Skorer Londra 2012 sırıkla atlama için Google Doodle

Londra 2012 sırıkla atlama için Google Doodle

04.08.2012 - 09:41 | Son Güncellenme:

Londra 2012 sırıkla atlama için Google özel bir Doodle hazırladı

Londra 2012 sırıkla atlama için Google Doodle

Londra 2012 sırıkla atlama doodle
Londra 2012 Olimpiyat Oyunları için her gün özel bir Doodle hazırlayan Google'da, bugünün özel logosu sırıkla atlama için sunuldu.
Özel gün ve tarihlerde ana sayfa logosunu değiştiren arama devi Google, 26 Temmuz'da başlayan Olimpiyat Oyunları için her gün yeni bir Doodle tasarlıyor.

Haberin Devamı

Sırıkla atlama nedir?
Yatay bir çıtanın üstünden bir sırık yardımıyla atlamaya dayanan bir atletizm dalıdır. Atlama branşlarının en zoru olan sırıkla atlama, yardımcı araç kullanılarak yapılan bir spordur. 19. yy. ortalarından beri spor yarışmalarında yer almaktadır. Ukraynalı ünlü sırıkçı Sergei Bubka, 1991 yılında dördü pistte (6.10), dördü de salonda (6.12) olmak üzere sekiz rekor kırıp, toplam dünya rekoru sayısını yirmi sekize çıkararak, sırıkla atlamanın en büyüğü olduğunu kanıtladı.
Günümüzde sırıkla atlama, atlama noktasına 45 m uzunluğundaki bir pistten koşularak yapılır. Bir çeşit akrobasi hareketi olan sırıkla atlamada, atletin başarılı olması için güçlü kollarının olması gereklidir. Uzun boylu olmak ayrıca büyük bir avantajdır. Uzun boylular, yükselişlerde üst tutuşu kolay yaparlar, enerjilerini daha ölçülü kullanırlar ve kollarla yapılan çekişlerde daha başarılıdırlar. Ayrıca rüzgar da önemli bir etkendir.
Sırıkla atlamada kullanılan en önemli malzeme atlama sırığıdır. Atletler yaklaşık 5 m uzunluğunda, 2 kg ağırlığında, cam elyaflı fiberglass sırık kullanırlar. Bu sırıklar atletlerin boylarına ve ağırlığına göre değişiklik gösterebilir. Ancak uzunluğu ve ağırlığı konusunda bir sınırlama yoktur. Sırıklar hafif eğimli olup, elle iyi kavranabilmesi için altından ve üstünden bantla sarılmıştır. Koşu pistinin ucunda sırığı dayamak için toprağa gömülü sırık sandığı vardır. Atlet bu sırıkla havaya yükselerek iki direk arasındaki metal çıtayı aşmaya çalışır. Sırığı, 2.2 kg ağırlığındaki metal çıtayı geçerken bırakır ve 1 m yüksekliğindeki özel mindere düşer. Sırıkla atlayan atletler, topuklarında süngerli lastik bulunan ya da bu atlayışlar için özel olarak hazırlanmış ayakkabılar kullanırlar. Bu ayakkabılar aynı zamanda ayak bileklerini de koruyucu özellik taşırlar.
Atletler, sırığı el altı veya el üstü pozisyonu olarak adlandırılan iki ayrı biçimde taşıyarak, 16-22 adım arası olan yaklaşma koşusuna başlar. Bu koşu yavaştan, hızlıya doğru olup, aynı tempo korunur. En yüksek hıza sıçrama noktasında ulaşılır. Sırığın saplama çukuruna yerleştirilmesini, yay gibi gerilen sırığın ucunda atletin havaya yükselmesi izler. Bunu takiben eller ve ayaklar uzatılmış durumdayken sallanış hareketi başlar. Sallanmayı vücudu yükseltecek olan çekme hareketi izler. Bu sırada sırıkçının sırtı yere doğru olup, sırıkla daha yükselmek için itme hareketine geçer. Çıtayı geçme sırasında önce sol elini, sırıktan çekerek sağ eliyle ittiği sırığı bırakır. Düşüşün ayaklar üzerine, konmanın da uzun oturuş vaziyetinde, kalça üzerine olduğu iniş hareketiyle atlama tamamlanır.
Sırıkla atlamalarda atlet, her yükseklik için üç atlama hakkı kullanır. Atlayıcı tespit edilen en az yüksekliğin arttırılmasını isteyebilir. Bir atlet ard arda üç başarısız atlayış yaparsa elenir. Yarışmacı isterse bir ya da iki başarısız atlayıştan sonra kalan atlayış hakkını, daha yüksek bir çıtada deneyebilir. Atlama sırasında sırık kırılması hata sayılmaz.
İkisi araç-gereçleri hazırlayıp atışları kaydeden biri de gerilmeyi gözleyip, yarışmacılarla ilgilenen üç görevli hakem vardır.
Ölçüm yerden dik olarak, çıtanın üst kenarının altı kısmına kadar yapılır. Her seriden ve rekor duyurusundan sonra yükseklikler ölçülür. En yüksekten atlayan yarışmayı kazanır. Aynı dereceyi paylaşan iki atlet olursa, en son yüksekliği en az denemede aşan, yarışma boyunca çıtayı en az düşüren ya da en az deneme yapan atlet birinci olur.
Birincilik için üç atlama hakkı kullanır. Atlayıcı tespit edilen en az yüksekliğin arttırılmasını isteyebilir. Bir atlet ard arda üç başarısız atlayış yaparsa elenir. Yarışmacı isterse bir ya da iki başarısız atlayıştan sonra kalan atlayış hakkını, daha yüksek bir çıtada deneyebilir. Atlama sırasında sırık kırılması hata sayılmaz.
İkisi araç-gereçleri hazırlayıp atışları kaydeden biri de gerilmeyi gözleyip, yarışmacılarla ilgilenen üç görevli hakem vardır.
Ölçüm yerden dik olarak, çıtanın üst kenarının altı kısmına kadar yapılır. Her seriden ve rekor duyurusundan sonra yükseklikler ölçülür. En yüksekten atlayan yarışmayı kazanır. Aynı dereceyi paylaşan iki atlet olursa, en son yüksekliği en az denemede aşan, yarışma boyunca çıtayı en az düşüren ya da en az deneme yapan atlet birinci olur.

