Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İ.B.BLD.-BUCA

(Barış ŞİMŞEK)


Ceza alanında C.Arat, arkadan M.Aydın’a dikkatsiz müdahalesi ile rakibinin topa vurmasını engelledi. Penaltıydı. Sarı kartlı Serhat’a, Selcan’a yaptığı faulden sonra 2.sarıdan kırmızı çıkarmalıydı.

K.KARABÜK-G.ANTEP

(Fırat AYDINUS)

Top oyundayken Danny, kalecisine vermek için bilerek ayağındaki topu havalandırdı. Kafası ile kalecisine verdi. 12.kuralın ruhuna aykırı olan bu hileli hareketi tespit edemedi. Sportmenliğe aykırı bu hareketi nedeni ile sarı kartını çıkarmalı ve endirekt serbest vuruş vermeliydi.

Haberin Devamı

SİVAS-BEŞİKTAŞ

(Bünyamin GEZER)

Gereksiz uyguladığı avantajlar nedeniyle oyun kontrolünde zorlandı. İki takım oyuncuları sinirlenerek sert fauller yaptılar. Sedat’ın, Quaresma’ya ceza alanı önünde yaptığı faul net sarı kart olmasına rağmen atladı. Sivok’a çıkardığı ilk sarı kart doğruydu. Ancak Cihan’la ikili mücadelesi sonrası verdiği 2. sarıdan kırmızı kartta oyuncunun düşüşüne aldandı. Benzer pozisyonlarda oyun içinde kartını kullanmadı. Sedat’ın kale alanı önünde topla oynama niyeti olmadan Almeida’yı tutması, çekmesi penaltıydı. Önü açık olmasına rağmen tespit edemedi. Oyuncuların kendisine ve yardımcılarına yaptıkları itirazlarda duyarsızdı.

A.GÜCÜ-ESKİŞEHİR

(Tolga ÖZKALFA)

Faul yorumlarında tutarlı değildi. Veysel’in ceza alanında S.Özkan’a arkadan topla oynama niyeti olmadan yaptığı kontrolsüz hareket penaltıydı.

MANİSA-G.BİRLİĞİ

(Serkan ÇINAR)

M.Erdoğan’ın sarı kartı gördükten sonra S.Çalık’a hakaret ettiğini pozisyona çok yakın olunca duyduğu için anında kırmızı kartını kullanması doğruydu. Mehmet’in, Bekir’i ceza alanı çizgisi önündeki engellemesi faul ve sarı kart olmalıydı. Yeri konusunda tereddüde düştüğünden devam ettirdi.

TRABZON-KONYA

(Cüneyt ÇAKIR)

Özgüveni, oyuncular ve seyirciler tarafından kabul edilen otoritesi sayesinde iyi başladığı maçın ikinci devresinde deneyimine uymayan kart hataları yaptı. Burak maç süresince devamlı faullü oynamasına rağmen sarı kartını kararına itirazda gösterdi. Oyuncu değişikliği sırasında Burak’a eliyle vuran sarı kartlı Adnan’ı görmezden geldi. Kartlar skorun durumuna göre değil oyun kurallarına göre gösterilir.

F.BAHÇE-BURSA

(Kuddusi MÜFTÜOĞLU)


Faul ve kart uygulamalarında iki takım için de tutarlı değildi. Semih’in, kolu ile bilerek topu kontrolünde sarı kart göstermeyi unuttu. Aynı oyuncunun aşırı itirazlarında da duyarsız kaldı.
Volkan’a oyun durduktan sonra topu eliyle hafifçe uzaklaştırdığı için çıkardığı sarı kartını benzer hareketi yapan sarı kartlı O.İpek’e çıkarmadı. Lugano’nun, Miller’in arkadan kontrolsüz şekilde topuğuna basması net sarı kart olmalıydı. Ceza alanında A.Santos’un önündeki topa kayarak müdahale etmek isteyen S.Aziz topa temas etmeden önce A.Santos’un pozisyonunu bozdu. Penaltıydı.
Taç atışından gelen topa hareketlenmek isteyen Semih ile S.Aziz önce birbirlerini tutuyorlardı. Devamında S.Aziz iki eliyle Semih’i boynundan tutarak düşürdü. Bu da penaltı verilecek pozisyondu. Alex’in üzerine koşarak yaptığı aşırı itirazlarda aşırı hoşgörülüydü. Maçın bitiminde yanına gelen Fenerbahçeli oyunculara saatini göstermesi hoş bir görüntü değildi.

Haberin Devamı

ANTALYA-G.SARAY

(Özgür YANKAYA)

Penaltı pozisyonu öncesi Necati’nin topu eli ile kontrolünü değerlendiremedi. Otoritesini kurmakta zorlandı. Neill’in sarı kart gördükten sonra yaptığı itirazlar ile topsuz Tita’ya yaptığı hareketlerde hoşgörülüydü. Ufuk’un Ali Zitouni’ye kontrolsüz girişindeki penaltı doğruydu.

Haberin Devamı

KAYSERİ-KASIMPAŞA

(İlker MERAL)

Ceza alanı önünde Savaş’ın, Şahin’e kontrolsüz hareketi faul ve bariz gol şansını engellemeden kırmızı olmalıydı. Aynı takımdan Savaş ile Abdullah arasındaki sportmenlik dışı tartışmada iki oyuncuya da kartını göstermeliydi. Savaş’ın, Luis’e karşıdan yaptığı sakatlayıcı hareket kırmızıydı.

Trabzonspor ve Fenerbahçe maçlarına ayrı hakemler!


Ligin kalan 7 haftasında MHK, şampiyonluğun en büyük adayı konumunda bulunan Trabzonspor ile Fenerbahçe maçlarına hakem ataması yaparken çok titiz davranmak zorunda. Öncelikle elindeki hakem kadrosundan 7’şerli iki grup hakem belirlemeli.
Bu isimlerin bir bölümünü Trabzonspor, diğerlerini Fenerbahçe maçlarında görevlendirmelidir. Bu hakemleri de ancak bir kez atayarak dedikoduların önüne geçebilirler. Şimdi kimse elimizdeki deneyimli hakem sayısı belli demesin. FIFA hakemleri ile tecrübeli ve bu yıl gösterdikleri performansla öne çıkan isimlerden bu hakemler seçilebilir.
Eğer bu şekilde atamalarda dikkatli davranamazlarsa sezon sonu yaşanacak tartışmaları engelleyemezler. Bir hakemi hem Trabzonspor hem de Fenerbahçe maçlarında görevlendirmek de sakıncalıdır. Bir takımın lehine diğer takımın aleyhine olabilecek masumane hakem hataları federasyonu, MHK’yı ve tüm hakemleri sıkıntıya düşürür.