Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1-Sert savunma ve hızlı hücumu düstur edinmiş bir ekip bir anda bir pas takımına dönüşecek.
2-Yüzünü Güney Amerika’ya çevirmiş, son 4 yılda 12 yabancı transferinden 7’sini Brezilya’dan, 2’sini Şili ve Uruguay’dan yapmış bir takımken bu yolu tamamen tersine çevirecek.
3-Alex merkezli bir takımken, ona uygun bir pozisyon dahi olmayan bir diziliş uygulayacak.
4-Yıllardır lig vasatının üzerinde boy ortalamasına sahipken bir anda kısalan bir takım olacak vs.
Değişim iyidir. Ve Fenerbahçe de buna ihtiyaç duyuyor. Hiç kuşku yok. Ama hepsini birden aynı anda yapmak mümkün mü?

Kocaman yapabilir mi
Fenerbahçe futbol takımı geçen yılın son haftasında yaşadığı ağır travmaya yine kendisine özgü bir reaksiyon veriyor. Her şeyi değiştirerek, kendisiyle, onu var eden, Fenerbahçe’yi Fenerbahçe yapan hemen her şeyle kavga ederek kendisini kaosa sürükleyerek. Bu korkunç bir kısırdöngü...
İçinde büyük umut da var, korkunç hayal kırıklıkları da. Fenerbahçe’nin her günü büyük bir umutla başlayıp korkunç bir hayal kırıklığı ile bitebilir bu yıl. Bu yıl o yıllardan biri olabilir.
Çünkü Aykut Kocaman kolay ve kullanışlı olan yolu değil, zor olanı seçiyor:
Hemen her şeyi değiştirmeyi.
Fikrim aynı. Türkiye’nin en başta büyük takımlarına ve diğerlerine büyük hocalar değil, büyümek isteyen hocalar lazım. İştahlı, hedefli, gelişmeye ve öğrenmeye açık hocalar. Aykut Kocaman bu tanıma uygun bir teknik adamdır. Hiç kuşku yok.
Ama şunu da açıkça söylemek gerekir ki, Aykut Kocaman negatif bir zemin üzerine geldi. “Fenerbahçe teknik direktörü olmayacağım” dedikten 4 ay sonra görevin başına gelmesi bir handikap. Daum’a “Aykut Kocaman zaten bu görevi hep istedi” deme şansı tanıdı.
Ayrıca Kocaman tarihin en korkunç son haftasından sonra göreve gelmedi. Sadece tribünden aşağı indi. Young Boys maçında sahaya çıkan 11 oyuncunun 8’i Aykut Kocaman görevdeyken Fenerbahçe’ye transfer oldu. O maçta sahaya çıkan yabancılardan 4’ü Aykut Kocaman’ın isteği ve onayıyla alındı. Dolayısıyla Fenerbahçe’nin bu performansında Aykut Kocaman’ın sorumluluğu sadece 1 aylık değil.
Geçen yıl devre arasında Daum transfer istediğinde buna engel olanın Aykut Kocaman olduğu da yalanlanmamış bir haberdir. Hatırlayın: “Bu takım yeterli. Transfere gerek yok”
Aykut Kocaman’ın sportif direktör olmasından sadece 1 yıl sonra bu mevkiye yeni bir isim atanmadan teknik adamlığa getirilişini doğru okumak gerekir. Bu pozisyon lazımsa neden şimdi kimse atanmadı. Lazım değilse neden geçen yıl Aykut Kocaman göreve getirildi.
Yönetim Aykut Kocaman için mi pozisyon yarattı?
‘Aykut Kocaman’ın maaşı artı’ + ‘Daum’un tazminatı’= ‘Daum’un maaşı’ formülünün etkisi bu atamada ne derece önemli?

Haberin Devamı

Şimdi işi daha zor
Bu çerçeveden bakıldığında Fenerbahçe’nin, Young Boys karşısında oynadığı oyuna daha geniş bir pencereden bakmak gerekir. Bu tarihin en korkunç performansını sadece takımın geç ve eksik toplanmasına, daha hazır olmamasına, Güiza’nın durumuna vs. bağlamak mümkün değil.
Dolayısıyla içinde bulunulan durum görünenden, söylenenden daha karışık.
Bu genel halde Aykut Kocaman’ın tek avantajı ise takımın başına gelebilecek en vahim müsibetlerin zaten çoktan gelmiş olması.
Fenerbahçe taraftarı ve medyası bu travmaların etkisiyle biraz uyuşmuş hırçınlıktan uzaklaşmış durumda. Dolayısıyla bu doğal narkoz etkisi takımı operasyona açık kılıyor. Normal şartlarda ortalığı darmadağın edecek Alex hamlesi dahi çok az sancı verebilir. Sadece sadece bu var elinde...
Doğruyu söylemek gerekirse, Aykut Kocaman, Rıdvan Dilmen’in, Ertuğrul Sağlam’ın, Bülent Korkmaz’ın yaşadıklarından daha zor ve negatif şartlarda, hepsinden daha derin bir değişime girişti.
Korkunç bir başlangıcın ardından olabilecek en zor kuralardan birini çekti. Şimdi işi daha zor.
Aykut Kocaman kendisini kulüp tarihin en zor sınavlarından birine gönüllü olarak soktu. Benim fikrimi sorarsanız bu kadar değişimi kimse kaldıramaz ve bu iş bu şekilde olmaz.
İşte bu yüzden başarırsa zaferi çok büyük olacak.

Sorun ne?
Fenerbahçe’nin hücum oyuncusu sorunu yok. Kadrosunda 4 gol kralı olan bir takım golcü problemi olduğunu söylerseniz bu komik olur. Son 5 senede gol kralı olmuş Semih, Alex, Gökhan ve Güiza’ya sahipseniz bu adamları taşıyacak bir takım oluşturmanız gerekir. Bunu gözetmeden yapılan kadrolar, belirlenen stratejiler doğru olamaz. Fenerbahçe Niang’ı da, Rooney’i de getirse hep ihtiyacı olan şey eksik kalacaktır.
Takım bütünlüğünden bahsediyorum. Artık herkesin ikna olduğu temel eksiklik bu. Futbol sonsuz kademeler kurabilen, topa sahip ya da baskılı olabilen takımların başarılı olabildiği bir oyundur. Bütünlük bozulduğu zaman en iyi kaleci, en iyi santrfor yetersiz kalır. Fenerbahçe’de eksik olan sadece bu! Hepsi bu!