Haberin Devamı

Önceki Doodle'lar:

Haberin Devamı

Gülle atma nedir?
Gülle atma, atletizm içinde yer alan bir spor branşıdır.

Haberin Devamı

Tarihi
Metalden yapılmış, küre biçimindeki güllenin, erkekler ve bayanlar tarafından omuz hizasından en uzak mesafeye atılmasını içeren, hafif bir atletizm spor dalıdır. Eski Yunanlılar'da ve Antik Olimpiyat Oyunları'nda gülle yerine 6.5 kg ağırlığında taş veya metal parçalar ile atış yarışmaları yapıldı. Taş yerine gülle ilk kez İngilizler tarafından kullanıldı. Gülle, 1896'dan itibaren modern Olimpiyat Oyunları'nda yer aldı.

Atma stilleri
Günümüzde gülle atma, yalnız bir el ile ve omuz üzerinden 2.135m çapındaki daireden yararlanılarak yapılır. Gülleyi savurarak atmak yerine, adeta iter gibi atmak gerekir.
Bu branş dalında başarılı olmak için eskiden iri cüsseli olmak büyük bir avantajdı. Ancak günümüzde, çevik ve kuvvetli olmak, atletik bir yapıya sahip bulunmak ve kurallara uygun beden hareketi çalışmaları ile büyük bir bilek eforu istemektedir.
Güllede atma alanı beton olup; etrafında çember bulunmaktadır. Çemberin ön kenarında, atış sırasında atletin içeride kalmasını sağlayan çarpma tahtası bulunur. Çarpma tahtası ağaçtan imal edilir. İçten uzunluğu 1.22m, genişliği 114mm olup üstü beyaza boyanır.
Gülle düzgün ve yuvarlak olup, demir, pirinç gibi yumuşak olmayan bir metalden yapılır. İçi kurşun veya benzeri bir madde ile doldurulur. Erkekler için en az 7.257kg, bayanlar için en az 4kg ağırlığındadır. Atış yapılan daire beton olduğundan ayakkabılarda çivi yoktur. Yarışmacı atış hareketine sabit duruşla başlar. Gülle tek elle çeneye yakın tutulmalı, atış süresince bu el başlangıç durumundan aşağıya düşmemelidir. Gülle hiçbir zaman omuz çizgisini geçmemelidir. Süzülüş ile gülle atışına geçilmesi arasındaki hareketler tempolu ve kesintisiz yapılır. Yarışmacı, gülle yere düştükten sonra yarışma alanının çemberin arka yarısından ve ayakta terk eder.
Günümüzde gülle atmada güç, teknik ve zihinsel hazırlık gerektiren Amerikalı atlet Parry O'Brien'ın kendi adıyla anılan tekniği kullanılmaktadır. Burada atlet sırtı dönük bir duruşla başlayarak, 180 derece bir dönüş yaparak gülleyi daha uzağa atma olanağını bulmuştur. Dünya rekoru 23m'yi aşarken, yurdumuzda dereceler erkeklerde 18.73'de, bayanlarda 16.96'dadır.

