların otistik çocuklar üzerindeki iyileştirici etkisi tüm dünyada bilinen bir gerçek. Dünyanın bir çok yerinde bu merkezlerden yüzlerce var. Bizde bir tane bile yok. Bu merkezlerin biran önce kurulup hayata geçirilmesi çok önemli. Devlet desteği dahil her türlü hazırlığı yapıldı ve bir büyük holdingimizden de sponsorluk sözü alındı.”sözleriyle bir ilk müjdesi daha veriyor.

Haberin Devamı

Olimpiyat reçetesi

Haberin Devamı

Başkan Tunç Çapa, göreve işinin ehli bir ekiple talip olduklarını da belirtiyor ve sözlerini, “İstanbul 2020 olimpiyat adaylığından zaferle çıkar ve oyunları alırsa biz de kürsü mücadelesi verecek bir ekiple yarışırız. Bunun için her türlü plan ve programa sahibiz ve başarının reçetesi cebimizde. Elimizdeki imkanlarla hiç bir bahaneye sığınmaksızın önümüzdeki kısa süre içinde istenildiğinde neler yapılabileceğini göstereceğiz” diyerek noktalıyor.