Gökhan Türe

Gökhan Türe

gture@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

BEKO Basketbol Ligi’nde 2008 - 2009 sezonunun açılış haftası, oyun kurucuların birbirinden müthiş performanslarına sahne olurken, CASA TED Kolejliler dışında hemen bütün takımlar, bu kritik pozisyonda isabetli transferler yaptıklarını kanıtladılar

Her geçen yıl geçmişin üzerine koyarak tarihin “en iyisi” özelliğini yıldan yıla taşıyan BEKO Basketbol Ligi, 2008 - 2009 sezonunda yepyeni yüzüyle vizyona girerken, ilk hafta maçları sonunda oyun kurucuların performansı göz kamaştırdı.
Sezona birbirinden flaş “sayısız” transferle bomba gibi girmeye hazırlanan Efes Pilsen, Bandırma’da ummadığı bir kazayla karşılaşırken, lacivert - beyazlılar’ın ipini çeken, ABD’li guard Joseph Crispin oldu. Tecrübeli oyun kurucu, Efes Pilsen’in defansif anlamda “berbat” bir görüntü çizdiği maçta 3/7 iki sayı, 6/11 üç sayı, 11/11 serbest atış ve 10 asistle toplam 35 sayıya imza attı, Efes’i resmen tek başına dağıttı. Yunus ve Agudio da Crispin’in bu mükemmel şovuna eşlik ederken, sezonun ilk büyük sürprizi de kendiliğinden açığa çıkıverdi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, Mutlu Akü Selçuk Üniversitesi’ni 91 - 82 yendiği maçta ise ev sahibi takımın guardı Michael Green, 21 sayı, 9 ribaund, 9 asist ve 4 top çalma ile triple double’ı kılpayı kaçırdı. Green de daha ilk haftada kalitesini ortaya koyarken, bir başka “guard devrimi” haberi ise Bursa’dan geldi. Oyak Renault, Mersin Büyükşehir Belediyesi’ni 71 - 70’le zor da olsa yenerken, galibiyeti, ABD’li guard Alex Gordon’un 26 sayı, 5 ribaund, 3 asistlik performansı getirdi. Yine Pınar Karşıyaka, Aliağa Petkim’i deplasmanda 80 - 73 mağlup ederken, Ralph Mims 28 sayı, 4 ribaund, 4 asist, Hakan Köseoğlu da 18 sayı, 3 ribaund, 7 asistle guard pozisyonunda nefis bir resital sundular. Beşiktaş Cola Turka’nın, Kepez’i 90 - 76 yendiği maçta ise sakatlanan guard Mire Chatman’ın yerine giren Mehmet Yağmur, 15 sayı, 4 ribaund, 3 asistle yine bu hafta sivrilen oyun kurucular listesindeki yerini aldı.

En zayıf halka Bell

Oyun kurucuların sıradışı görüntüsündeki ilk haftada “sırıtan” tek isim ise Fenerbahçe Ülker’e 83 - 46 yenilerek haftanın en farklı mağlubiyetini alan CASA TED Kolejliler’in guardı Kevin Bell oldu. Bell, 1/10 iki sayı, 1/4 üç sayı, “sıfır” asist ve üstüne üstlük 7 top kaybıyla istemeden de olsa takımını “sabote” etti, sahada tel tel döküldü.

Haberin Devamı

HAFTANIN KAHRAMANI
Crispin (Banvit)
ABD’li guard, Türkiye’deki ikinci senesine müthiş bir başlangıç yaptı. Efes Pilsen karşısında 35 sayı, 10 asistle akıllara zarar bir istatistik çıkaran Crispin, üzerine asistler de eklendiğinde toplamda 55 sayıya karşılık gelen bir katkı sağladı, Banvit’e sahada sınıf atlatırken tek kelimeyle muhteşem bir performansa imza attı.

Haberin Devamı

HAFTANIN TAKIMI
Banvit

Türkiye Kupası’nda oynadığı üç maçı da kaybeden, ancak FIBA Euro Challenge’a galibiyetle başlayan “istikrarsız” Bandırma ekibi, ligin ilk maçında “banko favori” Efes Pilsen’i evire çevire yenerken göz kamaştırdı, herkesi şaşırttı. Takım halinde normalin üzerinde bir yüzde yakalayan, % 52 üç sayı ve % 58 iki sayı isabetiyle Efes’in kötü savunmasını en iyi şekilde değerlendiren turuncu - yeşilliler, ligin ilk haftasının en sansasyonel sonucunu elde ettiler.

Haberin Devamı

HAFTANIN COACHU
Selçuk Ernak (Banvit)

Türk Telekom ile birlikte ligin “en hücumcu” iki takımından biri olacağının sinyallerini veren Banvit’e bu felsefeyi, göreve geldiği ilk günden beri aşılamaya çalışan Selçuk Ernak, kötü gününde yakaladığı Efes Pilsen’in üzerinden silindir gibi geçti. Rakibinin savunma zaaflarını ve geriye çabuk dönememesini iyi etüd eden Ernak, tempoyu yüksek tutup, Crispin - Yunus ikilisi ile Efes’in başına “balyoz gibi” indi.

EN İYİ ALTINCI ADAM
Mehmet (Beşiktaş Cola Turka)

Kepez karşısında henüz dördüncü dakikada Chatman’ın sakatlanmasıyla şans bulan Mehmet, bu şansı iyi kullandı. Sahada kaldığı 35 dakika boyunca takımına azami katkı sağlayan genç guard, 15 sayı ile skor yüküne katkı vermekle kalmadı, 4 ribaund ve 3 asistle belki de takımına Chatman’ın kırk dakika boyunca verebileceğinden fazlasını verdi.

HAFTANIN HAKEMLERİ
Murat Biricik, Fatih Arslanoğlu, Alper Özgök
(Banvit - Efes Pilsen maçındaki yönetimleriyle)

HAFTANIN İSTATİSTİĞİ
21 sayı, 9 ribaund, 9 asist, 4 top çalma (Michael Green - Antalya B. Bld.)