Fenerbahçe Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde zaferin şifreleri! Son dakikalar nefes kesecek

Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde zaferin şifreleri! Son dakikalar nefes kesecek

08.01.2023 - 09:10 | Son Güncellenme:

Derbide ezeli rakiplerin nasıl başladığından çok, nasıl bitireceği önem kazanacak. Takımların en fazla maçların son yarım saatlerinde gol atması bu mücadelede de belirleyici olacak, 76-90 arası ayakta kalan taraf 3 puan yolunda avantaj sağlayacak.

Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde zaferin şifreleri Son dakikalar nefes kesecek

Süper Lig’de zirvenin kaderini etkileyecek Fenerbahçe-Galatasaray derbisinde taraftarlar nefesini tuttu, kritik 90 dakikaya odaklandı. Bu akşam Kadıköy’de oynanacak kritik mücadelede teknik direktörlerin hücum stratejileri büyük önem taşıyacak.

Haberin Devamı

Özellikle takımların gol dağılımlarına bakıldığında, son yarım saatler hemen göze çarpıyor. Ligde attığı 42 golle en skorer takım olan Fenerbahçe, 76-90 dakikaları arasında 12 gol buldu. Bu rakam toplam gol sayısında yüzde 29’luk bir orana tekabül ediyor.

29 gollü Galatasaray da yine aynı süre içerisinde yani 76-90 arası 9 gole imza attı ve yüzde 31’lik bir oran tutturdu. Fenerbahçe, rakibinden bir adım farklı olarak 16-30 dakikaları arası 9 gol buldu.

Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde zaferin şifreleri Son dakikalar nefes kesecek

İki takımın sonuca ulaşabilmesi için maçın son bölümlerini kısacası finali iyi oynaması gerekiyor. Burada elbette bazı detaylar da var. Zirve adayı iki takım, ligin en fazla isabetli şut bulan takımları.

Fenerbahçe’nin maç başına 11.6 şutu varken Galatasaray, 13.7 şut oranıyla ligin en iyisi. Fenerbahçe maç başına 5.6 isabetli şut çekerken, Galatasaray 6.8’lik isabetli şut oranıyla bu alanda da ligin zirvesinde.

Haberin Devamı

Fakat şutları gole çevirme oranında Fenerbahçe öne çıkıyor. Maç başına 2.6 gol ortalamasına sahip sarı-lacivertliler, son derece üretken bir görüntüde. Sarı-kırmızılılar ise 1.8’lik maç başına gol ortalamasıyla oynuyor. Jorge Jesus’un takımının gol atma sıklığının 46.8 dakikada bir olması da önemli bir detay. Zira Fenerbahçe, nerdeyse her ilk yarıda bir gol bulabiliyor. Ancak bu rakam Galatasaray’ın 67.1 olarak göze çarpıyor.

Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde zaferin şifreleri Son dakikalar nefes kesecek

Son yıllarda futbolseverler sessiz geçen derbilere alışsa da bu akşamki 90 dakika farklı bir heyecan yaratıyor. Hücumda efektif bir görüntü çizerek ligin en çok gol atan takımı olan Jorge Jesus’un Fenerbahçe’si ile son 6 maçını kazanan ve Başakşehir deplasmanında 7 gol bulan Okan Buruk’un Galatasaray’ı zevkli bir 90 dakika vaat ediyor.

Hayat veriyorlar

Ligde son dönemde Michy Batshuayi ve Bafetimbi Gomis takımlarına hayat veren forvetler olarak öne çıkıyor. Fenerbahçe’de son 2 lig maçında 3 gol atan Batshuayi, toplamda da 10 maçta 8 gol buldu.

Gomis de son 3 maçta 3 gol kaydetti, toplamda 13 karşılaşmaya 7 gol sığdırdı. İki yıldız da mücadeleci futbolları, ceza sahası içindeki gol sezgileri ve tecrübeleriyle Kadıköy’deki dev karşılaşmada da göz önünde olacak.

Haberin Devamı

Fenerbahçe önde

Türk futbolunun güzide iki kulübü Fenerbahçe ve Galatasaray’ın maçlarında sarı-lacivertliler önde. 1909 tarihinden bu yana oynanan 114 yıllık rekabette Fenerbahçe 147 kez kazanırken Galatasaray 123 maçta galip geldi. 124 mücadele ise beraberlikle noktalandı.

Süper Lig’deki rekabette de Fenerbahçe 52 defa sahadan galip ayrıldı, Galatasaray da 35 mücadeleyi önde bitirdi. Ligde 43 karşılaşmada taraflar eşitliği bozamadı. Fenerbahçe’nin ev sahibi olduğu derbilerde ise sarı-lacivertliler 95 kez gülerken sarı-kırmızılılar 43 defa kazandı. 57 mücadele berabere bitti.

Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde zaferin şifreleri Son dakikalar nefes kesecek

Ferdi’nin enerjisi Sacha Boey’in hızı

İki takım kadrosunda hızları ve enerjisiyle göze çarpan yıldızlar mevcut. Ancak aralarında iki tanesi var ki, maça direkt etki edebilecek güçteler. Fenerbahçe’nin yükselen değeri Ferdi Kadıoğlu adeta bir joker gibi... Galatasaray’da da Sacha Boey sağ kanadı çok iyi kullanıyor, hızıyla dikkat çekiyor.

15 maçta forma giyen Ferdi, 1 asist, yüzde 84 pas isabeti, 1.4 top kapma, yüzde 60 ikili mücadele kazanma ve 0.9 dribling ortalamasına sahip.Boey ise 14 maçta 2 asist, yüzde 81 pas isabeti, 2.0 top kapma, yüzde 58 ikili mücadele kazanma ve 1.2 dribling ortalamasıyla oynuyor.

