Futbol Mehmet Büyükekşi ile dört yıl daha

Mehmet Büyükekşi ile dört yıl daha

23.06.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Türkiye Futbol Federasyonu genel kurulu dün yapıldı, seçime tek aday olarak giren Mehmet Büyükekşi tekrardan başkanlığa seçildi. Dört yıl daha koltukta oturacak olan Büyükekşi, “Türk futboluna ortak aklı hakim kıldık. Türk futbolu için doğru ve yararlı olanı adil, şeffaf ve tarafsız bir yönetim anlayışı ile hayata geçirdik” dedi.

Mehmet Büyükekşi ile dört yıl daha

Türkiye Futbol Federasyonu olağan seçimli genel kurulu dün Ankara’da yapıldı ve Mehmet Büyükekşi 4 yıllığına başkan seçildi.

Haberin Devamı

Toplam 221 delegenin katıldığı genel kurulda yeni yönetim ve denetleme kurulları da seçildi. Büyükekşi tek aday olarak girdiği seçimde 169 delegenin oyunu aldı. 22 oy geçersiz çıktı, hazirun cetvelini imzalayan 30 kişi ise hiç oy kullanmadı.

Toplantıya Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanı sıra Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi, Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan ile süper ligdeki diğer kulüplerin başkan ve temsilcileri de katıldı.

Divan başkanlığını Adana Demirspor Kulübü Başkanı Murat Sancak’ın yaptığı oturumda federasyonun 2022-23 dönemine ait faaliyet raporu, bağımsız denetleme kuruluşu raporu, gelir-gider tabloları okundu ve federasyon ibra edildi. Ayrıca Denetleme Kurulu’nun da ibrası gerçekleşti.

Haberin Devamı

Mehmet Büyükekşi genel kurul öncesi yaptığı konuşmada 1 yıllık icraatlerinden söz ederken, özellikle dijital teknolojileri daha çok alanda kullanacaklarının altını çizdi.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, delegelere hitaben yaptığı konuşmada 4 yıllık maliyeti 8 milyon Euro olan yarı otomatik ofsayt teknolojisini yeni sezonda Türk futboluna kazandıracakları söyledi. 1 yıllık icraatlerini anlatan başkan şöyle devam etti:

“Futbolumuzun gelişimi için çözüm odaklı ve tüm paydaşları merkeze alan bir yönetim anlayışını benimsedik. Başarıyı bireysel çabaların ötesinde tüm paydaşlarımızın uyumunun bir neticesi olarak görüyoruz. Söz söylemek için önce dinlemek gerekir diyerek çıktığımız yolda, sizlerle sürekli istişare halinde olduk. Türk futboluna ortak aklı hakim kıldık. Türk futbolu için doğru ve yararlı olanı adil, şeffaf ve tarafsız bir yönetim anlayışı ile hayata geçirdik. Hiçbir kişiye veya gruba ayrıcalık vermedik, vermeyiz. Önümüzdeki yıllarda daha zengin ve nitelikli hakem havuzu oluşturabilmek adına da hakem akademisini kurduk. Hakemlerimiz kariyerlerine ilk başladıkları andan itibaren onları geliştiren, destekleyen, gelişim süreçlerini takip eden bir sistemde eğitim almaya başladılar. Bu sayede hakemlerimizin profesyonel liglere geldiklerinde minimum hata, maksimum performans göstermelerini hedefliyoruz.Bizim hedefimiz sadece EURO 2024’e katılmak değil, başarılı futbolumuzla bu turnuvaya damga vurmak. EURO 2028 ve 2032 turnuvalarında sadece ev sahibi olmak değil, bu güzel ülkenin bugüne kadar gerçekleştirdiği organizasyonlar arasında en güzel, en başarılı ev sahibi olmasını sağlamak. Bu hedeflere ancak birlik ve beraberlik içinde ulaşabiliriz.”

Haberin Devamı

AHMET NUR ÇEBİ'DEN ÖNERİ

Beşiktaş Kulübü Başkanı Ahmet Nur Çebi genel kurulda yaptığı konuşmada, federasyon büynesindeki Tahkim, Disiplin ve Merkez Hakem kurullarının kulüpler tarafından seçilmesi önerisini dile getirdi.

