Dünyadan Futbol Koronavirüs transfere bulaşmadı

Koronavirüs transfere bulaşmadı

07.10.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Futbolu dünya çapında 14 milyar, sadece Avrupa’da 4 milyar dolar zarara uğratan korona sürecinde Chelsea’ye 80 milyon euro bonservisle giden Kai Havertz, tarihi bir rekor kırdı. Manchester United’ın yıllık ücreti için 10 milyon euroyu gözden çıkardığı Edinson Cavani gibi dudak uçuklatan transferlere imza atıldı.

Futbolda yaşanan pandemi süreci bazı kulüplerin iflas etmesine, bazılarının batmanın eşiğine gelmesine yol açtı. Dünya üzerinde hemen hemen her yerde koronavirüs sürecinin bu kulüpler üzerinde olumsuz anlamda maddi etkileri oldu. Ancak dün bir çok ülkede sona eren birinci transfer dönemi, ortaya bambaşka bir tablo çıkardı.

Haberin Devamı

Dev kulüpler başta olmak üzere bir çok kulübün yeni oyuncu alımlarında frene değil, tam tersi gaza basmaları şaşkınlıkla karşılandı. İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya olmak üzere birinci uluslararası transfer tescil döneminin sona erdiği en büyük liglerde yıldız isimler, büyük paralar karşılığında yer değiştirdi. Kulüpler ödedikleri transfer bedellerinin yanı sıra, oyuncu ücretlerinde de kesenin ağzını açtı.
Paris Saint Germain’den ayrıldıktan sonra uzun süre kulüp arayan Edinson Cavani’nin son anda Manchester United’a imza atması bunun önde gelen bir örneği olarak öne çıktı. Manchester United Kulübü, bonservisi elinde olan yıldız forvet için transfer ücreti ödemese de iki yıllık sözleşme imzalayan 33 yaşındaki Uruguaylı oyuncu için yıllık 10 milyon euroyu gözden çıkardı.
Korona virüsün futbola verdiği zarar FIFA tarafından dünya çapında 14.4 milyar dolar olarak açıklanmıştı. Avrupa’nın en büyük 20 ligindeki kulüplerin 2020-21 sezonu sonuna kadarki bölümdeki gelir kayıpları 4 milyar euro tespit edildi. Normalde yıllık büyüklüğü 40-45 milyar dolar olan dünya futbolunun oluşturduğu parada meydana gelen kaybı açıkça ortaya koyan veriler düşünüldüğünde transferde ortaya çıkan tablo hayretle karşılandı.

Haberin Devamı

Chelsea’den 250 milyon euro

Avrupa’da geride kalan transfer döneminde İngiliz ekiplerinin para harcayan takımların arasında ilk sırada gelmesi dikkat çekti.
Chelsea’nin Kai Havertz, Ben Chilwell, Timo Werner, Hakim Ziyech; Manchester City’nin Nathan Ake ve Ruben Dias, Arsenal’in T. Partey, Liverpool’un Diogo Jota transferleri dikkat çekti. Sadece Chelsea yaptığı 5 futbolcunun transferinde bonservis olarak 250 milyon euro bonservis ödedi.

Sörloth en pahalıya gitti

Alexander Sörloth bu transfer döneminde Süper Lig’den en yüksek bonservis bedeliyle ayrılan futbolcu oldu. Trabzonspor’dan toplamda 20 milyon euro bonservisle Leipzig’in yolunu tuttu. Lazio, Fenerbahçe’den kadrosuna kattığı Vedat Muriqi için 17 milyon euro transfer ücretini gözden çıkardı.
Türkiye’deki kulüpler aldıkları oyuncularda fahiş bedeller ödemekten kaçındı. Fenerbahçe’nin Wolfsburg’a 4 milyon euro ödediği Tisserand, Trabzonspor’un 3 milyon 200 bin euro bonservis verdiği Hugo en pahalı transferleri oldu. Başakşehir, Hamburg’dan Berkay’ı 2.5 milyon euroya aldı. Galatasaray ve Beşiktaş bonservisli transferlerden kaçındılar.

Haberin Devamı

Koronavirüs transfere bulaşmadı

 

 

Yazarlar