Futbol Ergin Ataman Kızılyıldız Galatasaray maçına gidecek mi?

Ergin Ataman Kızılyıldız Galatasaray maçına gidecek mi?

13.01.2015 - 11:12 | Son Güncellenme:

Kızılyıldız-Galatasaray maçı ne zaman saat kaçta oynanacak? Olaylı maç öncesi Ergin Ataman'ın durumu ne olacak, maça gidebilecek mi? Ergin Ataman konuyla ilgili olarak Galatasaray'da oyuncularla ilgili bir sıkıntının olmadığını söyleyen coach Ergin Ataman, “Olay benim üzerime yoğunlaşmış durumda. Takımda da bir tedirginlik hissetmedim” dedi.

Ergin Ataman Kızılyıldız Galatasaray maçına gidecek mi

Kızılyıldız-Galatasaray maçı için geri sayım yaşanırken, yakın tarihte Belgrad’da ikinci kez üst düzey güvenlik önlemlerinin alınacağı bir mücadele izleyeceğiz. Kosova’nın bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılında Belgrad’da oynanan Partizan-Anadolu Efes maçı öncesi temsilcimizde büyük şok yaşanmıştı. Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden olan ABD ve Türkiye’ye Sırbistan’da büyük tepki oluşurken, Anadolu Efes’in 4 ABD’li basketbolcusu Andre Hudson, Drew Nicholas, Loren Woods ve Rashad Wright, Belgrad’a gitmemişti. Havalimanında oyuncuları göremeyen Efes kafilesi büyük şaşkınlık yaşarken, Sırp yönetimi müthiş bir güvenlik önlemi almış, maç da olaysız tamamlanmıştı.

Maç: Kızılyıldız Galatasaray
Tarih: 16 Ocak Cuma
Saat: 22:00
Lig: Avrupa Ligi Top 16 E Grubu - 3.Hafta
Kanal: NTV SPOR


Kızılyıldız Kulübü'nden açıklama:

"Sırbistan'daki yetkili devlet kurumları Kızılyıldız-Galatasaray maçının oynanması için gerekli güvenlik önlemlerini alacak"

Kızılyıldız Telekom Basketbol Kulübü, Galatasay Liv Hospital ile oynanacak karşılaşmada, yetkililerin gerekli güvenlik önlemlerini alacağını açıkladı.

Kulüpten yapılan yazılı açıklamada, kasım ayında İstanbul'da oynanan ve bir Kızılyıldız taraftarının hayatını kaybettiği maç sonrası yaptığı açıklamalar nedeniyle daha önce Sırbistan'da "istenmeyen adam" ilan edilen Türk ekibinin başantrenörü Ergin Ataman'ın, cuma günü oynanacak THY Avrupa Ligi Top 16 turu üçüncü maçında takımının başında olacağı kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bugün Kızılyıldız Basketbol Kulübü Başkanı Neboyşa Çoviç'i kabul eden Başbakan Aleksandar Vuçiç, kulübümüzün maçın en iyi şekilde oynanması için başlattığı girişimleri desteklediğini belirterek, Sırbistan'daki yetkili devlet kurumlarının Kızılyıldız-Galatasaray Liv Hospital maçının oynanması için gerekli güvenlik önlemlerini alacağını vurguladı."

Açıklamada ayrıca, Kızılyıldızlı yöneticilerin, maç öncesi hazırlıkların en iyi şekilde tamamlanabilmesi için ülkedeki güvenlik birimlerinin yetkilileri ile toplantılar gerçekleştirdiği de bildirildi.

Kızılyıldız, hiçbir kulübü düşman olarak görmüyor"
Kızılyıldız Telekom Basketbol Kulübü Başkanı Covic: "Takım olarak spora odaklıyız. Spor, insanları birbirine yakınlaştırmak için var" - "Taraftarlarla sürekli görüşüyoruz, maç gününe kadar da görüşmeye devam edeceğiz. Her şeyin müsaade edilen çerçevede olacağını düşünüyorum" - "Galatasaray, Belgrad'a gelmeli. Güvenlikleri konusunda endişelenmelerine gerek yok. Taraftarlar, hem Belgrad'daki hem de İstanbul'daki maçta takımlarını fair play çerçevesinde desteklemeli"

Kızılyıldız Telekom Basketbol Kulübü Başkanı Nebojsa Covic, kulüplerinin hiçbir kulübü düşman görmediğini belirterek, spora odaklandıklarını ve insanları birbirlerine yakınlaştırmak istediklerini söyledi.