Haberin Devamı

Tenis nedir?
Tenis, raketle iki kişi ya da iki kişilik iki takım arasında oynanan bir spordur. Oyuncular raketleri ile içi boş lastik topu ağ (net) üzerinden rakibinin sahasına (korta) atmaya çalışırlar. Kurallar dahilinde en çok puanı alan oyuncu kazanır.
İngiltere'den 1800'lerde ilk olarak oynanmaya başlayan oyun, öncelikle İngilizce konuşulan ülkelerde yayılmıştır. Tenis bugün bir olimpiyat sporu olup, her seviyeden, her yaştan ve her ülkeden oyuncusu bulunmaktadır.
Tenis dikdörtgen düz bir yüzeyin üzerinde genellikle betonda, balçıkta veya çimin üzerinde oynanır. Bazen de toprak sahada oynandığı görülür. Kortların önemli uzunluk ölçünleri vardır ve her kort bu ölçülere göre yapılmak zorundadır.

Buz Hokeyi Sahası
Buz hokeyi konusunda Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya, Çek Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri ve Slovakya önde gelen ülkelerdir. Dünyadaki en iyi oyuncuların çoğu NHL'dendir (Ulusal Hokey Ligi). Yılın sonunda Stanley Kupası'nı kazanmaya çalışırlar. Kuzey Amerika'da kadınlar Bayanlar Ulusal Hokey Ligi ve Bayanlar Batı Hokey Ligi'nde oynar. Kuzey Amerika ve Avrupa'da erkekler hokeyi kadınlar hokeyinden daha popülerdir. Olimpiyatlarda hokey hem kadınlar hem de erkekler tarafından oynanır. Buz hokeyi 19. yüzyılda Kanadalı güverteciler tarafından bulunmuştur. NHL 1917'de başlamıştır. 2007 itibariyle doğu-batı konferansı adlarıyla 15'lik iki ligi vardır. Bu sporun en popüler olduğu ülkeler ABD, Kanada, Rusya, İsveç, Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti'dir.

Hokey etkinlikleri Erkekler Bayanlar Londra 2012 Artistik Jimnastik Kategorisinde ülkemizi Göksu Üçtaş temsil edecek Artistik, Trambolin ve Ritmik cimnastik disiplinlerinde yapılacak olan cimnastik müsabakalarında ülkemiz 2012 Londra Olimpiyat Oyunları için artistik cimnastikte ilk ve tek kotasını Göksu Üçtaş ile kazandı.

Tesis: North Greenwich Arena Tarih: 28 Temmuz-7 Ağustos Madalya müsabakası: 14 Katılan sporcu Sayısı: 196 (98 erkek, 98 bayan) Artistik Cimnastik ifadesi ilk kez 19.yy kullanıldı. Erkeklerde bireysel alet ve takım yarışmaları ilk kez 1924 Paris Olimpiyat Oyunları'nda, bayanlarda takım müsabakaları 1928 Amsterdam ve bireysel alet finalleri ise 1952 Helsinki Olimpiyat Oyunları'nda programa dahil edildi.

Eskrim nedir?

