Şampiyonlar Ligi Futbol denklemi: Borussia Dortmund müjdesi!

Futbol denklemi: Borussia Dortmund müjdesi!

03.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Topa sahip oynadığı Bundesliga’da beşinci sıradaki Dortmund, topu rakibe bıraktığı Devler Ligi’nde finalin kapısına dayandı. Sarı-siyahlılar bir kaç bilinmeyenli bir futbol denklemi üretti, favorilerin hep kazanmasından bıkkın futbolseverleri heyecanlandırdı.

Futbol denklemi: Borussia Dortmund müjdesi

Oyunda heyecan arayan, sürekli favorilerin kazanmasından sıkılan futbolseverler bu sezon gözünü Almanya’ya çevirdi. Bundesliga’yı uzun yıllardır domine eden Bayern Münih’i tahttan indirerek şampiyonluğa erişen Bayer Leverkusen’in ardından bir başka Alman ekibi de, Avrupa kulvarında büyüklere kafa tuttu.

Ülkesinin liginde an itibariyle ancak beşinci sırada bulunan Borussia Dortmund, buna karşın Şampiyonlar Ligi’nde finale kalmaya çok yaklaşınca, bir numaralı kupada heyecan dozu da haliyle arttı. Yarı final ilk maçında turnuvanın en güçlü ekiplerinden Paris Saint Germain’i mağlup eden sarı-siyahlılar, rövanş öncesinde avantajı kaptı.

Haberin Devamı

Teknik direktör Edin Terzic ve yardımcısı Nuri Şahin önderliğindeki Borussia Dortmund, beklenmedik başarısına beklenmedik taktik farklılıkla ulaştı. Ligde ve Avrupa kupalarında iki farklı görüntü çizen Alman ekibi, Bundesliga’da topa daha çok sahip olup rakipleri karşısında oyunu domine eden bir futbol ortaya koyarken, Devler Ligi’nde ise topu daha çok rakibe bırakan bir anlayışı benimsedi.

Paris Saint Germain Westfalen’de %54 ile topa daha çok sahip olan taraftı. Genel olarak Dortmund’un bu sezon bu kulvarda maç başına ortalaması da %50 altında kaldı. Buna karşın Almanlar önceki gece rakibine oranla 10 kilometre daha çok koştu. Ülke ligindeki maçlarda topa sahip olma oranı ortalama %56’larda olan ekibin, bunun tersini uyguladığı Avrupa’da çok daha başarılı olması, çözülmesi güç bir kaç bilinmeyenli bir futbol denklemine dönüştü.

Haberin Devamı

TARİHTE BİR İLKE İMZA ATABİLİRLER

Borussia Dortmund, otuz birinci haftası geride kalan Bundesliga’da beşinci sırada. Bu lig ilk dört takımını Avrupa’nın bir numaralı kupasına gönderebildiği için, sarı-siyahlılar sezonu bu basamakta noktaladığında normal şartlarda gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılamayacaktı.

Ancak Terzic’in ekibinin önünde bulunan bazı fırsatlar, onları tam tersine tarihe geçecek bir Devler Ligi katılımının kahramanı yapabilir. Bu kulvarda bu sezon kupayı havaya kaldırırlarsa, gelecek sezon yine direkt katılabilecekler. Bir diğer kontenjan ise değişen formatla ilgili.

Şampiyonlar Ligi’nde gelecek sezondan itibaren artacak takım sayısında 2 ek kontenjan, bu sezon takımları en çok puanı toplayan iki ülkeye verilecek. Almanya’nın beşincisi, gelecek sezon Şampiyonlar Ligi’ne katılacak. İlk beşi garantileyen Dortmund 5. bitirirse, kendi liginde ilk dörtten vize alamadığı Şampiyonlar Ligi’ne, farklı iki yerden birden katılım hakkı kazanan tarihteki ilk takım olabilecek.

Yazarlar