Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Üç haftadır bunu anlatmaya çalışıyorum. İki forvete, savunma göbeğinizi yapıştırıp, arkaya da bir sarkık adam bırakmak temelde sorunu çözer gibi görünüyor. Ama işte golde olduğu gibi iki hücumcu, orta saha bir an için bile işin içine girse, bir ters topta tüm savunma birbirine giriyor. Herkes yerini, adamını kaybediyor ve böyle bir golle karşılaşıyorsunuz. Adam adama denen savunma tarzıyla uzun vadede başarı sağlamak olanak dışı.
Denizli’yi, Fenerbahçe’de perişan eden buydu. Aynı şey aynen dün de oldu.
Halbuki , hava şartlarından mı, yoksa bir tercih mi bilmek mümkün değil, ama tempoyu belli bir seviyede tutmak Beşiktaş’ın işine geldi. Oyun biraz kontrolden çıksa Kayseri’de, Beşiktaş’ı rahatsız edebilecek oyuncu sayısı çok fazla. Tıpkı golde görüldüğü gibi...
Savunmadaki bu tercih, oyunun her yerine sirayet ediyor. En önemlisi ise Delgado’nun genelde gol bölgesine uzak kalışı oldu. Delgado geride kalınca Nobre’yi etkin kullanmak da zor oldu. Tello ve Cisse varken, Delgado’nun da bu kadar geride kalışı savunmanın durumundan.
Bunun üzerine Beşiktaş’ın 3’lü savunma tercihine rağmen iki savunma kanadının oyuna katkısı çok olmadığını koyun. Siyah-beyazlıları ileride tek tercihli kılıyor; Holosko’yu kaçırmak. Aghahowa ve Turgay’la adam adama oynayan Sivok ve Toraman, onların arkasını süpüren Zapo, onların önünde oyun kurucu gibi oynayan Delgado, iyi ve etkili çıkamayan iki kanat savunmacısı... Tello ve Cisse’yi de katın, 8 oyuncu rakip ceza sahasına çok uzak. Bunu, Denizli’nin en çok övündüğü kavramla ‘hücum futbolu’yla açıklamak mümkün değil.
Kayseri ise Mehmet Eren’in çok içerde kalmasıyla önemli silahını gole kadar kullanamadı. İki kanattan birinde sürpriz golcü olarak arkaya sarkması daha kolay olabilirdi. Cangele’nin yokluğunda Turgay’ın ondan beklenen pivot rolünü oynayamaması da onları ilerde top tutan oyuncusu olmayan bir takım yaptı. Skora katlkı yapabilecek orta sahalarını hücum yönünde çok az kullanabildiler. Ne Mehmet Eren, ne Topuz gole kadar oraya yaklaşabildi.
Beşiktaş adam adam yapışmalar ve sarkık Zapo’yla, Fenebahçe maçında rahatça kullandıkları Aghahowa silahını kadük kıldı. Ama işte bir an da olsa bu oyunun cezasını vermeyi başardılar.
Denizli bu savunma mantığından vazgeçmezse, bu tip maçları kazanması çok zor.