Skorer ‘Doğru yapalım, 6 ay kalalım’

‘Doğru yapalım, 6 ay kalalım’

05.09.2008 - 00:49 | Son Güncellenme:

Mahmut Özgener, herkese eşit mesafede olduklarını belirtti, “Kimse ayrıcalık beklemesin” dedi. Başkan, takım sayısını düzenleyeceklerini ifade etti, Süper Lig ile Bank Asya aynen kalacak. İkinci B ve 3. ligde yeniden yapılandırılacak sinyalini verdi. Özgener, tüm kurullarına güvendiğini de ekledi

‘Doğru yapalım, 6 ay kalalım’

Türk Futbolu’nun 38. patronu Mahmut Özgener 19 Ağustos’daki seçimden sonra spor medyasında ilk kez Milliyet’e konuk oldu, projelerini, hedeflerini ve futbol ailesinden beklentilerini dile getirdi.
Öncelikli hedeflerinin sağlanan güven ortamının geliştirilerek devam etmesi olduğunun altını çizen Özgener, her kulübe eşit mesafede davranacaklarını, artan futbol gelirlerini tesis, alt yapı ve eğitime yönlendireceklerini, liglerdeki takım sayısını kademeli olarak azaltacaklarını, federasyonu kurumsal bir yapıya kavuşturup her türlü dedikodu ve taraflı söylemlerin önüne geçeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘Gerekirse can yakarız’
Yöneticiliğe 21 yaşında Altay kulübünde başlayan ve futbolun hemen her kademesinde görev yapan Özgener, sorunları ve çözüm yollarını yakından bilen bir insan olarak yol haritasını net bir cümleyle özetledi:
“Bu koltukta hiçbir icraat göstermeden dört yıl oturmak yerine, doğru olanları ve inandıklarımızı yapıp 6 ayda gitmeyi tercih ederim...”
İşte Mahmut Özgener’in başkan seçildikten sonra hayati önem taşıyan Ermenistan milli maçı arefesinde Milliyet ekibiyle paylaştığı görüşler:
“Tüm kulüplerimiz ve yöneticiler öncelikle şunu bilmeli; biz Türk futbolunun federasyonuyuz. Herkese eşit mesafedeyiz. Kimse ayrıcalığı olduğunu düşünmesin.  Geçmişte futbol ailesine borcu olan kulüplere bazı töleranslar gösterilmiş. Borçları ya görmezden gelinmiş ya da ertelenmiş. Kulüplerin sağlıklı bir mali yapıya kavuşması ve onların iyiliği için gerekirse bazı canları yanacak. İşte Erzurumspor örneği. 320 binYTL’lik borcunu zamanında ödeyemediği için ilk maçında hükmen yenik ilan edildi. Gebzespor maça dokuz kişi çıktı. Önemli bazı kulüpler bazı yeni transferlerini oynatamadı. Bu konuda artık taviz yok.”

