Ercan Güven

Ercan Güven

eguven@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Galatasaray’ın Hagi ile birlikteliği, hiçbir zaman Fatih Terim’le olduğu kadar uzun soluklu ve verimli olamayacaktır!..
Eğri oturup doğru konuşalım; Galatasaray, Hagi’den yeni bir Terim çıkaramayacaktır.
Sebep nedir peki?
Hagi’nin kariyeri mi?..
Hayır... Hagi, kramponlu devirlerinde Fatih Terim’den daha iyi futbolcuydu. En azından daha popüler ve daha yaratıcı olduğu kesin.
Futbolunun kaymağını yiyerek, teknik direktörlükte de Terim’den daha hızlı yükseldi. Belki şımarıklığa varan ani tepkileri bu yüzdendi.
Artık olgunlaştığını ifade ettiğine göre mesele yok.
Peki, Hagi’nin bilgisi, yeteneği mi engeldir eski hocası gibi olmasına?
Buna da hayır... Kıyaslamak bize düşmez, ama mutlaka Terim ile atbaşıdır. Çünkü zekidir kendisi. Çalışkandır. Girişkendir.
Futbola doğuştan yetenekli, zeki, çalışkan ve girişken bir insanın donanımı değilse bile koşulları tamamdır iyi bir teknik direktör olması için. Bu tarif, aynı zamanda Fatih Terim’in tarifidir.
Hırsı da Terim’den az değildir.
Üstelik biraz daha sempatik galiba...
Öyleyse ne engel var yeni Fatih Terim olmasına ve Galatasaray’ı yıllarca şampiyon yapıp, uluslararası zirvelere taşımasına Hagi’nin?

Hagi’den “yeni Terim” çıkmaz
Çünkü, hem Galatasaray’da hem de Türk Futbolu’nda Hagi’nin yeri ve duruşu belirsizdir.
Ben bilmiyorum teknik direktör olarak futbolumuzdaki yerini; bilen varsa söylesin. Hatta kendisinin de bilmediğinden eminim!
En büyük belgesi ise kendi sözleridir:
“Takım çok iyi gitse, herhalde ben burada olmazdım”!..
İki anlam taşır bu cümle. Birincisi kendisinin “kurtarıcı” olarak düşünüldüğü, ikincisi ise normal koşullarda akla gelmediği.
Diyelim ki kurtarıcı... O zaman bile ikinci-üçüncü sıradadır Hagi.
Ondan evvel Fatih Terim’e davetiye çıkaran, Hakan Şükür ile flört eden makbul hocalar yerlerine yerleşmiş olmasa en az beş basamak daha artar bu sıralama- Galatasaray bile “İşte budur” diye alamamış besbelli.
Hadi, bütün bunlar Galatasaray’daki “acil durum” yüzündendi diyelim.
Ve diyelim ki, çok yerinde bir tercihti. Hagi sezon başladığı gibi bitirdi. Fenerbahçe’den on yıl sonra puan aldığı gibi devam etti ve zirveye vurdu.
Ne olacak o zaman?
Galatasaray yönetimi ile tekrar masaya oturacak. En az iki katı para talep edecek. Yeni sezon başlarken Avrupa’da alınacak bir iki başarılı sonuçtan sonra Hagi’yi tutmak çok zor olacak.
O bir Fatih Terim değil ki, memleketinin hafızalarına adını kazımak istesin ve sebatla inadı birleştirip en tepeye kadar dirensin. Bir jenerasyon bulsun, onlarla şampiyon olsun, aynı futbolcularla Milli Takım’ı uçurmayı hayal etsin.
Yuvası, akrabaları, oteli, işleri uzakta. Neye yarar mutluluk ve başarı dostlarla paylaşılamadıktan sonra?
Maksat para kazanmaksa, başarırsa Avrupa’dan bir teklif geldiğinde kim tutacak Hagi’yi? Başaramazsa apar topar yollanması kader olduğu gibi.
Velhasıl, Galatasaray ne kendini ne de kimseyi kandırsın; Hagi bu sezon sonuna kadar var.
Terimle o muhteşem yıllar bir kere yaşandı ve bitti.