Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

SİVAS-G.BİRLİĞİ
(Süleyman ABAY)

Eneramo tedavi amaçlı olarak saha dışında beklerken yanında kullanılan taç atışının kullanılması işaretini kendisine algılayarak oyun alanına girdi. Oyuncunun art niyeti yoktu. Oyuna ve rakibe müdahalesi yoktu. İzinsiz oyun alanına girdiği gerekçesiyle çıkardığı sarı kartla bence yorum hatası yaptı. Aynı oyuncu ceza alanında topu kaleci Özkan’dan kurtardığı anda rakibinin dizine müdahalesi ile yerde kaldı. Penaltı ve sarı kart yerine aldatmadan Eneramo’ya gösterdiği 2.sarıdan kırmızı kartta hatalıydı.

Haberin Devamı

F.BAHÇE-İST.B.B.
(Fırat AYDINUS)

Erken gelen golle rahatlayan ve kolay geçen maçta zorlanmadı. İki takım oyuncularının son derece sportmen davranışları da işini kolaylaştırdı. Faul kararlarında objektifti. Pozisyonlara yakın olmak isterken oyuncuların koşu ve pas yolunu tıkaması tek olumsuz tarafıydı.

KAYSERİ-BURSA
(Barış ŞİMŞEK)

Ö.Erdoğan’ın, Ömer’e yaptığı sert hareket rakibinin sağlığını tehlikeye düşürdüğü için kırmızıda haklıydı. Ziani-O.İpek arasındaki tartışmada enerjik davranıp önleyebilirdi. Geç kaldı. Ardından çıkardığı kırmızılar da doğruydu.

MANİSA-ESKİŞEHİR
(Hüseyin SABANCI)

Genç ve deneyimsizliğine rağmen faul ve kartlarındaki tutarlı kararları ile iyi yönetim sergiledi.

A.GÜCÜ-KARABÜK
(Serkan ÇINAR)

Rahat maçta tedirgindi. Faullerde tutarlı değildi. F.Tekke’nin attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali doğruydu. Ceza alanı içinde havadan gelen topa Aydın kolları açık ve doğal pozisyonda olmadan yükselerek Bülent’ten önce kolu ile topa temas etti. Penaltıydı. Pozisyon önünde ve açıktı. Yardımcısından bir yardım alması gerekmezdi. Önce penaltıyı verdi. Ardından yardımcısı ile konuşarak iptal etti. Süper lig kadrosunda bulunan bir hakem için kabul edilebilirliği zor bir karardı.

TRABZON-G.ANTEP
(Cüneyt ÇAKIR)

Ceza sahası önündeki Danny-Burak ikili mücadelesi kendi görüş alanındaydı. Devam ettirdi. Yardımcısı Tarık Ongun’un uyarısı ile penaltı verdi. Bariz gol şansından Danny’e kırmızı gösterdi. Pozisyonun yeri dışarıdaydı. Faul kararı da tartışmalıydı. Burak rakibinin elini hissettiği anda kendini kolayca yere bıraktı. Glowacki, Olcan’ı ceza alanında düşürmesine verdiği frikik doğruydu. Sarı değil bariz gol şansını engellemesinden kırmızı çıkarmalıydı. Glowacki ceza alanı içinde topu uzaklaştırmak isterken dengesini kaybetti. Düşerken top eline çarptı. Devam kararı doğruydu. Hürriyet’in karşıdan Selçuk’a yaptığı sakatlayıcı harekete kırmızı göstermesi gerekirken hiç kartını kullanmaması ilginçti.

Cüneyt Çakır’dan kritik hatalar

Tecrübeli hakem Cüneyt Çakır, Gaziantepspor-Trabzonspor
maçında verdiği kararlarla eleştiri oklarının hedefi oldu.
FOTOĞRAF: FEHİM KAYACAN

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ-G.SARAY
(Yunus YILDIRIM)

Oyunun başında takımların ve oyuncuların niyetini sezerek şüpheli pozisyonları devam ettirerek maça tempo kazandırdı. Faullerdeki standart kararları ile oynayanlara güven verdi. Ancak kartlarında tutarlı değildi. Benzer hareketlerde farklı uygulamalar yaptı.

Haberin Devamı

KASIMPAŞA-KONYA
(Koray GENÇERLER)

E.Martin, attığı 2. gol öncesi M.Sedef’i arkadan tutarak topa sahip oldu. Faul gerekçesiyle iptal edilmeliydi. İtiraz eden Mejia’da kırmızı kart gördü. Skoru etkileyen hata yaptı.

ANTALYA-BUCA
(Halis ÖZKAHYA)

Ediz’in ceza alanı içinde M.Yılmaz’ı arkadan çekmesine verdiği penaltı ve sarı kart doğruydu. Necati’nin ceza alanında kaleci Ömer’i geçtiği anda yerde kalması da net penaltıydı. Atladı. Antalyaspor’un 2.golü öncesi kaleci Ömer elindeki topu takım arkadaşı ile çarpışınca bıraktı. Veysel’in golünde faul de ofsayt da yok. Serkan’ın, A.Turan’ı arkadan çekerek düşürmesine verdiği penaltıda da haklıydı. Uzatmanın son anlarında Mehmet’in kaleye doğru vurduğu top Yenal’ın doğal konumda olmayan ellerinden döndü. Penaltı verip kartını göstermeliydi.

Temsilciler sınıfta kaldı!
Futbol Fedrerasyonu ligin bitmesine dört hafta kala Fenerbahçe - İ.B.Belediyespor ile Trabzonspor-Gaziantepspor maçlarını aynı gün ve saatte oynatma kararı aldı. Ne var ki, 3'er federasyon temsilcilerinin görevlendirildiği karşılaşmalar aynı anda başlatılamadı. Daha ilk uygulamada Federasyon Temsilciler Kurulu sınıfta kaldı. Liglerin son haftalarında şampiyonu ve küme düşecek takımların maçlarının aynı esnada başlatılması için temsilcilerin birbirleri ile koordineli olarak çok titiz davranmaları gerekir.
Fenerbahçe ve Trabzonspor maçlarını yöneten hakemlerin, eğer görevlendirildikleri karşılaşmalarda tartışılacak kararları yoksa iki takımın da maçlarını yönetmeye devam ediyorlar. Ancak, skoru etkileyen kararları olduğu takdirde spor kamuoyundan gelen tepkiler üzerine MHK bu hakemleri bu iki takımın maçlarından uzak tutuyor. Kuddusi Müftüoğlu, Yunus Yıldırım, Hüseyin Göçek, Bünyamin Gezer’den sonra bu haftaki yönetiminden sonra Cüneyt Çakır da MHK tarafından devre dışında tutulacaktır.