Süper Lig Bu hakemlerle lig biter mi? 7 maddelik önemli tespit

Bu hakemlerle lig biter mi? 7 maddelik önemli tespit

13.04.2023 - 08:24 | Son Güncellenme:

Süper Lig'de zorlu maratonda kritik virajlara girildi. Zirveye oynayan takımlar, maçlardan sonra hakemlerden dert yanarken, tepkilerin dozajı yükseliyor. Eski hakem ve Fanatik Gazetesi yazarı Deniz Çoban, herkesin aklındaki o soruya yanıt arıyor: Bu hakemlerle bu lig biter mi?

Bu hakemlerle lig biter mi 7 maddelik önemli tespit

Süper Lig'de sona yaklaştıkça hakem atamaları ve maçlarda verilen kararlar, daha büyük bir tartışma konusu haline gelmiş durumda. Özellikle zirvenin adaylarından sık biçimde hakem kararlarına ve bunlar doğrultusunda Merkez Hakem Kurulu Başkanı Lale Orta'ya yönelik ifadeler geliyor.

Haberin Devamı

BAKİ'DEN MHK BAŞKANI'NA ÇAĞRI

Süper Lig'de 28. hafta, Fenerbahçe'nin deplasmanda Fatih Karagümrük'ü mağlup ettiği karşılaşma ile kapandı. Karşılaşmanın hakemi Abdülkadir Bitigen ve ekibinin maç içindeki kararları büyük tartışma yarattı. Mücadelenin ardından açıklamalarda bulunan Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Baki; özellikle Lale Orta ve Merkez Hakem Kurulu'na seslenerek "Günlerdir algılar, manipülasyonlar Lale Orta diyorlar ama bu hakemler Fenerbahçe’yi şampiyon yapacak algısı dün bir kaç programda gördüm utanma da kalmamış insanlarda. Herhalde bu işten bir tek bu hakemlerin haberi yok. Artık herkesin gözü önünde ciddi anlamda bir çadır tiyatrosuna döndü bu iş. Ben hem Lale Orta'ya hem MHK'ye hem de TFF'nin bütün kurumlarına sesleniyorum. Artık bu algıcılardan bu lobilerden korkmayın. Bari bu son kalan 2 ayda herkes işini doğru yapsın objektif yapsın. Bari ligin kalan itibarını son objektiflik kırıntılarını kurtarmaya çalışalım hep beraber" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bu hakemlerle lig biter mi 7 maddelik önemli tespit

OKAN BURUK: HAKEM HATALARI OYUNCULARI ETKİLİYOR

Hakem hatalarının oyuncularda yarattığı etkiye ilişkin konuşan Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, "Son maç sonrası bir tepki oldu. Biz orada bittiğine ve biteceğine inanıyoruz. Oyuncuların da sahaya odaklanması gerektiğini söyledik. İşimiz sahadaki oyun. Her şeyi hakeme bağlayamayız. Önce biz en iyisini yapacağız, sonra hakemler de üzerine düşeni yapacak. Ancak hatalar üst üste gelince futbolcular da bir etki oluştu ama bunu silmek istiyoruz. Sadece oyuna, futbola, sahaya odaklanmaları gerekir. Zaten öyle başarılı olacağız. Biz futbola odaklandığımızda üst üste 14 galibiyet alan bir takımız. Tekrar buna odaklanacağız, dışarıyı düşünmeyeceğiz. Bir daha aynı şeylerin yaşanmayacağını da düşünüyoruz. Başakşehir maçının son olduğunu düşünüyoruz. Bizim bahaneye değil motivasyona ihtiyacımız var" dedi.

Bu hakemlerle lig biter mi 7 maddelik önemli tespit

HERKESİN AKLINDA TEK SORU: BU HAKEMLERLE LİG BİTER Mİ?

Eski hakem ve Fanatik Gazetesi yazarı Deniz Çoban, herkesin aklındaki 'Bu hakemlerle lig biter mi?' sorusuna yanıt aradı. İşte Deniz Çoban'ın konuyla ilgili tespitleri...

Haberin Devamı

"Hakem âleminde işler yolunda gitmiyor. Güven erozyonu had safhada. Kritik kararlar ne sahada ne de kamuoyunda kabul görüyor. Hakemlerden memnun olan takım neredeyse hiç yok. Suçun tamamını görevdeki sorumlularda aramak da adil olmaz. Son 15 yılda uygulanan yanlış politikaların, yaşanan süreçte etkisi olduğunu da ifade etmek gerekir. Sezona Sabri Çelik MHK’si ile başladık. Beğenmedik ve değiştirdik. Hakemlik kötü gidiyordu, çok daha kötü oldu. Olumsuzlukların sebebini şöyle sıralayabiliriz:

1 - Konuşmalar ortaya döküldü

Kötüye gidişin hızlanması, VAR kayıtlarının açıklanması ile oldu. Hakemlerin konuşmaları ortaya dökülürken, 2 hakem kızağa çekildi, 1 hakeme bir daha görev verilmeyeceği duyuruldu. Bu durum hakemleri tepeden tırnağa olumsuz etkiledi. Otoriteye olan güven sarsıldı.

Bu hakemlerle lig biter mi 7 maddelik önemli tespit

2 - Bu sözler hakemleri yaraladı

MHK Başkanı tarafından hakem kararları TV ekranlarında bir yorumcu edasıyla eleştirildi. “Dünyanın hiçbir yerinde, hiç kimse bu pozisyona penaltı demez!” gibi ifadeler hakemleri yaraladı. MHK’nin VAR odası kayıtlarını dinleme merakı, hakemler üzerinde baskı unsuru oldu.

Haberin Devamı

3 - Kurulda tecrübeli isim yok

VAR sistemi geldiği günden itibaren tüm kurulların yumuşak karnı “VAR” oldu. Görevden ayrılan tüm kurullar “VAR tartışmaları” nedeniyle görevi bırakmak zorunda kaldılar. Mevcut kurulda ise VAR konusunda tecrübeli herhangi bir ismin olmaması büyük handikap doğurdu.

4 - Eğitimciler kafa karıştırdı

Pawel Gil ile Hugh Dallas farklı zamanlarda aynı konularda eğitim veriyorlar. Ama ifade tarzlarında farklılık var. Bazen de farklı fikirde olabiliyorlar. Buna bir de mevcut MHK’nin kendi değerlendirmeleri eklenince 3 farklı kaynaktan, 3 farklı yorum alan hakemler kafa karışıklığı yaşıyorlar.

Bu hakemlerle lig biter mi 7 maddelik önemli tespit

5 - VAR'a motive olamadılar

Uzun zamandır VAR’da görev almayan hakemlerin VAR odasına çabuk motive olamadıklarına, iletişim ve standartta sorunlar yaşadıklarına şahit olduk.

6 - Atamalarda adaletsizlik

Deprem felaketi sonrası en üst iki ligde haftalık maç sayısı 14’e düştü. Hakemlerin maç frekansı düştü, dolayısıyla maç kondisyonları azaldı. Bir de buna atamalardaki adaletsiz dağılım eklenince; “mutlu bir azınlık”, “mutsuz bir çoğunluk” oluştu.

Haberin Devamı

7 - 'Yapay zeka' çare olmadı

'Yapay zeka', atama tartışmalarına çare olmadı. Kamuoyundan önce hakemler bu atama yöntemine ikna olmadılar. 6 haftada 5 maça giden hakemin olduğu yerde, 6 haftada sıfır çeken hakemlerin varlığı huzursuzluk doğurdu."