Eskrim, kılıçla yapılan bir spordur ve temelini kılıçla dövüş sanatı oluşturur. Eskrimin bir spor dalı olarak gelişmesi, ortaçağda kılıçla yapılan düellolarla yakından ilişkilidir.

Eskrim üç tür silahla yapılır: Flöre, epe ve kılıç (sabr). Bu üç eskrim biçiminin sayı sistemleri aynıdır, ama karşılaşmalarda farklı yönleri vardır. Eskrim özel giysiler içinde yapılır. Tel kafesten bir maske, koruyucu bir yelek, sağlam keten ya da branda bezinden bir ceket ve yumuşak eldivenler giyilir. Bu giysiler eskrimciyi yaralanmalardan korur. Eskrim karşılaşmaları, genişliği 1.5 metre ve uzunluğu 14 metre olan bir pistte yapılır.

Flöre olarak adlandırılan silah, 1,1 metre uzunluğunda, ucunda küçük bir düğme ve çan biçiminde bir koruyucusu bulunan ince bir silahtır. En çok 500 gram ağırlığında olabilir. Eskrimi öğrenmede de flöre kullanılabilir. Flöre silahının ucundaki yaylı noktanın rakibin gövdesine bastırılmasıyla sayı kazanılır. Her iki oyuncu da aynı anda bu vuruşu yaparsa, sayıyı atak üstünlüğü olan kazanır. Vuruşlar yalnızca gövdeye yapılır, kol ve bacaklara ya da başa değen vuruşlar kural dışı sayılır. Karşılaşmalarda eskrimci kısa, hızlı adımlarla ileri-geri hareket eder. Hücum durumundaysa kol, gövde ve bacaklarının hamle denen açılımıyla rakibini dürter. Savunmada ise rakibin hücumunu savuşturarak vuruş hakkı kazanmaya çalışır. Doğrudan yapılan hamleler rakibi tarafından kolayca savuşturulacağı için, eskrimcinin aldatıcı hareketlerle rakibini şaşırtacak hareketler yapması gerekir.

Epe, flöreden daha keskin ve ağır bir silahtır. Epede dürtüşler yalnızca silahın ucuyla yapılır ve giyside iz bırakmaz. Karşılaşma genel düello kurallarıyla yapılır ve özel sınırlamalar yoktur. Rakibin herhangi bir yerine yapılan dürtüş puan olarak değer kazanır. Aynı anda yapılan vuruşlar iki tarafa da sayı kazandırır.

Kılıç, hem dürtme, hem de kesme silahı olarak kullanılır. Düz ve yassı olan kılıcın yarı yuvarlak bir koruyucusu vardır. Rakibin belden yukarısına kılıcın ucuyla ya da kenarlarıyla yapılan vuruşlar sayı kazandırır.

Eskrim karşılaşmaları, Uluslararası Eskrim Federasyonu'nun (FIE) yönetiminde yapılır. Eskrim, 1896'dan bu yana Olimpiyat Oyunları'nda da yer alan spor dallarından biridir. Türkiye'de eskrimin gelişmesi 1903'te askeri okullarda ders olarak okutulmasıyla başladı. 1923'te Türkiye Eskrim Federasyonu kuruldu. Türk eskrimciler özellikle Balkan Şampiyonaları'nda dereceler elde ettiler. Murat Dizioğlu 1983'te epe dalında Balkan Gençler Eskrim Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

Türkiye Eskrim Federasyonu'na, 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun ek-9 uncu maddesi hükmü gereğince Başbakanlık Makamının 28/6/2006 tarihli ve 238 sayılı olurları ile idari ve mali yönden özerklik verilmiştir.

LONDRA 2012 Atlama:
Londra Olimpiyatları 'nda erkekler 400 metre bireysel karışıkta altın madalyanın sahibi ABD'li Ryan Lochte oldu. Lochte, bu performansıyla Amerikalı efsane yüzücü Michael Phelps'i de geride bıraktı ve Londra Olimpiyatları'nda ABD'ye ilk altın madalyasını kazandırdı. ABD kamuoyunda büyük ses getiren başarıya Google da sessiz kalmadı ve günün doodle'ı olarak 'Londra 2012, atlama'yı anasayfasına taşıdı. Aquatics Center'da yapılan 400 metre bireysel karışık finalinde 4.05.18'lik derece elde eden Ryan Lochte altın madalyayı boynuna taktı.