Covic, basketbol THY Avrupa Ligi Top 16 turu E Grubu'nda 16 Ocak Cuma günü Belgrad'da oynayacakları Galatasaray Liv Hospital maçı öncesinde AA muhabirine yaptığı açıklamada "ılımlı" mesajlar verdi. Covic, cuma günü "normal" bir maç beklediğini belirterek, Sırbistan'da ilgili kurumların, maçın oynanması ve Galatasaray kafilesinin güvenliği için gerekli tüm önlemleri alacağını kaydetti.

Maçın, Avrupa Ligi yönetiminin kararı doğrultusunda sadece Kızılyıldız taraftarları önünde oynanacağını hatırlatan Covic, "Karara göre, Belgrad'da Galatasaray, İstanbul'da ise Kızılyıldız taraftarı olmayacak. Tüm yaşananları göz önüne alacak olursak, bunun son derece normal bir karar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Galatasaray Liv Hospital Başantrenörü Ergin Ataman ve tüm takımın güvenliğinin sağlanmasını talep etmek üzere yetkililerle görüşeceğini kaydeden Covic, "Kasım ayında İstanbul'da oynanan maçın ardından duygusal ve dikkatsizce açıklamaları dolayısıyla dilediği özrü, burada da doğrudan Sırbistan kamuoyuna ifade etme imkanı sunulmasını talep edeceğim" ifadesini kullandı.

Covic, "Kızılyıldız'ın hiçbir kulübü düşman olarak görmediğini" vurgulayarak, takım olarak spora odaklı olduklarını, sporun ise sağlık ve diğer etkenlerin yanı sıra insanları birbirine yakınlaştırmak için var olduğunu söyledi.

"Maçlar savaş değil, sportif mücadeledir"
Maçların birer savaş değil, sportif mücadele olduğuna işaret eden Covic, "Taraftarlarla sürekli görüşüyoruz, maç gününe kadar da görüşmeye devam edeceğiz. Her şeyin müsaade edilen çerçevede olacağını düşünüyorum. Tribünlerde nasıl tezahürat yapılacak, göreceğiz. Buna etki edemeyiz. Her iki tarafın da duygularını anlamalıyız. Taraftarlarımızla birlikte bizden beklenen resmi, fair play çerçevesinde herkese göstermeliyiz" diye konuştu.

Covic, Ergin Ataman'ın İstanbul'daki maç sonrası yaptığı açıklamaların Sırbistan'da alkışla karşılanmasının beklenemeyeceğini kaydederek, "Biz küçük ancak onurlu bir ülkeyiz, onurlu bir milletiz" dedi.

Ataman'ın, Belgrad'daki maçta profesyonel bir şekilde işini yapabileceğini anlatan Covic, bunun yanı sıra Belgrad'daki maça Galatasaray Kulübü Başkanı Duygun Yarsuvat'ın gelmesini istediklerini, bu kapsamda iki kulübün yazışmalar yaptığını belirtti.

Covic, kulüp başkanları olarak ortak görevlerinin tansiyonu düşürmek, endişeleri azaltmak ve her şeyi yeniden spor çerçevesine döndürmek olduğunu ifade ederek, Türkiye'deki yetkili kurumların da İstanbul'da öldürülen Kızılyıldız taraftarı Marko Ivkovic ile ilgili davanın sonuçlandırılması ve olayın faillerine en yüksek cezanın verilmesinin görevleri olduğunu söyledi.


İstanbul'daki olaylarda Türk polisinin "etkisiz" ve "ciddiyetsiz" olduğunu savunan Covic, şunları kaydetti:

"Bundan dolayı şahsen hayal kırıklığına uğradım. Türkiye ciddi kurumları olan ciddi bir ülke. Yine de olayın failleri hızlı bir şekilde yakalandı. Savcının hazırladığı iddianameyi inceleme imkanım oldu. İddianamenin, yaşanan olaya göre hazırlandığını düşünüyorum. Failin dairesinde yapılan aramada ele geçirilen kot pantolonun üzerinde Marko Ivkovic'in kanının tespit edilmesi, suçu kimin işlediğinin en açık kanıtı. Artık Türkiye'deki yetkili kurumların yasalar ve adalet çerçevesinde karar vermesini bekliyorum."