Çebi şöyle konuştu: “Son bir yıl içinde TFF yönetimi ile Beşiktaş arasında huzursuz bir süreç yaşandı. Geçen sezon Beşiktaş’ın aleyhine sayısız maçta hakem hataları yapıldı. TFF başkanının ise bunlara karşın talihsiz açıklamaları vardı. Benim ve kulüp yöneticilerimizin hakaret içermeyen açıklamaları sürekli cezalandırıldı. Tahkim Kurulu kararları çelişkilerle dolu. Jesus’un ise “maçlar sahada kazanılmıyor” sözleri para cezasıyla geçiştirildi. Hakem hataları nedeniyle herkes ağladı sezon boyunca. Ama iş icraate gelince herkes sustu. Adalet ve eşitlik ilkesi bizim için geçerli olmamıştır. Beşiktaş kendisine yapılan haksızlıklara karşı sessiz kalmayacaktır. Yeni yönetimin işi kolay değil. Aynı sıkıntılar sürerse istemeyerek de olsa tavır koymak zorundayız. TFF’nin tüm kurulları da burada seçilmeli idi. Tahkim, Disiplin kurullarının seçilmesi gerekirdi. Sayın başkana soruyorum, burada olmadı ama bu kurulları Riva’ya sandık koyup kulüplerin seçmesini düşünür müsünüz.? MHK başkanı ile devam ederse doğru olmaz. Hakemlerimizin artık değişmesi lazım.” 

Haberin Devamı

STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ

Toplantıda verilen bir önerge ile TFF statüsünde değişiklik yapıldı. Statünün 22. maddesinini 6. bendinde yer alan “genel kurul delegelerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması” hükmü yürürlükten kaldırıldı. Karar genel kurul delege sayısının 3’te 2’nin evet oyu ile alındı.TFF başkanı Mehmet Büyükekşi bu değişikliğin gerekçesini “Biliyorsunuz futbol global bir sektör. Yabancı yatırımcılar artık dünyanın her yerinde kulüp alıyor. Bizde de örneği Göztepe Kulübü. Bir yabancı tarafından satın alındı. Ancak genel kurulda oy hakkı yok. Yabancı yönetici de gönderemiyor. Bunu ortadan kaldırmak istedik” şeklinde açıkladı.

Haberin Devamı

KOCA'DAN UYARI

Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca, “Gelirler ve harcamalar konusunda transfer makası çok açıldı. “Bu süreç böyle devam ederse 2-3 yıl sonra bir çok kulüp batabilir. Yayın gelirlerinin artması lazım. Gelirlerin artması için marka değerinin yükselmesi lazım. Marka değerinin yükselmesi için kurulların hakem kararlarının ve federasyonun denetim mekanizmasını çok sıkı takip etmesi lazım” dedi.

ŞENOL GÜNEŞ'TEN ELEŞTİRİ

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, futbol federasyonunu ve kurullarını eleştirirken,”Herkes mevcut sistemden şikayetçi. Kurumsal kimliğiniz yoksa herkes kendi yolunu bulmaya çalışıyor” dedi.

Güneş konuşmasında çeşitli konu başlıklarına değinirken, “Federasyonun deprem felaketi sonrası hükmen yenilgiyle ilgili kararı yanlıştı. Rekabeti öldürdü. 8 artı 3 kuralına karşıyım. Yabancı ve yerli oyuncular arasındaki ücret uçurumu büyük huzursuzluk yaratıyor. Milli takım antrenörlüğü itibarsızlaştırmamalı. Benim aldığım maaş üzerinden polemik yapıldı. Hakemler hakkında konuşulmamalı. Konuşan olursa verin on maç ceza” ifadelerini kullandı.

BÜTÇE 2 MİLYAR 819 MİLYON LİRA

Federasyonun 2023-24 yılı bütçesinde geçen yıla oranla 521 milyon lira artarak 2 milyar 819 milyon 691 bin liraya yükseltildi. En önemli kalem 1 milyar 567 milyon lira ile profesyonel futbol gelirleri oluştururken, milli takımlardan 764 milyon lira gelir öngörüldü. Bütçedeki artış geçen yıla göre yüzde 25 olarak hesaplandı.

ÇAVUŞOĞLU UMUTSUZ

Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, “Kulüpler Birliği ve TFF arasında iyi bir diyalog olması lazım. Birlikte üretip, iyi şeyler ortaya çıkması lazım. Bunun da önümüzdeki süreçte yapılması gereken işlerin başında olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu Türk futbolu adına iyi bir süreç olur ama ben şu şartlar altında Türk futbolu adına çok iyi şeyler olacağını düşünmüyorum” dedi.