Futbol İspanya'da öfke ve sevinç! 'Zorla öpme' için istifa bekleniyor

İspanya'da öfke ve sevinç! 'Zorla öpme' için istifa bekleniyor

23.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dünya şampiyonluğu Madrid sokaklarında öpücük skandalının gölgesinde kutlandı. İspanya Futbol Federasyonu'nun protokolünde 'zorla öpme'nin cinsel şiddet sayıldığına ilişkin madde bulunduğu ortaya çıktı. Başkan Rubiales hakkında şikayetçi olundu

İspanyada öfke ve sevinç Zorla öpme için istifa bekleniyor

 

2023 FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nda zafere ulaşan İspanya, şampiyonluk sevincini doyasıya yaşayamadı. Ülkenin futbol federasyonu başkanı Luis Rubiales'in, takımın forveti Jenni Hermoso'yu kupa seremonisinde dudağından öpmesi gündemin ilk sırasına yerleşti, sportif başarının önüne geçti.

Luis Rubiales yayınladığı mesajla yaptığı hreketten dolayı özür diledi. Federasyon başkanı "Anın yoğun coşkuyla, hiçbir kötü niyetim olmadan hatalı bir harekette bulundum. Çokk spontane bir şekilde gelişen bu olaydan dolayı pişmanlık duyuyorum" ifadelerini kullandı.
İspanya Futbol Antrenörleri Okulu başkanı Miguel Galan, olayı kınadı. Galan, "Bu cinsiyetçi tutum tam anlamıyla gücün kötüye kullanılmasıdır ve bana göre cinsel bir istismardır" diyerek federasyon başkanının futbolcuya yönelik cinsiyetçi eylemi nedeniyle kurum olarak şikayette bulunduklarını açıkladı.

Haberin Devamı


İstifası isteniyor
İspanya futbol federasyonunun cinsel şiddete karşı protokolünde 'Zorla öpme'nin cinsel şiddet hareketi olarak tanımlandığı ortaya çıktı. Federasyonun protokolünü, federasyon başkanının ihlal etmesi durumu ortaya çıktı. Ülkede bir çok kişi başkanın istifasını istedi.
Ülkedeki kadın futbolunun tarihteki en büyük başarısı, yaşanan bu olayın gölgesinde kutlandı. Dünya şampiyonu olan milli takım Madrid'de üstü açık otobüsle zafer turu attı, meydana kurulan platformda taraftarlarla şampiyonluk sevincini paylaştı. Milli takım kafilesi dün İspanya Başbakanı'na da kupayı götürdü.

'Eğer öpeceksen gözden uzakta öp'
İspanya televizyonlarında yorumculuk yapan Manu Carreno katıldığı programda, federasyon başkanının hareketine tepki gösterdi. Spor gazetecisi Carreno "İspanyol futbolunun dünya çapındaki imajını temsil ediyorsunuz, sizi dünyanın her yerinde görüyorlar, bu yüzden terbiyenizi korumanız gerekiyor. Eğer bir öpücük vermek istiyorsanız bunu gözden uzakta yapın" dedi.

Haberin Devamı

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, ülkenin süper kupa maçının Suudi Arabistan'da oynatılmasıyla ilgili de geçen yıl yoğun eleştiriler almıştı. Gerard Pique'nin şirketinin, organizasyonun Orta Doğu ülkesinde oynanması için milyonlarca euro komisyon aldığına ilişkin ses kaydı sızdırılmış, federasyon başkanı süper kupa maçının bu ülkeye taşınmasını, kendilerine organizasyon için ödenen yüklü paralarla savunmuştu.

Restleşmenin ardından zirve
İspanya Milli Takımı dünya şampiyonluğuna yaşadığı büyük bir krizin hemen sonrasında ulaştı. Takımda geçen yıl patlak veren krizde futbolcular, teknik direktörün görevden alınmasını istemiş, o görevden alınmayınca 15 futbolcu milli takımı bırakma kararı almıştı. Teknik direktör Jorge Vilda'nın görevine son verilmesini isteyen futbolcuların memnuniyetsizlikleri, hocanın antrenman teknikleri gibi konulardan kaynaklandı.
Oyuncular mevcut durumun kendilerinin duygu durumunu ve sağlığını olumsuz etkilediğini savunarak ayrılık kararlarını federasyona maille tebliğ etti. Federasyon bunun üzerine "İspanya forması giymek istemeyen futbolcular milli takıma çağrılmayacak. Federasyon yalnızca bağlılık duyan isimleri göreve davet edecek, genç oyuncularla sahaya çıkmak gerekecek olsa bile" şeklinde rest çekmişti.

Haberin Devamı

Yazarlar