Haberin Devamı

"Endişe duymalarına gerek yok"

Önemli maç öncesinde iki ülke kamuoyuna mesaj gönderen Covic, sözlerini şöyle tamamladı:

"Galatasaray takımı Belgrad'a gelmeli. Burada son derece normal bir maç oynayacağız. Güvenlikleri konusunda endişe duymalarına gerek yok. Bizler, işimizi profesyonel bir şekilde yerine getirmeliyiz. Hem Belgrad'daki hem de İstanbul'daki maçta taraftarlara fair play çerçevesinde takımlarını desteklemeleri çağrısında bulunuyorum. Hangi etnik gruptan, hangi dinden olursak olalım, bu değerler için ortaklaşa mücadele etmeliyiz. Ben o gün de Ataman'ın spor salonundakileri sakinleştirmeye çalıştığını biliyorum. Onun bu hareketini değerli buluyorum. İnsanız, hatalar da yapabiliyoruz. Önemli olan yaptığımız hataların sınırı aşmaması. Ne yaparsak yapalım kaybettiğimiz genci geri getiremeyiz."

Haberin Devamı

Ergin Ataman'dan son karar: Varım
Galatasaray coachu Ergin Ataman'ın, ne olursa olsun 16 Ocak'taki Kızılyıldız maçına gideceği belirtildi. Sorunun çözülmesine yönelik, Sırbistan parlamentosundan haber bekleyen Euroleague Yönetimi'nin 'tarafsız sahayı' reddetmesi ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin zedelenmemesi adına Ataman'a giriş yasağı verilmesi söz konusu olmayacağı ifade edildi.


Sırp taraftar Marko Ivkovic’in İstanbul’da 24 Kasım’da oynanan Galatasaray-Kızılyıldız maçı öncesi, bıçaklanarak öldürülmesi ve ardından coach Ergin Ataman’ın, cinayetin işlendiğini bilmeden Sırp taraftarlar için ‘terörist bunlar’ diyerek sarfettiği açıklamalar, iki ülke arasında adeta siyasi krize neden olmuştu. Hatta Ataman birçok kez özür dilemesine rağmen, Sırbistan’da istenmeyen adam olarak ilan edilmişti. Bu olaylar sonrasında iki takımın TOP 16’da aynı gruba düşmesi, kulüpleri harekete geçirmiş ve Galatasaray cephesi, Kızılyıldız’la oynayacakları iki karşılaşmanın da tarafsız sahada yapılması için Euroleague yönetimine başvuruda bulunmuştu. Ancak kurallarından asla taviz vermek istemeyen ve özellikle taraftar konusunda çok hassas olan Euroleague yönetimi bunu reddetmiş, sadece takımları deplasmanlara seyirci götürmemesi kararı almıştı.

Sınırda zorluk çıkabilir!

Kızılyıldız maçına günler kala, başantrenör Ergin Ataman’ın ‘Belgrad’a gidip gidemeyeceği’ gündeme geldi. Hatta başarılı çalıştırıcıya ülkeye giriş yasağı konduğu ileri sürüldü. Ancak son gelişmelerde bu durumun söz konusu olmayacağı ve Galatasaray’ın coach Ergin Ataman’la birlikte Belgrad deplasmanına gideceği ifade edildi. Neyseki maç öncesi, iki tarafın da verdiği dostluk mesajları, Dışişleri ve Spor Bakanlıkları’nın sürekli irtibatta olması, Kızılyıldız Başkanı Nebojsa Covic’in de Ataman’ın ülkeye girişinde sıkıntı yaşamaması adına Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic’le özel olarak görüşmesi, aradaki gerginliğin azalmasını sağladı. Zaten Ataman’ın diplomat olmaması nedeniyle Sırbistan parlementosunun böyle bir karar alamayacağı belirtilirken, tek sıkıntının Belgrad sınırında Ataman’a Sırp polislerin zorluk çıkarabileceği konuşuluyor.

Yazarlar