Galatasaray Spor yazarları, Galatasaray - Alanyaspor maçı sonrası hayran kaldı! 'Karabasan gibi'

Spor yazarları, Galatasaray - Alanyaspor maçı sonrası hayran kaldı! 'Karabasan gibi'

26.11.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Milli arada sakatları iyileşen Galatasaray, Alanyaspor karşısında rahat bir galibiyete imza attı. Sarı-kırmızılıların 4-0'lık farklı zaferini spor yazarları kaleme aldı. Duayen isim, Galatasaray'la ilgili çarpıcı bir benzetmede bulundu.

Spor yazarları, Galatasaray - Alanyaspor maçı sonrası hayran kaldı Karabasan gibi

Okan Buruk yönetimindeki Galatasaray, Süper Lig'in 13'üncü haftasında konuk ettiği Alanyaspor karşısında sahadan 4-0'lık galibiyetle ayrıldı. Sarı-kırmızılıların zorlanmadan kazandığı mücadeleyi spor yazarları değerlendirdi. Galatasaray'ın galibiyetinin ardından usta kalemin 'karabasan' benzetmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

İşte Galatasaray - Alanyaspor maçı sonrası yapılan değerlendirmeler...

GALATASARAY ÇOK İSTEKLİYDİ / OSMAN ŞENHER

Milli ara Galatasaraylı futbolculara ilaç gibi gelmiş. Icardi, sakatlığını atlatmış, geçen sezonki fizik gücünü geri kazanmış. Çok istekliydi, gol attı, asist yaptı. Uzun zamandır yedek kulübesinde çile dolduran Mertens şu anda sarı-kırmızılı takımın kadrosundaki oyunu en iyi okuyan isim konumunda. O da iki gol attı, bir asist yaptı... Arkadaşlarıyla pas alışverişi, boş alan koşuları... 74 dakika sahada kaldı, Icardi ile beraber takımın en iyileriydi. Karabasan gibi Alanyaspor’un üstüne çöktüler.

Zaha ise çok farklı bir oyuncu. Onun gibi kaliteli futbolcular, skor 2-0, 3-0 iken bu maç bitti diye düşünürler. Ama dün geceki Zaha 4. golü attı, devamlı oyunun içinde kaldı, hiç kopmadı. Ndombele, tam istenilen performansında olmamasına rağmen, Okan hocanın uyarılarıyla maçta çok güzel işler yaptı. En büyük özelliği oyunu iyi okuyor, çok iyi paslar veriyor. İkinci yarıda fizik gücü biraz düştü, bu anlarda pas hataları yapmasına rağmen sıradan bir futbolcu olmadığını gösterdi. Her şeyden önce Torreira’yı rahatlattı, devamlı da hücumu düşündü. Çok da başarılı oldu, rakibe pres yaparak nefes aldırmadı.

Haberin Devamı

Maçın başından sonuna kadar orta sahanın hakimi Galatasaray’dı. Bunun sebebi Torreira ve Ndombele’nin başarılı oyunuydu. Sağ çizgide Barış Alper, ilk yarıda çok etkili olmasa da ikinci devrede o da etkiliydi. Önündeki boş alan top atıldığı zaman Barış Alper’in gücü ikiye katlanıyor. Karşısındaki bek kim olursa olsun rahatlıkla geçip, forvetine etkili paslar verebiliyor. Dün de sarı-kırmızılı takımda görevini yapan isimler arasındaydı.

Spor yazarları, Galatasaray - Alanyaspor maçı sonrası hayran kaldı Karabasan gibi

Okan hocanın Kazımcan ısrarı bu maç için tuttu. Manchester United maçında ne olur onu bilmiyorum. Ama sen Galatasaray’ın sol bekiysen, üstelik 20 yaşındaysan, Oğuz ile attığın deparda bu kadar geride kalmamalıydın. Muslera o topta kalesini terk edip, iyi yer tutmasa sarı-kırmızılılar gol yiyecekti.

Haberin Devamı

Kaan Ayhan takımın jokeri. Orta sahada, stoperde oynuyor. Her şeyden önce takımına yararlı olmak için neyi varsa sahaya koyuyor. Sanchez ile beraber dün gece hatasız oynadı. Sonuçta Manchester United maçı öncesi Alanyaspor karşısında alınan farklı galibiyet Galatasaray’a büyük moral oldu. Alanyaspor ise hiç direnemedi. Fatih Tekke’nin işi çok zor.

Haberin Devamı

AHENK, UYUM VE DENGE / BURCU KAPU

Okan Buruk, Hatay mağlubiyetinin ardından vakit kaybetmeden çıkardığı dersle, Alanya karşısına rotasyonlu bir kadroyla çıktı. Şampiyonlar Ligi ve ligi birlikte sürdürdüğü sürece izleyeceğimiz kadro çeşitliliğinin başlangıcını da bu maçla yapmış oldu.

