Metin Tokat

Metin Tokat

mtokat@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TRABZON-ANTALYASPOR (Koray GENÇERLER)
Egemen’in kalecisine doğru kasıtlı olarak vurduğu topu Sylla’nın ellerine aldığı anda verdiği endirekt serbest vuruş yorumu doğruydu. Ancak atış öncesi barajı bozan oyunculara müsaade etmemesi, sarı kart göstererek atışı tekrarlatması gerekirdi. Umut’un yardımcı hakemi ile kendisinin kararlarına karşı yaptığı itirazlarda sarı kartını kullanmalıydı. Egemen-Serge ikili mücadelesinde iki futbolcu da birbirlerini çekip itiyordu. Tekme atma yoktu. Egemen’in düşüşüne aldandı. Sarı kart yeterliydi.

Haberin Devamı

BEŞİKTAŞ-KAYSERİSPOR (Bünyamin GEZER)
Seyircilerin aşırı çirkin tezahüratı, futbolcuların birbirlerine karşı davranışları ve otoriter kimliğine rağmen maçı kontrolü altına almakta zorlandı. Kayserisporlu kaleci ve futbolcularının oyuna başlatma sırasındaki yavaş hareketlerine önlem alamadı. Ernst’in, Cangele’ye-A.Turan’ın, Ernst’e arkadan yaptıkları kontrolsüz hareketlere sarı kartını çıkarmalıydı. Kayserispor’un attığı gol öncesi A.Turan’ın kayarak Tabata’nın önünden topa temas ederek kaptığı pozisyonu iyi tespit etti. Devamında Cangele’nin pozisyonu ofsayt değildi. Tansiyonu yüksek maçta aşırı baskıya rağmen skoru etkileyecek kararları yoktu. 2.devreye eklediği 6 dakikalık uzatma dakikası yeterliydi.

DİYARBAKIR-MANİSA (Süleyman ABAY)
Seyircisiz maçta futbolcular arasında meydana gelen tartışmalarda aktif davranarak, araya girerek önlemesi olumlu yönüydü.

SİVAS-BURSA (Kuddusi MÜFTÜOĞLU)
Ev sahibi açısından büyük önem taşıyan maçı tecrübesi, pozisyonları yakın izleyerek verdiği objektif kararlarla başarılı yönetti. Turgay’ın ceza alanı içinde vurduğu topun yerde ve yakın pozisyonda Hayrettin’in koluna çarpmasındaki devam kararı doğruydu.

A.GÜCÜ-G.BİRLİĞİ (Yunus YILDIRIM)
İki Ankara takımı arasındaki kritik karşılaşmayı deneyimi, otoritesi ve oyuncularla kurduğu iletişimdeki başarısı ile sorunsuz yönetti.

ESKİŞEHİR-GAZİANTEP (Taner GİZLENCİ)
Verdiği penaltı kararı ile sarı kart uygulaması doğru. 2.golü yardımcı hakem verdi. Topun vurulduğu yer oyuncuların kaleye uzaklığı dikkate alındığında yardımcı hakemin çizgide olmasının imkânı yok. Günahı ve sevabı yardımcı hakem Mehmet Metin’in. 3.gol öncesi atışı çabuk kullanmaya çalışan G.Antepsporlu oyuncu. Eskişehirsporlu futbolcu ise kasti olarak vuruşun yapılması engelledi. Sarı kart gösterip, atışı tekrarlatması gerekirken devam eden pozisyonun gol olması ile skoru etkileyen hata yaptı.

Haberin Devamı

FENERBAHÇE-B.BELEDİYE (Hüseyin GÖÇEK)
Oyunun temposu yavaştı. İkili mücadele yoğun değildi. Pozisyonlara yakındı. Faullerde iki takım içinde eşit kararlar verdi. Barajları belirlenen mesafeye açtı. Kart uygulamalarında ise tutarlı değildi. Oyuncuları uyarırken tavrı daha sakin olmalı. Yardımcı hakemi Alpaslan Dedeş, hizayı iyi alamadığından 2.devre Tum için kaldırdığı ofsayt bayrakları tartışmalıydı. Şüpheli durumlarda oyunu devam ettirmeliydi.

KASIMPAŞA-GALATASARAY (İlker MERAL)
Maçta skoru etkileyen hatalar yaptı. A.Güneş’in kale çizgi üstünde eli ile çıkardığı topa penaltı vererek bariz gol şansını engellediği için kırmızı kartını göstermeliydi. M.Baros’un attığı golün ofsayt gerekçesiyle iptali yanlıştı. Kewell’ı, ceza alanı çizgisi önünde arkadan formasından çekerek düşüren A.Güneş’e, bariz gol şansını engellemesinden sarı değil kırmızı kart çıkarmalıydı. A.Güneş iki kırmızı kartlık hareketine rağmen sarı kartla maçı tamamladı. Koray’ın kasıtlı kalecisine verdiği pası değerlendiremedi. Pozisyonlara uzak kaldığı için tartışmalı kararlar verdi. Faul ve kart uygulamalarındaki tutarsız kararları ile oyunun skorunu etkileyen hatalar yaptı. Galatasaray’ın kazanması ile tartışılmaktan kurtuldu.

Haberin Devamı

Meral penaltıyı vermedi, Güneş’i iki kez atmadı

Hakem İlker Meral, haftaya damgasını vuran büyük hatalara imza attı. FOTOĞRAFLAR: CENGİZ MALGIR
Meral penaltıyı vermedi, Güneş’i iki kez atmadı

Colin Kazım, Souleymanou ve Moritz!
Kazım İngiltere’deki başarılı performansı ile önce Milli Takımımıza çağrıldı. Sonra Fenerbahçe Kulübü’ne transfer oldu. Uzun süredir Fenerbahçe’de ve Milli Takımımızda başarıyla görev yapıyor. UEFA Avrupa Ligi’nde oynanan Twente maçından sonra TV’ye röportaj verdi. Ama yanında tercümanı vasıtası ile. Bu nasıl bir şey anlamakta zorlanıyorum. Türkçe konuşamayan bir oyuncu Milli Takım’da görev yapıyor (Aurelio’da öyle). Daum bile milli marşımızı dinlerken söylemeye çalışıyor. Ama yıllardır ülkemizde futbol yaşantısını sürdüren Türk pasaportu taşıyan Kazım ise tek kelime Türkçe konuşmuyor. Hem Fenerbahçe Kulübü’nün hem de Milli Takım yetkililerimizin bu konuda eksikliği olduğunu düşünüyorum.
Gelelim Souleymanou’ya. Denizlispor kalesinde uzun yıllar görev yaptı. Şimdi Kayserispor takımında. Beşiktaş ile oynadıkları maç sonrası karşılaşmanın tek golünü atan Makukula’nın röportajında arkadaşına Türkçe tercümanlık yaptı. Ve Kasımpaşa’lı Moritz, Galatasaray maçı sonrası Türkçe konuşarak röportajını verdi. İşte size ligimizde görev yapan üç futbolcu ve aralarındaki fark. Yorumu size ait!