Brezilyalı Thiago Pereira'nın 4.08.86'lık zamanıyla gümüş madalya kazandığı yarışta, Japon Kosuke Hagino da 4.08.94'lük derecesiyle bronz madalyanın sahibi oldu. Pekin-2008'in 8 altın madalyalı ismi ABD'li Michael Phelps ise 4.09.28 dereceyle yüzdüğü yarışta, beklenilen performansı gösteremedi ve dördüncü sırada kaldı. Phelps, bugünkü seçmeleri kılpayı geçerek, final yarışında derece elde edemeyeceğinin sinyalini vermişti.

2012 Londra dalış Yaz Olimpiyatları - Londra 2012 dalış yarışları:
2012 Yaz Olimpiyatları (resmi: XXX. Olimpiyat oyunları), 27 Temmuz-12 Ağustos 2012 tarihleri arasında İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenecek olan yaz olimpiyatlarıdır.

Bu olimpiyat oyunları ile birlikte Londra, 1908 ve 1948 yıllarında düzenlediği olimpiyatlardan sonra üçüncü olimpiyat oyunlarını düzenlemiş olacak.

Dalış Etkinlikleri Programı Erkekler: Londra 2012 Dalış Erkekler 3 m Tramplen Program: 6 Ağustos 2012 Erkekler 3m Tramplen Hazırlık Saat: 21:00 7 Ağustos 2012 Erkekler 3m Tramplen Yarı Final Saat: 12:00 7 Ağustos 2012 Erkekler 3m Tramplen Finali Saat: 21:00 Londra 2012 Dalış Erkekler 10 m Platform Program: 10 Ağustos 2012 Erkekler 10m Platform Hazırlık Saat: 21:00 10 Ağustos 2012 Erkekler 10m Platform Yarı Final Saat: 12:00 10 Ağustos 2012 Erkekler 10m Platform Final Saat 22:30 Londra 2012 Dalış Erkekler Senkronize 3 m Tramplen Program: 1 Ağustos 2012 Erkekler Senkronize 3m Tramplen Finali Saat: 17:00 Londra 2012 Dalış Erkekler Senkronize 10 m Platform Program: 30 Temmuz 2012 Erkekler Senkronize 10m Platform Finali Saat: 17:00 Bayanlar: Londra 2012 Dalış Bayanlar 3 m Tramplen Program: 3 Ağustos 2012 Bayanlar 3m Tramplen Hazırlık Saat: 16:30 4 Ağustos 2012 Bayanlar 3m Tramplen Yarı Final Saat 16:30 5 Ağustos 2012 Bayanlar 3m Tramplen Finali Saat 21:00 Londra 2012 Dalış Bayanlar 10 m Platform Program: 8 Ağustos 2012 Bayanlar 10m Platform Hazırlık Saat: 21:00 8 Ağustos 2012 Bayanlar 10m Platform Yarı Final Saat: 12:00 8 Ağustos 2012 Bayanlar 10m Platform Finali Saat: 21:00 Londra 2012 Dalış Bayanlar Senkronize 3 m Tramplen Program: 29 Temmuz 2012 Bayanlar Senkronize 3 m Tramplen Finali Saat: 17:00 Londra 2012 Dalış Bayanlar Senkronize 10 m Platform Program: 31 Temmuz 2012 Bayanlar Senkronize 10m Platform Finali Saat: 17:00 ***Tüm Saatler TSİ (Türkiye Saati İle) gösterilmektedir. Şu sıralar, dünya genelindeki en önemli etkinliklerden biri olan Londra 2012 Olimpiyat Oyunları'na internet devlerinden de destek var. Google, Türkiye'de yayınladığı özel bir logo ile Londra 2012 açılış seremonisi için gündem oluşturdu.

