Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

SİVAS-ANKARA
(Hüseyin GÖÇEK)

Maçın başında faul sayısının artması maçtaki motivasyonunu düşürdü. Otoritesini kurmakta zorlandı. Verdiği kararlardaki çelişkiler yüzünden oyuncular her kararına tepki gösterdi. Oyuncuları ikaz ederken tarzı çok sertti. Sakin davranarak oyuncuların itirazlarını engelleyebilirdi. İkinci yarının başında Sarı Kartı bulunan Emre Aşık, Mehmet Yıldız’ı formasından çekerek düşürdü sadece faul verdi. 

ANKARAGÜCÜ-KONYA
(Cüneyt ÇAKIR)

Yusuf-Bebbe arasındaki mücadeledeki devam kararı doğruydu. Konyaspor ceza alanında son dakikada verdiği endirekt serbest vuruşu, skorun rahatlığı ile verdi.

Haberin Devamı

TRABZON-G.BİRLİĞİ
(Süleyman ABAY)
Oyuncuların tartışmalarını engellemek amacı ile aralarına girmesi doğru olsa da, o esnada oyuncuları elleri ile iteklememeye özen göstermeli. 

G.ANTEP-V.MANİSA
(Halis ÖZKAHYA)
Maçın skorunu etkileyebilecek hatalar yaptı. Gole giden Bülent Bölükbaşı’nı kolundan çekerek düşüren Borbiconi’ye kart göstermeliydi. Kalabane’nin tam topa vurmak üzere iken arkadan yapılan dikkatsiz müdahale ile yere düşürülmesine ve Güven’i, formasından çekerek düşüren Ekrem’in hareketlerine penaltı vermeliydi.

BURSASPOR-KASIMPAŞA
(Özgüç TÜRKALP)
Cihan ile kaleci Sinouh, arasındaki ikili mücadeledeki devam kararı doğruydu. Verdiği objektif kararlarla başarılıydı.

FENERBAHÇE-DENİZLİ
(M.Kamil ABİTOĞLU)

İkili mücadelelere müsaade ederek oyuna tempo kazandırma gayreti içindeydi. Kural gereği göstermesi gereken kartlarını nedense göstermedi. Az kart gösterme isteği olumlu. Ancak Hasan Yiğit’in, Uğur Boral’a arkadan sert hareketi ile Gökhan’ın, Yusuf’u formasından çekmesinde sarı kartlarını kullanmalıydı. Formadan çeken bir oyuncu uyarılmaz. Ceza alanı içinde Selçuk’un, dikkatsiz ve kontrolsüz olarak Musa Kuş’un bileğine basmasına penaltı vermeliydi.


G.OFTAŞSPOR-KAYSERİ
(Taner GİZENCİ)

Klasmanının dışında yönettiği ilk müsabakada iki mücadeleci takımın maçını yönetmesi şanssızlığıydı. Aydın-Yakubu, Giray-Iglesias mücadelelerini devam ettirmesi doğruydu. Maç sonu gösterilen tepki yeni isim olmasından dolayı.

Haberin Devamı

Ç.RİZESPOR-BEŞİKTAŞ
(Bülent YILDIRIM)

Çok koşarak pozisyonları yakından izleyerek hata yapma riskini en aza indirme gayreti ile kararlarında objektifti. Faul beklentisi içinde kendini aldatmaya yönelik hareketinden Tello’ya sarı kart göstermeyi unuttu. Yardımcı Hakemine yönelik hareketinde Serdar Özkan’a gösterdiği sarı kart örnekti. Yardımcı hakemlerinin kritik ofsaytlardaki başarılı tespitleri ile önemli maçı tartışılmaktan uzak tamamladı.

İ.B.BELEDİYE-G.SARAY
(Selçuk DERELİ)

Maçın başında Lincoln’ün kale alanı önüne ortaladığı topu uzaklaştırmak isteyen Kerim’e, arkadan Arda elleri ve kolları ile temas ederek dengesini bozdu. Arda’nın haksız fiziksel teması ile Kerim topa kontrolsüz olarak vurduğu için kendi kalesine attığı golü faul gerekçesiyle iptal etmeliydi. Öyle ikili mücadelelere müsaade etti ki! Oyuncular iyi niyetli olmasa oyun alanı ringe dönebilirdi. Hakan Balta’ya, Murat Ocak’a karşıdan kayarak yaptığı ciddi faullü oyundan dolayı kırmızı kart göstermeliydi. Taç çizgisi kenarında Tjizuku’yu, Lincoln’e tekme atmaya teşebbüsten şiddetli hareketinden kırmızı kartla oyundan ihraç etmeliydi. Emre-Efe arasındaki tartışmanın kartsız geçiştirilmesi de maçın kontrolünü sağlayamamasının nedeniydi. Yaptığı hatalar oyunun skorunu etkiledi. 3.gol öncesi Arda, Hakan’a topu aktardığında Barış’ın pozisyonu ofsayt olsa da bulunduğu pozisyonda rakibe ve oyuna müdahalesi söz konusu olmadığından gol kararı doğru.

Haberin Devamı

Bülent Uygun’un unuttukları!

Sivasspor, kısıtlı imkânları ile aldığı başarılı sonuçlarla taraflı tarafsız herkesin gönlünü fethetti. Bu başarıda kulüp başkanından, teknik kadroya, futbolcusundan, seyircisine kadar herkesin payı var. Son 3 haftaya girilirken Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya aday 3 takımdan biri. Buraya kadar katkısı olan herkes, Türk futbolu adına teşekkürü hak ediyor. Ancak, Ankaraspor maçının devre arasında oyuncular soyunma odasına girerken; Bülent Uygun’un, maçın hakemi Hüseyin Göçek’in yanına giderek kararları ile ilgili itirazkar tavrı yüzünden seyirci, 2.devre aleyhlerine çalındığı iddia ettikleri her düdük veya kalkan her bayrak için büyük tepki göstererek şampiyon olmalarının engellendiği imasında tezahüratta bulundu.  Aynı Uygun müsabaka sonrası müsabaka hakeminin oyuncularına karşı takındığı tutum ile hakemlerin son haftalardaki müsabaka sonuna ekledikleri uzatma sürelerini de eleştirerek “eski köye yeni adetler geliyor” dedi.  Sevgili Uygun’a sezonun ilk maçı olan ve uzatma süresinin son anlarında mağlup durumda olmalarına rağmen maçın hakemi Bülent Demirlek tarafından seyircinin sahaya girmesi nedeni ile iptal edilen ve hükmen kazandıkları Trabzonspor maçını hatırlatırım.  Sezon içinde kazandığı zaman hakemleri överken, kaybettiği veya sıkıntılı geçen maçlar sonrası hakemlerle ilgili ilginç açıklamalar yapması başarılarına gölge düşürüyor.  Futbola pozitif bakan anlayışıyla görev yaptığı takımının başarılı olması için çaba gösteren sorumluluk sahibine son haftalarda yine bir haller oldu! Daha önce de, liderliğe yükseldikleri Denizlispor müsabakası sonrası yaptığı açıklamada müsabakanın hakemini suçlayarak kendi lehlerine olan faulleri vermediğini açıklayarak tepki göstermişti. O zaman tekrar sormak lazım! Bu puanları toplarken maçlarınızı kimler yönetti? Bugüne kadar söylemleriyle, davranışı ile sevecenliği ile toplumsal olaylardaki duygusallığı ile örnek gösterilen hocam! Lütfen tarzını değiştirerek antipatik olma?