Mehmet Demirkol

Mehmet Demirkol

mdemirkol@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İlk yarı boyunca skora ihtiyacı olan Gaziantep gibiydi. Oyun merkezi önde, birbirine, yakın boyuna dar bir alanda oynamayı başardılar. Birkaç kez kontratak yiyecek kadar hücum odaklıydı 4-3-3 varyasyonları.
Cenk, Sosa, Popov, Wagner gibi oyuncularla rakibi tehdit ettiler. Ancak çok uzun zamandır görmediğimiz bir şey oldu. Galatasaray savunması 6’lı bir blok halinde iyi döndü. Gaziantep’in hücumu enine genişletmesine izin vermeyen bir alan daraltma yaptı. Çok iyi yardımlaştılar ve Serkan’ın, Servet’in, Cana’nın bireysel eksikliklerini giderdiler.
Ligin standart üstü yetenek sürat ve uyum seviyesinde olan Antep böylece neredeyse hiçbir tehlikeli akın yaratamadı. Bunun belki psikolojik sebepleri de olabilir. Hemen tüm oyuncuların isimleri fazlaca anılıyordu, kendilerini bir kez daha ispatlamak için şahane bir sahnedelerdi vs.
Bu standart üstü yardımlaşmanın hücum yönü için ise aynı derecede övgüde bulunmak olanakdışı.
1-Burada yetenek eksikliğinin etkileri önemli. Bu takımın Baros’tan sonraki en iyi oyuncusu Culio gibi duruyor. Ama onun da hücuma etkisi sınırlı. Bir posizyonu hatırlamak lazım. Yalçın oyundan çıkmış, Nounkeu kenarda tedavi görüyor. Sağdan korner atılıyor. Kale önü göbek bomboş, ama top ön direğe en kısa oyuncuya kullanılıyor. Antep kolayca savuşturuyor. Bu sadece bir örnek, ama önemli bir örnek. Halbuki takımın en önemli golcüsü Servet. Onu ilk kez 90’da görebildiler.
2-Savunmada sağlanan alan daraltma genişletme başarısı biraz da Neill’in öndeki stoper oluşundan. Ancak Ayhan’ın çekingen oyunu ve Neill’in stoperlik önceliği olunca orta sahada pas fazlası yaratmak olanak dışı.
3-Dolayısıyla bir baskı oluşturmak mümkün olmuyor. Galatasaray’ın orta sahada top kullanma becerisi, Antep’in savunmada (özellikle Nounkeu’nun) savunmadaki top kullanma becerisi kadar değil.
4-Yekta bu takımın yetenek skalasında da ilk 5’te, savaşçılıkta da... Onu bu takımda yedek bırakmak için uğraşmak lazım.
Netice şudur. İyi savunma var, son 5 dakika dışında oyun hakimiyet yok. Tur da yok...
Eğer yönetim ve Hagi kalacaksa 11 maçta yapması gereken bu takımın yeteneğini ortaya çıkarmak olmalı. Sistem filan kurmak peşinde koşmak abes olur. Ön liberosuz, salt top oynamak isteyen bir 11’e asılmak lazım. Hadi herkes sahaya!