Futbol Mert Aydın yazdı: Afrika’da kazanan Liverpool olacak

Mert Aydın yazdı: Afrika’da kazanan Liverpool olacak

06.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Liverpool belki Premier Lig’de Manchester City’nin gerisinde kalmış olabilir ama Afrika Kupası finalinde iki büyük yıldızıyla boy gösteriyor. Mane önderliğindeki Senegal ile Salah önderliğindeki Mısır bugün Türkiye saati ile 22.00’de Kamerun’da finalde karşı karşıya gelecek.

Mert Aydın yazdı: Afrika’da kazanan Liverpool olacak

Turnuvanın büyük favorisi Mısır, aslında Salah’tan çok sağlam takım savunmasıyla dikkat çekti turnuva boyunca... Firavunlar, 1-0’lık Nijerya yenilgisiyle başladılar şampiyonaya. Bundan sonra sadece çeyrek finalde gol yiyeceklerdi. Bu yenilginin getirdiği sıkıntı, grubu ikinci sırada bitirmek zorunda kalmalarıydı. Kısır Gine- Bissau ve Sudan galibiyetleri teselli olsa da son 16’da bir başka favori Fildişi Sahili ile eşleşiyorlardı.

Haberin Devamı

Senegal açısından da zor başladı işler. Zimbabwe karşısında 90+7’de Mane’nin penaltısıyla galibiyete ulaşabildiler. Ardından gelen 2 beraberlik, çekişmeli grupta birincilik için yeterli olabildi. Ancak 5 puanlı Senegal’in lider olduğu grubun sonuncusu Zimbabve’nin 3 puanı vardı.

Mısır’ın grup ikinciliği önündeki yolda bulunan tüm takımlar için şanssızlıktı aslında. Art arda erken finaller oynamak zorundalardı. Fildişi Sahili ile taktiğin ön plana çıktığı maçta 120 dakika yenişemediler. Ama 88’de Mısır kalecisi El Şenavi sakatlandı. Yerine Gabaski adıyla tanınan Abou Gabal girdi. O Gabaski, penaltı atışlarında Bailly’nin vuruşunu çelerek kahraman haline geliyordu. Salah ise son penaltıyı atarak noktayı koyan adam oluyordu maça.Senegal ise son 16’da biraz daha şanslıydı rakip anlamında. Cape Verde karşısında kildi açmak da zorlansalar da 63’te Mane ortaya çıktı ve takımını öne geçirdi. Duraklamalarda Dieng farkı ikiye çıkardı ve Senegal kendisini çeyrek finalde buldu. Sonraki rakip ise Ekvator Ginesi’ydi. Bu kez gol bulmakta zorlanmadılar. 3-1’lik galibiyet yarı final kapısını açıyordu.

Haberin Devamı

Mısır için çeyrek final de kolay geçmeyecekti. Bir başka favori Fas önündeydiler. Maçın daha 7’nci dakikasında Boufal’ın penaltısıyla öne geçti Fas. Carlos Queiroz ve öğrencileri, bu kez golü yemişti. İş şimdi Salah’a düşüyordu. Nitekim 53’te kazanılan bir kornerin ardından yaşanan karambolde Salah skoru eşitledi. Uzatmada da sahnedeydi Salah. Bu kez rakip savunmayı bir o yana bir bu yana gönderip sağdan geldi. Trezeguet’ye onun pasını değerlendirmek kaldı. Mısır bir anda yarı finaldeydi.Yarı finalde Senegal, turnuvanın güzel sürprizi Burkina Faso önündeydi. Ama Aliou Cisse ve öğrencilerinin finali bırakmaya niyeti yoktu. Son 20 dakikada goller geldi. İşi bitiren gol ise Mane’ye aitti. 3-1 kazanan Senegal art arda ikinci finaline yükseliyordu Afrika Şampiyonası’nda.

Ev sahibi Kamerun çok iddialıydı. Çiçeği burnunda federasyon başkanı Samuel Etoo’ya güzel bir hediye vermek istiyorlardı. Seyircinin de desteğiyle turnuvanın gol yükünü onlar çekmişti. Aboubakar ve Toko Ekambi ikilisi birlikte 11 gol atmışlardı. Ama ilk defa Mısır gibi sağlam bir savunma takımı önüne çıkacaklardı. Taktik yanı öne çıkan bir maç oldu. Az pozisyon, fazlasıyla mücadele izledi futbolseverler... Ve iş sonunda yine penaltılara kaldı. Kaleye geçtiğinde şüpheyle bakılan Gabaski; Moukoudi ve Siliki’nin penaltılarını kurtardı. N’Jie de vuruşunu dışarı gönderince Salah’ın beşinci penaltıyı kullanmasına bile gerek kalmadı.

Haberin Devamı

Şimdi Mane ile ön plana çıkan Senegal ve Salah’ın takımı Mısır finalde karşı karşıya. Kazanan kesinlikle Liverpool olacak. Kupa bakalım hangisinin ellerinde havaya kalkacak?