Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Gösterilmeyen kırmızı kartlar


Fırat Aydınus, İstanbul Büyükşehir Belediyespor-Beşiktaş maçında verdiği hatalı kararlarla skora doğrudan etki ederek eleştiri oklarının hedefi oldu.



KAYSERİ-KARABÜK
(Serkan ÇINAR)

Topsuz alanlardaki faullerde ve itirazlarda kartlarını doğru ve zamanında kullandı. Emenike’nin, Serdar’a yaptığı kontrolsüz hareket, rakibinin sağlığını tehlikeye düşüren bir müdahale olduğundan kırmızı kart göstermemesi karşılaşmadaki tek hatasıydı.
ANTALYA-SİVAS
(Deniz ÇOBAN)

Askerliği dolayısıyla uzun süre sonra çıktığı ilk karşılaşmada istenilen performansı sergileyemedi. Kale alanına ortalanan topa ilk yükselen Serge’ydi, kaleci Ramoviç, topa çıkmakta gecikince Serge’nin altında kaldı. Atılan golün faul gerekçesiyle iptali hatalıydı. Oyunculara kart gösterirken sakin olmalı ya da sonuna kadar dik durmalı. Ceyhun’a beklediği faulün verilmemesi sonrası yaptığı sözlü itirazdan gösterdiği sarı kartı aynı oyuncunun itirazındaki şiddeti arttırmasında gösteremedi.
G.BİRLİĞİ-GAZİANTEP
(Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
İkili mücadelelere izin verdi. Şüpheli pozisyonlarda oyunu devam ettirerek maçın tempolu geçmesini sağladı. Futbolcuları uyararak gerginliğe müsaade etmedi. Köşe vuruşunda Yalçın’ın, Jedinak’ı tuttuğu pozisyonda top oyuna girmemişti.
KONYA-ESKİŞEHİR
(Tolga ÖZKALFA)

Maçı akışına bırakan yönetim tarzı, çabuk, açık, anlaşılır verdiği kararlarla oyuncuların güvenini kazanarak oyunun skorunu etkilemeden iyi yönetim sergiledi.
BEŞİKTAŞ-İ.B.BELEDİYE
(Fırat AYDINUS)

Deneyimine yakışmayan kritik hatalar yaptı. Ceza alanı içinde havalanan topa yükselmeye çalışan Ferrari’nin, Tevfik vücudunu kullanarak dengesini bozdu. Net penaltıydı. M.Yılmaz havadan gelen topla ceza alanı çizgisi dışında bilerek eli ile oynayarak rakiplerinin pozisyonunu bozdu. Yardımcı hakemi ile iyi bir iletişim sağlayarak serbest vuruşun yerini belirledi. Ancak topun yönü, şiddeti ve Nihat ile Holosko’nun topu kontrol etme olasılıkları göz önüne alındığında bariz gol şansını engellediği için sarı değil kırmızı kart göstermeliydi.
Mahmut’un hile yaparak topu kafasına kaldırıp kalecisine verdiği pozisyondaki sportmenliğe aykırı hareketini tespit edemedi. Sarı kartlarında iki takım oyuncularına karşı tutarsızdı.
GALATASARAY-BURSA
(Abdullah YILMAZ)

Maça iyi başladı. Oyunu kontrolü altına aldığı anda acemice yaptığı hata ile maçın tansiyonun yükselmesine neden oldu. Sarı kartı bulunan Volkan kontrolü altındaki topu ayağının kayması nedeniyle kaybetti. Yere düştü. Bilerek ve isteyerek topu eli ile tuttu. Pozisyona yakındı. 2. sarıdan kırmızı kart göstermeyerek otoritesini kaybetti. M.Baros’un bilerek üst üste kendisine yaptığı sportmenlik dışı fiziksel temas net bir kırmızı kartı gerektiriyordu. Sarı kart göstermesi kabul edilemez bir uygulamasıydı. Deneyimsizliği nedeniyle yaptığı kırmızı kart hataları ile sezona iyi başlangıç yapamadı.
MANİSA-ANKARAGÜCÜ
(Suat ASLANBOĞA)

Karşılıklı ataklar halinde geçen karşılaşmayı, objektif kararları ve otoritesi ile başarılı yönetti. Manisaspor’un attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali doğruydu.
KASIMPAŞA-BUCA
(İlker MERAL)

Ceza alanı içindeki itme ve tutmalarda daha dikkatli olmalı. Pozisyonu bol müsabakada oyunun skorunu etkilemedi.
TRABZON-F.BAHÇE
(Bünyamin GEZER)

Oyunu devamlı kontrolünde tuttu. Futbolcuların birbirlerine ve hakemlere karşı tutumları saygı çerçevesindeydi. İkili mücadelelerin yoğunluğuna rağmen şüpheli ve önemsiz ihlallerde oyunu kesmeyerek maçın temposunu düşürmedi. G.Gönül’ün, Colman’a yaptığı dikkatsiz müdahale sonrası verdiği penaltı doğruydu. Bu pozisyonda sarı karta gerek yoktu. Oyuncularla iletişimi üst düzeydeydi. Fiziki görüntüsü, kondisyonu ve dayanıklılığı ile pozisyonları yakından izleyerek faul ve kart uygulamalarında verdiği tutarlı kararlarla sezona çok iyi bir başlangıç yaptı.

Bariz gol şansı kriterleri!
Bariz bir gol şansının engellenmesi ile ilgili değerlendirmelerde kriterler vardır.
- Topu kontrol etme olasılığı,
- Hücum oyuncusunun pozisyonu,
- Hareket, hücum oyuncusuna mı, topa mı?
- Kaleye olan mesafe,
- Savunma oyuncularının ve kalecinin pozisyonu,
-Bir serbest vuruş (ya da penaltı) ile cezalandırılacak bir ihlal ile durdurulmasaydı, atağın devamında bariz bir gol şansı oluşacak mıydı?
İlk iki hafta oynanan Beşiktaş karşılaşmalarında yaşanan bu tür pozisyonlarda hakemler yorum hatası yaptı. Bucaspor-Beşiktaş maçında Barış Şimşek, Ediz’in, Bobo’ya, Beşiktaş-İ.B.Belediyespor maçında ise Fırat Aydınus, M.Yılmaz’ın ceza alanı dışında bilerek topla eli ile oynaması sonrası her iki oyuncuya da bariz gol şansını engelledikleri için kırmızı kart göstermeliydiler.
MHK acilen bu yaşanan pozisyonlarla ilgili hakemleri uyararak önümüzdeki haftalarda yaşanacak benzer pozisyonlara önlem almalı.