Haberin Devamı

‘Kemer sıkacağız’
“Biz doğru iş yapalım 6 ay görevde kalalım. Böyle anılmak, hiç bir şey yapmadan dört yıl o koltukta oturmaktan daha önemli bizim için. Her başkan ve yönetimi kendi icraatleri ve projeleriyle anılmalı. Bizim de amacımız bu. Profesyonel liglerdeki takım sayısını kademeli olarak azaltacağız. Süper lig ve Bank Asya aynen kalacak. İkinci ve üçüncü ligde düzenleme yapmak için çalışıyoruz. 150 bin YTL’lik  bütçeye sahip bir federasyonuz. Bu sene kemer sıkacağız. Bütçemizin fazla vermesi durumunda parayı kulüplerin tesis, alt yapı ve eğitimine harcayacağız. Geçmişteki gibi parayı verip, peşini bırakmayacağız.”
“Milli takımımız Avrupa şampiyonasıyla kendini kanıtladı. Doğrusunu söyleyeyim,  gruptan çıkmamız büyük başarıydı. Ama ekibimiz çok daha fazlasını yaptı. Gelinen noktadan geri dönüş düşünülemez. Öncelikli hedefimiz Dünya Şampiyonası finallerine katılmak. Orada yapacaklarımız Avrupa’dan ileride olacak. Çok güvendiğimiz bir teknik direktörümüz var. Hiçbir zaman ondan vazgeçmeyi düşünmedik. Rahmetli Hasan Doğan başkanımız Avrupa Şampiyonası sonrası kendisiyle görüşüp Dünya Şampiyonası finalleri için söz aldı. Futbolcularımıza da Fatih Terim’e de inancımız tam. Ermenistan maçı bizim için sportif bir yarış. İşin politik yanıyla ilgilenmiyoruz. İyi bir başlangıç yapıp Belçika maçıyla yola devam edeceğiz.”
“Hiçbir kurulun işleyişine karışmam. Geçen dönemde görev yapan kurulların aynen yerinde kalmasının nedeni onları başarılı bulmamdır. Kurullarımızın herhangi bir spekülasyona yol açacak kararları olmadı. Elbette bazı görüş ayrılıkları yaşanabilir. Ama bu beni ilgilendirmez. Yaptıkları işe göre değerlendiririm. Aralarında çok değerli futbol ve hukuk adamları var. Bağımsız statümüzü haziran ayındaki genel kurulda kabul ettik.  FIFA’nın beklediği gibi bunun işlerlik kazanabilmesi için yasada da gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılmasını bekliyoruz.  Sayın Bakan Murat Başesgioğlu’na yasa taslağı ile ilgili bilgi verdik. Meclis tatilden çıktıktan sonra sanıyorum gerekli girişimler yapılacak.

Haberin Devamı

‘Adil dağıtım olacak’
“Kulüplerin en önemli gelir kaynağı olan naklen yayın kriterlerini değiştirdik.  Bu sezondan itibaren tüm Süper Lig kulüpleri için daha adil bir dağıtım olacak. Başarıya göre alacakları para artacak. Bu performansı da teşvik edecek. Hedefimiz ligin marka değerini artırmak ve rekabeti teşvik etmek. Şampiyonluk paylarını da yeniden düzenledik. Her şampiyonluk için belli bir miktar var. Şampiyonluk sayısı bu para ile çarpılacak ligi lider bitiren takımların alacağı para belirlenecek.”

Haberin Devamı

 

‘Doğru yapalım, 6 ay kalalım’

(Soldan sağa) Cemal Ersen, Ercan Güven, Başkanvekili Lutfi Arıboğan, Başkan Mahmut Özgener, Genel Yayın Yönetmenimiz Sedat Ergin, Spor Müdürümüz Cem Şengül ve Fuat Ercan, Türk futbolunun geleceğini konuştular.

“İstanbul’da toplanacağız”“Geçen sezon yaşanan ve yeni ortaya çıkan Trabzonspor- Beşiktaş maçıyla ilgili olay federasyonun kurumsallaşması adına iyi bir şans olacaktır. Federasyonun iki ayrı kentte faaliyet göstermesinin sakıncaları var. Biz tüm birimlerin İstanbul’da toplanmasının işlevsel anlamda yararlı olacağı fikrindeyiz. Bunun için fiziki mekan arayışımız sonuçlanmak üzere. Yakında yeni yerimize geçeceğiz. Şu an Levent’deki tarihi binayı ise milli takımlara bırakacağız. Terim ve ekibi burada çalışacaklar.”

Haberin Devamı

Siyaset yok“Siyasete gireceğim yolunda çıkan bazı haberler çıktı. Bunları dikkate almıyorum. Ben üç ay için federasyon başanlığına seçilmedim. Hedeflerimiz var ve bir futbol adamı olarak bunların peşinden koşacağım. Medyada araştırılmadan, soruşturulmadan yazılan haberler var. Bir şey soracakları zaman ben buradayım. Açıp işin aslını öğrenebilirler.”



Şikeye hapis cezası
“Şike ve bahis olaylarını federasyon olarak tek başımıza çözmemiz mümkün değil. Biz talimatlarımızda gerekli düzenlemeyi yaptık. Ama şikeye karışan oyuncu veya kişilerin hapis cezası alması gerek. Bu konu Şiddeti Önleme yasasıyla da ilgili. Yetki il güvenlik kurullarından alınmalı. Şikeye karışanlar hapis yatmalı. Bu çok ciddi bir yaptırım ve caydırıcılık olacak. Teşvik edenler de aynı kapsama alınmalı.”

Yazarlar