Haberin Devamı

Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde zaferin şifreleri Son dakikalar nefes kesecek

Biri deplasmanda diğeri evinde

Sarı-kırmızılı bu sezon ligde deplasman başarısıyla dikkat çekiyor. 9 deplasman maçından 20 puan toplayan ve 2.22’lik puan ortalaması tutturan Cim Bom, dış sahada 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi aldı. Fenerbahçe ise evinde 9 lig maçında 7 galibiyet, 1 yenilgi ve 1 beraberlik elde etti, 22 puan aldı. Ligdeki puan durumuna bakıldığında iç sahanın lideri Fenerbahçe, deplasmanın lideri de Galatasaray oldu.

Golün adı Güney Amerika

Derbi öncesi sakatlıkları geçen Güney Amerikalı yıldızlar Enner Valencia ve Mauro Icardi maçın kaderini etkileyecek. Ligde 13 maçta 13 gol, 4 asisti olan Valencia ile 6 maçta 4 gol 3 asistle oynayan Icardi, Kadıköy’de öne çıkacak.

Kadıköy’deki dev derbide Ekvadorlu yıldız Enner Valencia ve Arjantinli yıldız Mauro Icardi, 90 dakikada en fazla merak edilen isimler olacak.
Sakatlıklarını atlatan ve artık takıma katılan iki yıldızın ilk 11’de başlayıp başlamayacakları maç saatinde netlik kazanacak. Ancak ilk 11’de olmasalar bile süre alacakları kesin. İki yıldızın da takımlarına gol yollarında büyük umut olacakları da herkesin malumu.

Haberin Devamı

Ligde 13 maçta 13 gol, 4 asistle oynayan Valencia, gol krallığında bir hayli iddialı... Icardi ise 6 maça çıkmasına rağmen 4 gol, 3 asistle 7 gole direkt etki etti.

Özellikle Beşiktaş derbisinde attığı 2 golle kalitesini gösteren Icardi, Fenerbahçe derbisi öncesi de taraftarlarını heyecanlandırıyor.
Öte tarafta Valencia, Dünya Kupası da hesaba katıldığında 24 resmi maçta 15 gol atıp 4 asist yaptı. Valencia ligde 68 dakikada bir gol atıyor. Icardi ise ligde 115 dakikada bir gol buluyor.

Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde zaferin şifreleri Son dakikalar nefes kesecek

Savunma liderleri

Fenerbahçe ve Galatasaray’da savunmanın liderleri büyük önem taşıyor. Fenerbahçe’de Attila Szalai ve Galatasaray’da Victor Nelsson takımları için kritik rol oynayacak. Ligde 16 maçta oynayan Szalai, Jorge Jesus’un vazgeçilmezi... Macar stoper, 2.1’lik hava topu kapma oranı, yüzde 59’luk ikili mücadele kazanma oranı ve yüzde 84’lük pas başarı oranına sahip.Benzer şekilde Okan Buruk’un bir numarası Nelsson, 16 maçta boy gösterdi. Danimarkalı yıldız, 2.3’lük hava topu kapma oranı, yüzde 49’luk ikili mücadele kazanma ve yüzde 85’lik pas oranıyla oynuyor.

Kaptanlar kalede

Ezeli rakiplerin kalecileri de takımlarının liderleri konumunda. 2011’den beri derbilerde yer alan Fernando Muslera, Galatasaray tarihinin efsanelerinden... 2019’dan beri Fenerbahçe’de olan Altay Bayındır da Türk futbolunun gelecek vaat eden yıldızlarından. İki kaleci de kaptan olarak önemli bir sorumluluğa sahip. Muslera 15 maçta 12 gol yedi, 6 maçta kalesini gole kapattı. Yüzde 79’luk kurtarış oranı var. Uruguaylı, ceza sahası dışından sadece 3 gol yedi. Altay ise 16 maçta 17 golü kalesinde görürken, 8 maçta kalesine duvar ördü. Yüzde 67’lik kurtarış oranına sahip Altay, ceza sahası dışından yalnızca 1 gole izin verdi.

Fenerbahçe - Galatasaray derbisinde zaferin şifreleri Son dakikalar nefes kesecek

6 numaraya dikkat

Derbide hücum ne kadar önemliyse takım savunmaları da bir o kadar değerli. Elbette stoperlere büyük iş düşecek ama kilit rol orta sahada 6 numaralarda olacak. Fenerbahçe’de Willian Arao ve Galatasaray’da Lucas Torreira bu konuda öne çıkan isimler...

Sezon başında büyük umutlarla gelen iki yıldız, bugünkü derbide de takımlarının adeta kalbi olacak. Fenerbahçe’de Arao 14 maçta 3 asistle oynuyor. Brezilyalı yıldız yüzde 86 pas isabeti, 2.6 hava topu kapma, 1.2 top kapma, yüzde 51 ikili mücadele kazanma ortalamalarına sahip. Galatasaray’da Torreira ise 13 maçta yüzde 88 pas isabeti, yüzde 62 ikili mücadele kazanma ve 1.2 top kapma ortalamalarını tutturdu.

Derbilerde son 2 mücadeleyi Fenerbahçe kazandı. 2021-22 sezonunda oynanan iki maçı da sarı-lacivertliler galip bitirdi. Galatasaray ligde son 6 maçını kazanmayı başardı, 7 maçtır da kaybetmedi. Sarı-kırmızılılar özellikle son 3 deplasmanda 3 puan aldı.