Futbol Katar'da statlar 3D

Katar'da statlar 3D

03.08.2016 - 10:44 | Son Güncellenme:

Üç boyutlu yazıcı teknolojisi, Katar’daki yeni statlara uygulanıyor. 2022 Dünya Kupası’na hazırlanan Katar’da statların modelleri 3D ile çıkartılıyor ve rüzgar tünellerinde test ediliyor. Hedef, kızgın çölde vaha gibi statlar yaratmak. Katar

Katarda statlar 3D

2022 Dünya Kupası’na ev sahipliğine hazırlanan Katar, yeni stadyumların inşaasında son teknolojiyi kullanıyor.

Haberin Devamı

3 boyutlu (3D) yazılı tekolojisini statların planlanmasına uygulayan Katarlı bilim adamları, elde ettikleri verileri rüzgar tüneli testlerinde kullanarak maliyetleri minimuma indiriyor.

Katar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin geçtiğimiz aylarda yaptığı çalışmalar, Katar’da sıcak hava koşullarında üstü açık olarak inşaa edilecek yeni statların nasıl soğutulacağı noktasına odaklandı. 3D teknolojisi kullanılarak yeni statların 300’de biri boyutunda ortaya çıkarılan bire bir modeller, rüzgar tünelerine sokuldu.

Buradan alınan verilerle stadyumlarım eşit oranda soğutulması ve soğuk havanın aerodinamik esaslara göre tüm stadyumda sirküle olması sağlanacak. Bu çalışmayla aynı zamanda maliyetler düşecek ve daha çevreci statlar ortaya çıkacak.

Haberin Devamı

HER STADA BİR HAFTA

Bir stadyumun 3D olarak çizilmesinin bir hafta aldığını söyleyen Profesör Saud Aziz Abdu Ghani, “Stadyum modellerini parça parça üretiyoruz ve sonra birleştiriyoruz. Ardından 7 ayda bizzat dizayn ettiğimiz ve bölgede eşi olmayan rüzgar tünelinde testlere sokuyoruz” dedi. Stadyuma girecek ve çıkacak hava miktarını lazer teknolojisi yardımıyla ölçen Katarlı bilim adamları, değişen rüzgarların etkilerini de hesap ederek alternatif çözümler üretiyor. Katar’ın geliştirdiği bu teknolojiyi kullanmak isteyen başka ülkeler de var. Doha’ya gelen Belçikalı yetkililer, Brüksel’de yapılacak yeni stadyumla ilgili çalışmalar yürütüyor. (Habertürk)