Diğer HEDEFİM FORMULA 1

HEDEFİM FORMULA 1

27.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Borusan Otomotiv’in desteğiyle 16 yaşında uluslararası alanda dereceler elde eden Kaan Önder, dev arena için basamakları emin adımlarla çıkıyor. Genç pilot, “Asıl hedefim Formula 1. Bu yolda önümdeki bir kaç sene çok önemli olacak” diyor

HEDEFİM FORMULA 1

ÖZEL RÖPORTAJ - ERKAN AYRAÇ / FOTOĞRAFLAR: MUSTAFA?ALKAÇ

Haberin Devamı

Türkiye’nin motorsporlarındaki en büyük umutlarından biri olan Kaan Önder daha 16 yaşında.
Ancak elde ettiği başarılar yaşından kat kat fazla. Bu spora karting yarışları ile başlayan ve uluslararası alanda birçok dereceye imza atan Türkiye ve Doğu Avrupa şampiyonlukları bulunan, şu anda BMW Formula’da final yarışına çıkacak olan Önder, “2010’dan beri Borusan Otomotiv Motorsport beni destekliyor. Bu benim için çok önemli bir şey. Bu kadar büyük bir takımın, karting pilotunu desteklemesi çok önemli. Bunun örnekleri yurt dışında bile zor görülüyor. Aynı zamanda bu sene Castrol de bana destek veriyor. BMW Formula’nın yarışları test yarışları olarak geçiyor. Bunu bir okul gibi düşünmek lazım. Medya ile iletişimden tutun da, facebook fan sayfası hazırlamanın eğitiminden bile geçiyoruz. Slovakya ve Macaristan yarışlarını kazandım. Son olarak Almanya’da final var. Üç yarışta en çok puan toplayan şampiyon olacak. Finale az bir zaman kaldı. Evde bile similatörde o pisti tanımaya çalışıyorum” diyor.

Haberin Devamı

HEDEFİM FORMULA 1

‘1-2 sene önemli’
Gelecekteki hedefinin Formula 1 olduğunu söyleyen Önder, “Bu spora merakım 2006’da başladı. Babamla İstanbul’da düzenlenen Formula 1 yarışına gittik. Oradaki arabaların sesi, görüntüsü beni etkilemişti. Ardından babamla kiralık go-kart yerlerine gitmeye başladım. Ardından da karting yarışlarına katılmaya başladım. Asıl hedefim Formula 1. Bu yolda önümdeki bir kaç sene çok önemli olacak. Şu anki pilotların çoğu 19-20 yaşında. Bu yüzden önümdeki 3-4 sene benim için önemli” diye konuştu.,

Ailesi destekliyor

Birçok ailenin otomobil sporlarına sıcak bakmamasına karşın kendisinde durumun farklı olduğunu söyleyen Önder: “Ailem beni çok destekliyor. Bütün yarışlara babamla gidiyoruz. Onların desteği olmasa belki bunların hiçbirini yapamazdım. Motorsporları tehlikeli bunu kabul etmek gerekiyor. Ama trafikte araba kullandığında başına bir şey gelme olasılığı daha fazla.”

‘Kültür değil’
Türkiye’de İbrahim Okyay’ı, dışarda ise F1 pilotu Jenson Button’ı kendisine örnek aldığını söyleyen Kaan Önder, “Avrupa’da kartingde yarıştım. Orada bir kültür oluşmuş durumda. Ancak burada öyle değil. Türkiye’den çıkan pilot sayısının az olması da bu yüzden. Karting motorsporlarının ilkokulu gibi. İngiltere’de lisanslı 15 bin pilot var. Ama başarılar kazanıldıkça daha farklı olacağını düşünüyorum.”

Haberin Devamı

A’dan Z’ye her şey öğretiliyor!

Arkasındaki ekibe de dikkat çeken genç sporcu, “Kartingden, bu tür büyük otomobillere geçmek hem fiziksel, hem de zihinsel olarak zor. Bu yüzden sezon başında fitness kampına gittim. Oradaki eğitmenimiz bir dönem F1 Şampiyonu Hamilton’ın koçluğunu yapmış. Onların beni incelemesi için İstanbul’da yaptığım her şeyi onlarla paylaşıyorum. Ayrıca İngiltere’de iki kere similatör eğitimine gittik. Orada da küçük ayrıntıların hepsini öğretiyorlar. Zihin koçumuz Vettel’in ve Schumacher’in de bir dönem zihin koçluğunu yapmış. Söyledikleri şeyler bazen büyük farklar yaratabiliyor” ifadelerini kullanıyor.

İbrahim Okyay’ın gözünden Kaan

Ünlü Türk yarışçı İbrahim Okyay: “Kaan kartingten geldi. Şimdi BMW Formula’da yarışıyor. Benim Kaan’la ilgili hiçbir endişem yok. Tek endişem bu spor tüm dünyada sponsorla ilerliyor. Bundan sonra bence Kaan ve onun gibilere Turizm Bakanlığı gibi devletin, THY gibi uluslararası Türk markalarının destek vermesi gerektiğini düşünüyorum.”

Yazarlar