Londra 2012 açılış seremonisi nedir?
Olimpiyat ateşinin yakıldığı Londra 2012 açılış seremonisi, mümkün olan en iyi şekilde kutlanmak için hazırlanıyor. Töreni yöneten Danny Boyle ve ekibi, bu seremonide hem Londra'nın hem de Birleşik Krallık'ın kültürünü, sanatla tüm dünyaya ifade edecek. Tören, Londra yerel saati ile 21:00'da başlayacak olup tüm dünyada da naklen yayınlanacak. Londra 2012 açılış seremonisi hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Olimpiyat ve Paralimpik Açılış Törenleri'ni dünya çapında ün yapmış Danny Boyle, Bradley Hemmings, Jenny Sealey ve ekipleri yönetecek.

Google'dan 2012 Londra Olimpiyatları için özel logo
Google, Londra 2012 açılış seremonisi logosunu, 24 saat ana sayfasında bulunduracak. Google kelimesini oluşturan harfleri sporcu çizgi karakterlerin taşıdığı logoya tıklandığında, olimpiyatlara ilişkin haberlere ulaşılıyor.

Londra Olimpiyatları, resmi açılıştan 2 gün önce başlayan futbol dışındaki müsabakalarla bugün İngiltere'nin başkenti Londra'da başlayacak 30. Yaz Olimpiyat Oyunları, 12 Ağustos'ta sona erecek. "Doodle" olarak nitelendirilen özel tasarımlı logolar, 1999 yılından bu yana Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin tarafından kullanılıyor.
Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek dikkati çekmeyi amaçlıyor. İnternet kullanıcıları, bu özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne, kişiye, konuya özel daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor.
İngiltere açılış törenine 47 milyon dolar harcadı Londra 2012 Yaz Olimpiyatları, Hollywood'dan en son Slumdog Millionare filmiyle 2009'da Oscar alan ünlü yönetmen Danny Bole'ün yönetimindeki bir törenle açıldı. Toplamda 47 milyon doların harcandığı açılış töreni oldukça renkli görüntülere sahne oldu.
İngiltere'nin tarihinin anlatıldığı şovlardan ülkenin en önemli figürlerinden ajan James Bond'un Kraliçe Elizabeth'i alıp, açılış töreninin gerçekleştiği stada helikopterle götürmesi ve uçaktan paraşütle atlama mizansenine kadar dün geceki açılışta birbirinden farklı sahneler yaşandı. Dünya genelinde 130 ülkede izlenen töreni toplamda 1 milyardan fazla kişinin takip ettiği belirtildi. Olimpiyatlarda ünlü İngiliz grup Beatles'ın üyelerinden Paul McCartney, İngiliz oyuncular Rowan Atkinson, Daniel Craig ve Kenneth Branagh ile "Harry Potter kitaplarının yazarı JK Rowling da yer aldı. Kraliçe Elizabeth II ise oyunları resmi olarak açtı.

ÜLKENİN EN FAKİR BÖLGESİNDE DÜZENLENDİ
İngiltere olimpiyat oyunlara ekonomisinde iki dipli resesyon gördüğü bir zamanda ev sahipliği yaparken, Olimpiyat yetkililerinden John Armitt, İngiltere'nin dört yıllık bir resesyona gireceğinden haberi olsaydı, Olimpiyatlara ev sahipliği yapmak istemeyeceğini ifade etti. Armitt, "Bilseydik bu kadar ileri gitmezdik" dedi. Londra Olimpiyatları Pekin 2008 bütçesinin dörtte birine denk gelen maliyetle başladı.
Dört kişilik ailesine toplamda 600 sterlin (yaklaşık 1700 lira) ödeyerek Olimpiyat Oyunları'nın açılışı için bilet alan Karen Saleh, "İngilizlerin bugünlerde biraz morallerini yükseltmesi gerekiyor" dedi.

ROUBINI TWITTER'DAN TEBRİK ETTİ
Açılış töreni ünlü ekonomistleri de etkiledi. Kriz Kahini olarak bilinen Nouriel Roubini, açılış törenini koordine eden ünlü yönetmen Danny Boyle'yi tebrik ederken, Olimpiyat Oyunları'nın ABD'de olması durumunda açılış törenini böyle yaratıcı bir beyinden ziyade sıkıcı bir Hollywood yönetmenine vermeyi tercih edeceğini söyledi.