Haberin Devamı

Spor yazarları, Galatasaray - Alanyaspor maçı sonrası hayran kaldı Karabasan gibi

Galatasaray iç sahada maçlara kendi yarı sahasında bir tek Muslera’nın kaldığı bir oyunla başlıyor. Ardından baskı kurduğu 15-20 dakikalık periyotta golü çıkaramazsa yavaş yavaş hem fizik hem moral olarak düşüyor. Rakip takımlar ise ilk yarıyı gol yemeden bitirmek için kapanıyor ve süreyi geçirmeye çalışıyor. Bu sezon ilk defa bir lig maçında o yoğun baskıyı hiç düşürmeden ilk yarının tamamına yaydı sarı kırmızılılar. Alanya’nın hücum geçişi yapmasına fırsat vermeden 45 dakika boyunca topu rakip yarı sahada tutarak oynadılar. Bunun karşılığını da iki golle aldılar. İlk yarının yıldızı Mertens’di. Bu sezon sonu futbolu bırakmayı planlayan Belçikalı yıldız bütün kariyerini özetleyecek nitelikte bir gol attı. Belki topla çok yaratıcı bir oyuncu değil ama topsuz oyunda gezici koşuları - alan bilgisi, oyun aklı ve öngörüsüyle takımın saha içindeki taktiksel beyni. Geçen sezon da sakatlık yaşayana kadar aynı şekildeydi. Belli bir yaştan sonra futbolcular için sakatlıktan dönüş hep biraz eksilerek oluyor. O da sezonu bu sebeple pek iyi kapatmadı ama doğru maçta, doğru süre verildiğinde mevkisinde ondan iyisi yok. Bu yüzden herkes en iyi olduğu yerde oynamalı. Kerem sol açık, Mertens santrfor arkası.

Galatasaray için bu maç, takımın milli aradan nasıl döneceğinden çok, Icardi’nin sakatlıktan nasıl döneceğinin önem taşıdığı bir soruyla başladı. O da cevabı ilk yarıda attığı golle verdi. Dün iğnesiz çıktığı maçta, topu hissedişi, pozisyona girişi, sıçramaları, vuruş hızı kısaca her şeyi geri dönmüştü. Bir gol iki asistle de gol krallığı koltuğuna tek başına oturdu.

Spor yazarları, Galatasaray - Alanyaspor maçı sonrası hayran kaldı Karabasan gibi

Sarı kırmızılılarda aradan herkes formda dönmüş. Zaha’ya güncelleme gelmiş, pil ömrü 85%lere kadar çıkmış. NDombele daha fit, daha oyunun içinde, her pozisyonda rakipten top çalıyor. Oyuncular her topu uzaktan Icardi’ye atmaktansa, onunla birlikte uyum içinde oynuyor. Bu sayede Icardi sadece atmıyor, attırıyor da. Takım bir hücum planı olduğunu, doğru üçgenler kurarak, savunmadan doğru pas tercihleri yapıp hücum sürekliliği sağlayarak gösterdi. Lige verilen ara belli ki hepsine yaramış ama en çok da Okan Buruk’a. Planı, kadrosu, değişiklikleri ve zamanlamasıyla, yani aradan önce eleştirilen yönlerinin hepsine çalışmış Okan Hoca. Her teknik direktör bir orkestra şefidir ve takımında ahenk, uyum ve denge peşindedir. Dün hoca bunu yakaladı.

Dünkü maçın konuşulacak son konusu hakem Ali Şansalan’ın ikinci yarı sakatlanıp maça devam edememesi. Hakemlerimizin performansı maalesef lig seviyesi için yeterli değil. Çoğu zaman fiziksel görüntüleriyle maçın temposuna ayak uyduramıyorlar, oyunu yavaşlatıyorlar. Kendilerine ne kadar profesyonel bakıyorlar, sorulması gereken bir soru. Ama bu soruyu soracak ne benim ne de siz. Çünkü kilolarından tutun da kural bilgilerine kadar her şeyi sormak ve kontrol
etmekle görevli organlar var. Var değil mi?

Spor yazarları, Galatasaray - Alanyaspor maçı sonrası hayran kaldı Karabasan gibi

FARK YARATAN YILDIZLAR / TOLGA ERSARI

İyi futbol, iyi futbolcularla oynanır. Bu kural, Galatasaray – Alanyaspor karşılaşmasında bir kez daha tüm gerçekliğiyle kendisini gösterdi.
Milli ara sonrası, Çarşamba akşamı oynayacağı Manchester United maçını da düşünerek rotasyonlu bir on birle Alanyaspor karşısına çıktı Okan Buruk. Bu sefer doğru maç seçmişti Galatasaray Teknik Direktörü; rotasyon yapılacak maç, bu maçtı!
Hakemin başlama düdüğüyle birlikte temel oyun planı “ gol yememek “ olan Alanyaspor’a karşı büyük bir baskı kurdu sarı- kırmızılılar. Yakalanan pozisyonların çoğu yine son tercihler ve son vuruşlardaki hatalar nedeniyle kaçarken 25’den sonra baskının dozunu biraz düşürdü Galatasaraylı futbolcular. Fakat yine de oyunun hâkimi kesin olarak sarı- kırmızılılardı.

Derken yıldızlar, maharetlerini skora dönüştürmeye başladılar. Zaha, maçın başlamasıyla birlikte Galatasaray’ın sol kanadında harika işler yaptı. Haftalar sonra ilk on birde sahaya çıkan Mertens, yine haftalar sonra Galatasaray’ın santrafor arkasının dolmasını sağladı. Sarı- kırmızılıların ilk golünde Icardi’ye harika bir asist yapan Belçikalı futbolcu, 45’de gözlerin pasını silen bir gol attı. 55’de bu kez Icardi’nin kafayla arkaya aşırttığı topa yaptığı harika tek vuruş ile gelen gol de tam bir usta işiydi. Tabii bu vuruş kadar önemli olan başka bir şey de golü koklamak ve o bölgede bulunmak!

Yıldızlar geçidini harika bir vuruşla sonlandıran Zaha’nın, güzel futbolunu süsleyen bu mükemmel gol öncesinde topu aldığı isim de yine Icardi’ydi.
Zaha bir gol, bir asist; Icardi bir gol, iki asist; Mertens iki gol, bir asist! İşte gecenin yıldız karnesi bu. Yazının başında da belirttiğim gibi; iyi futbol, iyi futbolcularla oynanır. Galatasaray da dün gece, temel planı “ gol yememek “ olan Alanyaspor engelini her biri son derece değerli yıldızlarıyla aştı ve farka ulaştı.

Elbette Mertens’in üzerinde biraz daha fazla durmak gerekiyor. Haftalardır Kerem Aktürkoğlu’nu santrafor arkasında oynatıyor Okan Buruk. Fakat olmuyor, Kerem santrafor arkasını dolduramıyor. Hem Galatasaray’a hem de Kerem’e yazık oluyor. Alanyaspor maçında da görüldü ki; Okan Buruk, Kerem’e başka bir formül bulmalı ve Mertens mutlaka ilk on bire kazandırılmalı. Mertens’in varlığı, Icardi’nin de verimini arttırıyor. Nitekim Arjantinli futbolcu, yukarıda da belirttiğim gibi iğneyle oynadığı sakatlık dönemindeki suskunluğunu bir gol ve iki asistle sonlandırdı.

Spor yazarları, Galatasaray - Alanyaspor maçı sonrası hayran kaldı Karabasan gibi

Yalnız burada küçük bir ayrıntıya değinmek istiyorum. 74’de oyundan çıkan Mertens’i tüm stat ayakta alkışlarken Okan Buruk’un soğuk bir şekilde kendisini tebrik etmesi dikkatlerden kaçmadı. Bu nedenle Mertens’in Okan Buruk’un bundan sonraki planlarında da kulübede yer alması sürpriz olmaz.
Çarşamba akşamı oynayacağı Şampiyonlar Ligi maçını da düşünerek 74. dakikada dört değişiklik yaptı Okan Buruk. Fakat belki de sezonun en önemli maçı olan Manchester United maçı öncesinde en kritik bölgenin en kritik adamlarından Davinson Sanchez’i çıkartmadı. Bundan sadece beş dakika sonra Davinson Sanchez sakatlanarak sahayı terk etmek zorunda kaldı. Abdülkerim Bardakcı’nın ağrıları varken stoperin diğer kalesini, hem de skor 4-0 olmuşken oyunda tutmanın mantığı nedir? Okan Buruk’un hatalarını, yanlış tercihlerini sürekli dile getiriyoruz. Fakat o, birini düzeltse başka bir yerden mutlaka bir açık veriyor. Son Hatayspor maçı da büyük oranda Okan Buruk’un yanlış tercihleri yüzünden kaybedildi. Şimdi de Davinson Sanchez olayı. Dilerim Kolombiyalı futbolcu bir an önce iyileşir ve Çarşamba akşamı takımdaki yerini alabilir.

Spor yazarları, Galatasaray - Alanyaspor maçı sonrası hayran kaldı Karabasan gibi

Konu yıldızlar olunca başka bir mesele de geliyor tabii ister istemez insanın aklına. Dünya çapında yıldızlarınız var ama üç yerli oyuncu kuralından dolayı istediğiniz gibi takım kuramıyorsunuz. Türk futbolunun gelişmesinin önünde iki büyük engel var. Biri hakemler diğeri de son derece anlamsız yerli oyuncu kuralı. Diğer maçlar gibi Alanya maçı da bu iki sorunun sahaya yansımasına bir örnek oldu. Yerli – yabancı, yaşlı- genç diye bir ayırım futbolun doğasına aykırıdır. İyi futbolcu, kötü futbolcu vardır ve bunu belirleyen yetenek ve çalışmadır. Futbolcunun pasaportu değil.

Yazarlar